2 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: gyereknap, mozifesztivál, újranyitnak a bulihelyek és Jóbarátok: Újra együtt
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: gyereknap, mozifesztivál, újranyitnak a bulihelyek és Jóbarátok: Újra együtt
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

A gyereknapi hétvégén bár elmarad a Hetedhét Játékfesztivál, számos programmal várják Fehérváron a gyerekeket és szüleiket: többek között a Belvárosban, Öreghegyen és Kisfaludon is a lurkóké lesz a főszerep, de Dinnyésen vagy Pákozdon is bőven lesz tenni- és látnivaló. Ezeken kívül újranyitja kapuit a Paraba és az Albabar is, nem is beszélve arról, hogy a Barátság moziban kezdetét veszi az Ideje moziba menni! fesztivál. Hajrá, hajrá!

Mozi: Ideje moziba menni! fesztivál
Mikor?: Május 27-29., csütörtök-szombat
Hol?: Barátság mozi

Május 27-től újra várja a filmkedvelőket a székesfehérvári Barátság mozi. A Cirkofilm Ideje moziba menni! fesztiváljához csatlakozva a város művészmozija hat európai filmet mutat be - az alkotásokat hetekkel (bizonyos esetekben hónapokkal) a mozibemutató előtt, három napon át láthatja a közönség. Az újranyitás ünnepén szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások és romantikus vígjátékok is vászonra kerülnek. A teljes programért katt ide.

 

Gyerek: Gyereknap Fehérvár közösségi házaiban és a Belvárosban
Mikor?: Május 29-30., szombat-vasárnap
Hol?: Fehérvár több helyszínén

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól Székesfehérváron. Ha nem is a megszokott formában, de most is színvonalas, gazdag program várja majd a legifjabbakat – ígérik a szervezők. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) munkatársai sokszínű palettát kínálnak a családoknak május 29–30-án, szombaton és vasárnap. A két nap mindegyikén két-két városrész közösségi háza lesz a gyermeknap helyszíne. A látogatóknak azonban figyelembe kell venniük a járványhelyzetben érvényes előírásokat: a jogszabályok értelmében az intézmények területére csak azok léphetnek, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

Szombaton, május 29-én Feketehegy-Szárazrét és az Öreghegy közösségi háza várja az érdeklődőket 14 és 18 óra között. A vendégek mindkét helyszínen – különböző időpontokban – láthatják a Ziránó Színház bábelőadását, de találkozhatnak Sarkadi Bence világjáró marionettfiguráival is. A Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület segítségével visszarepülhetnek a honfoglalás és az államalapítás idejére, hogy megismerjék a hadi hagyományokat, a Tálos Alapítvány zeneovijában pedig Varró János és Bergerné Szőnyi Anna várja majd őket sok szép dallal és különleges hangszerrel. 

A vasárnap két helyszíne a Felsővárosi Közösségi Ház és a Kisfaludi Közösségi Ház lesz. Mindkét házban élvezheti a közönség Joós Tamás mesés, interaktív játékát, amelyben hangszerekkel ismerkedhetnek a gyerekek, és találkozhatnak Nizsai Danival, aki bábműsorával érkezik a gyereknapra. Kisfaludon a Bogármuzsika zenekar várja a családokat a Mindenki volt gyerek című koncertre, a Felsővárosban Dés András jazz játszótere a 6–12 éves korosztályt hívja közös, improvizatív zenealkotásra.

A gyereknapon kezdődik, de egy héten át, május 29-től június 7-ig lehet majd játszani azt a kutakodós-megfigyelős játékot, amelyet a Hetedhét Játékmúzeummal közösen szerveztek meg az SZKKK munkatársai. A Babaszobák nyomában elnevezésű játék négy helyszínén két-két tablót találnak az érdeklődők, rajtuk a múzeumban látható enteriőrök fotójával. A képekről azonban „eltűnt” néhány részlet – ezeket kell megtalálniuk a gyerekek a játékhoz kapott füzet segítségével: a hiányzó darabokat matricákon ragaszthatják be a füzetbe a kutatásban résztvevő gyerekek. A füzeteket az információs pontokon találják majd meg az érdeklődők.

Ezeken a programokon kívül programokkal várja még a gyerekeket a Dinnyési parasztudvar és a Pákozdi Pagony is.

 

Gyerek: Köves/s/ gyereknap
Mikor?: Május 30., vasárnap
Hol?: Fehérvár több helyszínén

A Köves/s/ Fehérvár csapata órási mennyiségű kőfestésbe kezdett, amelyeket vasárnap reggel 9 órától a város különböző pontjain találhatják majd meg a gyerekek. Szülők segítségével készítsenek róluk egy fotót és rejtsék tovább, hogy minél több apróságnak csaljon mosolyt az orcájára egy-egy meglepetés. Viszont arra kérik a résztvevőket, ha valaki már egyet-kettőt megtaláltat és elrejtett a nap során, a többit csak csodálja meg, hogy legyen meg másnak is az öröm. Vasárnap 16 és 18 óra között pedig egy laza köves/s/találkozót szerveznek a palotaváros tavaknál, ahol mindenki megmutathatja szerzeményét.

 

Buli: Újranyitnak a szórakozóhelyek
Mikor?: Május 28-30., péntek-vasárnap
Hol?: Fehérvár több helyszínén

Péntektől ismét dübürög a buli a városban, hosszú kihagyás után nyitnak a szórakozóhelyek is. Utószilveszteri buli, vagy akár az elmaradt farsang is várja a szórakozni vágyókat a kedvelt városi klubokban, ám a belépés feltétele a védettségi igazolvány megléte.

Tunyogi Gábor, az Albabar tulajdonosa azt mondja: nehéz volt az elmúlt év, tavaly március óta kisebb megszakításokkal zárva tartottak, itt nem volt lehetőség átállni köztes megoldásokra. Most akkor nyitnak, amikor zárva szoktak lenni, így a tervek szerint a nyáron péntekenként és szombatonként nyitva áll a fiatalok előtt a szórakozási lehetőség változatlan árakkal.

"Saját kis lelkes csapatunkkal mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy minél jobb bulik legyenek a következő hetekben. Illetve készülünk a szokásos, tőlünk jól tematikus estjeinkkel is” - nyilatkozta Steininger Antal, a Paraba üzletvezetője, majd hozzátette: a tervek szerint a jól megszokott swing-élet is visszatérhet otthonába hamarosan, lesznek klubestek és nyári tábor is a műfaj művelői számára.

 

Film: Jóbarátok: Újra együtt
Mikor?: Május 27-től
Hol?: HBO Go

Néhány nappal ezelőtt villámcsapásként érte a Jóbarátok-rajongókat, hogy nemsokára bemutatják a régóta rebesgetett nagy összeborulást, amelyben az alapbrigád minden egyes tagja részt fog venni, így Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler és az utánozhatatlan Joey is.

Nos, elérkezett a nagy nap, és május 27-től az HBO Gón is elérhető a Jóbarátok: Újra együtt egyelőre még csak magyar felirattal, ám az HBO Magyarország tájékoztatása szerint a következő hetekben szinkron is készül hozzá természetesen az eredeti hangokkal, mert úgy teljes az élmény. Egy biztos, a találkozót minden Jóbarátok-fannak látnia kell! A többi hétvégi kritikánkból kiderül...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek