2 évnél régebbi cikk

Magyarországon is megjelent az indiai koronavírus-variáns
Magyarországon is megjelent az indiai koronavírus-variáns

Két magyarországi beteg mintájában azonosították az indiai koronavírus-variánst. Az egyik fertőzött már meggyógyult, a másik még kórházban van.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarország Európa második legátoltottabb országa, a regisztráltak 90, a teljes magyar lakosság 52 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus-elleni vakcinát. 

A legfrissebb adatok szerint 5 085 642 embert oltottak már be, közülük 3 445 557-en a második adag oltóanyagot is megkapták. Az oltásra eddig 5 millió 203 ezren regisztráltak, a félmillió, még be nem oltott regisztráltat pedig többek között sms-ben is ösztönzik az oltóanyag felvételére – tette hozzá az államtitkár.

Az országos oltási munkacsoport vezetői tisztségét betöltő politikus a tájékoztatón hangsúlyozta, az adatok alapján: "nagyon közel járunk ahhoz, hogy mindenki be legyen oltva, aki eddig kérte".

"A járvány ezzel együtt még nem ért véget, Magyarországon is jelen van az indiai mutáns" – hangsúlyozta György István.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban elmondta, kettő indiai mutánssal fertőzött személyt találtak: egyikük már meggyógyult, klinikailag könnyen, enyhe tünetekkel zajlott nála a betegség, a másik fertőzött még kórházi kezelésre szorul, de nincs lélegeztetőgépen, már a rehabilitáció felé tart.

"Várható volt, a vírus nem ismer országhatárokat. Ez a két személy nem járt külföldön, nem derült ki, hogyan történhetett a fertőződés, de az esetek 99 százalékában ez nem is azonosítható a vírus fertőzőképessége miatt" - emlékeztetett az országos tisztifőorvos.

Borítókép: M1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek