2 évnél régebbi cikk

Cikória, karob, matcha - néhány alternatíva kávé helyett
·Gasztrokávé·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels,com
Cikória, karob, matcha - néhány alternatíva kávé helyett
·Gasztrokávé·Utolsó frissítés: undefined

Többen váltunk a kávé rabjává, de ha szervezeted jelzi, hogy már elege van a sok koffeinből, keress más frissítő alternatívát! Érdemes felfedezőútra indulni, rengeteg olyan lehetőség létezik, amely energiával tölt fel és nem roncsolja szervezetedet.

Sokan vagyunk, akik az ágyunkból kilépve kócosan, álmosan, első utunkat konyhánk felé vesszük. Elkészítjük napunk első kávéját, mert azt gondoljuk, ettől a nedűtől teljesen felébredünk, újult erőre kaphatunk. De ez csak az agyunk játéka velünk és felettünk.

Nélküle vagy helyette ugyanúgy kezdődik a nap. Csak szeretjük az illatát, a hozzá kacsolódó szertartást, amelyet hosszú idő után megszoktunk. Holott vannak egészségesebbnek mondott italok is, amelyek energetizálják testünket és felébresztenek „félig kómás állapotunkból.”

Az egyik ilyen a zöld tea, amely kis mértékben tartalmaz koffeint. Kizárólag a tiszta, nem filteres változatát javasolják a szakemberek. Napi egy csésze megoldás lehet, ha szükségünk van egy kis energiabombára napunk indításához

Nemcsak ébredés után, hanem napközbeni rövid pihenőnk alkalmával is egy csésze kávé mellett kötünk ki. Sokszor már nem is róla szól a fáma, hanem agyunk pihentetését kötöttük össze vele, no és az íze sem elhanyagolható.

A nap bármely szakában átállhatunk a matcha fogyasztására. Ezt a különleges teafajtát gyakran javasolják kávéalternatívaként. Először csak a szerzetesek és az uralkodók itala volt Japánban, de ma már elérhető Európa-szerte. Ennek a teának a titka abban rejlik, hogy L-theanint tartalmaz, amely támogatja az idegrendszer egészséges működését. Frissít, amikor kell és nyugtat, amikor arra van szükségünk. A matcha segíti az immunrendszer és a zsíranyagcsere megfelelő működését is, bátran bevethető elhízás esetén.

Akik a kávé alternatívájaként kevésbé egzotikus élményt keres, indíthatja  a napot cukor és édesítőszer-mentes kakaóval. Izgalmas frissítőt varázsolhatunk belőle, ha különféle fűszerekkel megbolondítjuk: különleges ízharmóniát érhetünk el.

A gabonatejet is kipróbálhatjátok, amelybe a fahéj, szegfűszeg, kurkuma, nagyon pici bors, ánizs, gyömbér és kardamom keverékét tehetitek bele. Ez a reggeli ital azért jó választás főleg télen, mert a hozzáadott fűszerek miatt melegíti testünket. ( Ha nem vagyunk laktózérzékenyek, akkor készíthetjük állati tejjel is.) Csodákat tesz a szervezetünkkel, tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és enzimekkel.

A  szentjánoskenyérfa termése, az úgynevezett karob is frissítően hat ránk, bár fogyasztását mára kiszorította a kakaó. Az Európában is termő „kakaópótló” glutén- és laktózmentes, természetesen édes, az ára pedig kedvezőbb, mint például a matcha teáé. Gyermekek is fogyaszthatják, de azok is, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, vagy valamilyen más okból kerülniük kell a koffeint. Érdekessége, hogy nevét Szent Jánosnak köszönheti, akit a legenda szerint a karob tartott életben sivatagi vándorlása során.

A cikóriát vagy malátát is nagyon sokan ismerik. Régóta megtalálható a magyar konyhák polcain, szintén őshonos Európában. Ha nemcsak alternatívát kerestek kávé helyett, de az egészségetek megőrzéséért is szeretnétek tenni, akkor mindenképp fogyasszatok belőle: koffeinmentes és gyógyhatással bír.

Ha lassan tudtok változtatni szokásaitokon, akkor használjatok eleinte keveréket: fokozatosan csökkentsétek a kávé, és növeljétek a cikória mennyiségét. A tiszta cikóriakávé hozzájárulhat a cukor, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, lúgosító hatása miatt pedig reflux esetén is előnyös a fogyasztása.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek