2 évnél régebbi cikk

Már a GVH is vizsgálja, miért drágulnak brutálisan az építőanyagok
·Híreképítkezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Már a GVH is vizsgálja, miért drágulnak brutálisan az építőanyagok
·Híreképítkezés·Utolsó frissítés: undefined

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piaci konzultációt kezdeményez az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ), amelynek az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedés okainak feltárása és az ágazat esetleges versenyproblémáinak feltérképezése - közölte a GVH az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a közelmúltban az ÉVOSZ hívta fel a figyelmet az építőipari nyersanyagok és termékek jelentős áremelkedésére. A felpörgő építkezések és felújítási hullám mellett pedig kiemelten fontos a tiszta verseny az építőipari alapanyagok piacán - írták. A lakásfelújítási támogatások, a családok otthonteremtési kedvezményei és az új lakásépítéseket ösztönző kormányzati lépések kedvező hatásainak érvényesülése érdekében a versenyhivatal jelentős erőfeszítéseket tesz az építőipari alapanyagok piacain a tiszta verseny biztosítására.

A hivatal tavaly ősszel átfogó versenyfelügyeleti eljárást indított a magyarországi cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. A hatóság emellett az elmúlt egy évben előzetes vizsgálatokat folytatott számos más építőipari alapanyag - például tégla, tetőcserép, szigetelő- és burkolóanyagok, nyílászárók - forgalmazásának piacán, hogy feltárja ezen termékek értékesítési rendszerét.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a versenyhatóság elkötelezett a magyar gazdaság újraindításában és versenyképességének növelésében, ezért a nemzetgazdaság teljesítményét közvetlenül befolyásoló, a vállalkozások és a magyar emberek széles körét érintő építőipari alapanyag piacokra is kiemelten figyel.

Az indokolatlan, inflációt gerjesztő áremelésekkel szemben a rendelkezésre álló eszközeivel fog fellépni.

Ahogy az egyedi jellegű jogsérelmeket, úgy az ágazati szereplők átfogó jelzéseit is alaposan megvizsgálja, hiszen a közvetlen piaci információk segíthetik a tiszta verseny megőrzését. Ennek szellemében várják konzultációra az ÉVOSZ-t - tette hozzá a hivatal elnöke.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek