2 évnél régebbi cikk

Jóbarátok: Újra együtt (Friends: The Reunion) kritika: ennél jobb dolog nem is történhetett a rajongókkal, minden képkockája könnyet csal a szemekbe
·FilmJóbarátok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
HBO
Jóbarátok: Újra együtt (Friends: The Reunion) kritika: ennél jobb dolog nem is történhetett a rajongókkal, minden képkockája könnyet csal a szemekbe
·FilmJóbarátok·Utolsó frissítés: undefined

Bár már egy ideje rebesgették, hogy valami turpisság készül a Warner boszorkánykonyhájában, néhány nappal ezelőtt villámcsapásként érte a Jóbarátok-fanokat a hír: nemsokára bemutatják a várva várt nagy összeborulást, az Újra együttet, amelyben az alapbrigád minden tagja részt vesz. Nos, május 27-én bemutatták az alkotást, és csak annyit mondok: készítsétek be a százas zsepit. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Jóbarátok: Újra együtt! Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

1994. szeptember 22-én olyan produkció pilotja került adásba, amely örökre megváltoztatta a sorozatok világát. Igen, ez volt a Jóbarátok, amely összesen 10 évadot (egészen pontosan 236 epizódot) élt meg, utolsó felvonását pedig 2004. május 6-án tűzték műsorra.

Nos, mondanom sem kell, hogy a Jóbarátok az évek során hatalmas rajongótábort gyűjtött maga köré, így a záróetap sokakban akkora űrt hagyott, amelyet mind a mai napig nem tudtak kiheverni.

Igen, kicsit a magam nevében is beszélhetek, bár amikor belecsöppentem a jóbarátokos buliba, akkor még nem feltétlenül kronológiailag követtem a szériát, hanem azt néztem, amit éppen adott a TV. De egy tuti volt szinte az első pillanatoktól kezdve: Joseph Francis Tribbiani, alias Joey a legnagyobb király az egész sorozatban.

Ennek fényében azonnal rákaptam a Jóbarátok fináléja után bemutatott, két évadot megélt különálló Joey-szériára, amely poénjai még ma is képesek mosolyt csalni az arcomra.

És ha már ennyire elcsíptem Joey ökörködéseit, akkor úgy voltam vele, csak végig kéne darálni tokkal-vonóval az egész Jóbarátokat. Hiszen ha egy saját show-ban ekkora bulit csapott, akkor az eredeti műben még több jópofáskodásra lehet számítani tőle.

Végül a számításaim bejöttek, és olyannyira beszippantott az egész Jóbarátok-miliő, hogy azóta is, ha éppen nincs mit néztem, folyamatosan Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler, illetve Joey kalandjait pörgetem újra és újra. Ettől lesz klasszikus egy alkotás, ha ugyanolyan jól szórakozol rajta ezredszerre is, mint amikor először láttad.

És akkor a napokban bejelentették, hogy május 27-én bemutatják a régóta várt össznépi őrületet, a Jóbarátok: Újra együttet, amelyben az összes alapszerelőn kívül számos világsztár is megmutatja magát. Gondolhatjátok, hogy a rajongók mekkora sokkot kaptak, ugyanis nem kevesebb mint 17 éve várnak erre a pillanatra.

 

Sztori

Egész fura történetről beszélni egy olyan produkciónál, amelyet lényegében semmilyen műfajba nem lehet sorolni. Nyilván lehet vígjáték, sitcom, dokumentumfilm, meg amit akartok, de egyik sem közelíti meg azt, amit végeredményben kaptam. Szóval nem tudom, hogy mit láttam, de egyszerűen gyönyörű volt, és még hosszú órákig elnézegettem volna.

Nem beszélve arról, hogy a Jóbarátok szinte összes karaktere felbukkan olyan világsztárokkal kiegészülve, mint például David Beckham, Justin Bieber, James Corden, Cindy Crawford, Cara Delevingne, Lady Gaga, Kit Harington, Tom Selleck, vagy Reese Witherspoon.

Mondanom sem kell, hogy hatalmas műsort csináltak, amely során végig a nosztalgia dominált.

 

Karakterek

Ahogy végignéztem a Jóbarátok: Újra együttet, az volt az első benyomásom, hogy a nagy csapat tagjai szinte semmit sem változtak az évek során. Persze Matt LeBlanc, alias Joey szép kis hordót növesztett, nem is beszélve az ősz hajkoronájáról, David Schwimmer is kikerekedett picit, de a többségük, főleg a lányok, pont úgy néznek ki, mint 17 évvel ezelőtt.

A visszaemlékezésekből és vicceskedésekből is egyértelműen kiderült, hogy a hat jóbarát pont ott folytatta a mókázást, ahol anno abbahagyták. És ezt valami fenomenálisan felemelő volt látni. 

Tényleg olyan érzések kavarogtak bennem, mint amikor én is összeülök gyerekkori haverjaimmal, akikkel lehet hogy kilométerekre lakunk már egymástól, de egy-egy traccsparti során ugyanúgy el tudunk hülyéskedni, mint fénykorunkban. És ez nagyon is szép.

Persze azért ha kicsit a csillivilli máz mögé nézünk (bár egyáltalán nem az a Jóbarátok-film funkciója, hogy itt mélyebben elemezgessük), akkor érdekes dolgokra bukkanhatunk a színészekkel kapcsolatban.

Például ott van Matthew Perry, akinek - úgy is lehet fogalmazni, hogy - teljesen kisiklott az élete az elmúlt időszakban, így láthatóan annyira nem is élvezte ezt az összeborulást, de főleg a pasiügyek miatt, Jennifer Anistonnál és Courtney Coxnál sem fenékig tejfel minden.

Talán Lisa Kudrow és David Schwimmer esetében éreztem azt, hogy minden rendben van körülöttük (család, karrier, stb.), ugyanis csak úgy áradt belőlük a nyugodtság és harmónia. Lazák voltak, de közben szerintem egy percig sem játszották meg magukat, nem tolták túl a szerepüket, csak magukat adták úgy, ahogy azt amúgy egy baráti kiruccanáson tennék.

Matt LeBlanc személyében meg mintha a megtestesült Joeyt látnám 17 évvel idősebb változatában. Ennyi idő után is az élet császára maradt, akinek semmi máson nem jár az esze, mint a csajozáson és kajáláson. Persze ez csak az én benyomásom, aztán ki tudja, de egy biztos: Matt LeBlanc, sose változz!

 

Összegzés

Tudom, tudom, a Jóbarátok: Újra együttről írt szösszenet nem éppen szokványos kritika, ugyanis maga a film sem mindennapi történet, sokkal inkább egyfajta megemlékezés, nosztalgikus utazás, amely során újra felelevenítették mindazt, amit ez a klasszikus sorozat, illetve szerethető karakterei adtak a nézőknek, illetve egymásnak.

Éppen ezért napestig írhatnék arról, hogy milyen érzés volt újra átélni mindazt, amiért fiatalkoromban úgy odavoltam, emellett pedig olyan dolgokkal pakolták tele a kicsivel több mint 100 perces produkciót, amelyek segítségével még mélyebben belemerülhettem a Jóbarátok cselekményébe, még jobban átélhettem, mi ment végbe a színészekben egy-egy jelenet forgatásakor.

Egyszerűen zseniális, vicces, de közben megható is olyannyira, hogy legszívesebben minden képkockánál zsepiért nyúltam volna, de akkor nem sok mindent láttam volna ebből az össznépi Jóbarátok-őrületből, így próbáltam tartani magam. Nem vagyok az az érzelgős fajta, de ez a film kőkeményen betalált, na!

Úgy érzem, sosem voltam ilyen közel a sorozathoz, mint most, az Újra együtt után. Sokakban felmerült, hogy mi lenne, ha folytatnák a szériát (ennél a résznél Lisa Kudrow okfejtésére figyeljetek), de szerintem nem kell, sőt, talán még ez a találkozó sem kellett volna, de ettől függetlenül minden egyes percét élveztem, és ennél tökéletesebb lezárást el sem tudtam volna képzelni a Jóbarátoknak.

Mit mondjak még? Rajongóknak egyszerűen kihagyhatatlan, ugyanis azon túl, hogy rengeteg új információ, érdekesség és kulisszatitok birtokába juthatnak, a Jóbarátok: Újra együtt olyan utazásra invitál, amely talán a legjobb dolog, ami az elmúlt időszakban történhetett filmes berkeken belül. Úgy ahogy van, egy csoda. Hát még a szinkronos verzió mekkorát fog ütni, ugye?

10/9 - Ha csak egy maratoni Jóbarátok-epizód erejéig is, de felemelő érzés volt újra egy asztalhoz ülni fiatalkorom kedvenc szereplőivel

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek