2 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: TESZ futóverseny, Sárkányhajó Roadshow, mini-borfesztivál és népi bútorfeső workshop
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: TESZ futóverseny, Sárkányhajó Roadshow, mini-borfesztivál és népi bútorfeső workshop
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Nyár első hétvégéjén az időjárás is napsütéssel kedveskedik, így minden probléma nélkül válogathattok a számos szabadtéri fehérvári program közül: többek között megrendezik a 10. TESZ futóversenyt, mini-borfesztivál lesz a Nagy-Magyarország Parkban, szurkolhattok a Sárkányhajó Roadshow-n a Csónakázó-tónál, vagy nézelődhettek a 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon.

Történelem: Különleges hétvégi családi program és mini-borfesztivál a Nagy-Magyarország Parkban
Mikor?: Június 4-6., péntek-vasárnap
Hol?: Isztimér, Nagy-Magyarország Park

A Trianon Múzeum különleges tvégi programmal és mini-borfesztivállal várja vendégeit a tvégén a Nagy-Magyarország Parkba.

Pénteken, a nemzeti összetartozás napján, megemlékező műsor, a millenniumi szoborkert és az azt övező Kárpát-medencei Illat- És Virágút avatása, a Kárpát-medence legújabb magyar könyvei és legjobb borainak bemutatója, kóstolási lehetősége, az összetartozás tüzének meggyújtása ígér tartalmas programot.

Szombaton és vasárnap a Kárpátia Borház, Magyarországon egyedülálló bortételeivel, Erdély-Partium, FelvidékKárpátalja, Délvidék, Őrvidék és Belső- Magyarország történelmi magyar boraival, kellemes borozásra invitálja a borkultúra kedvelőit. Gasztronómiai élményről a Kárpát-medencei ihletésű különlegességeket kínáló Kárpátia étterem és Nemfelejtünk falatozó gondoskodik.

Akinek tetszik a tvégi program, aki fel kívánja fedezni a Bakony egyedülálló természeti környezetét, a Kárpát-medence legjobb magyar borait, annak a távolság sem akadály, hiszen a Nagy-Magyarország Park Várpalota, Székesfehérvár, Veszprém, a Balaton és Budapest lakói számára akár egynapos kiruccanásra is könnyen elérhető. Aki esetleg az egész tvégét ott töltené, azoknak színvonalas szálláshelyeket biztosítanak.

Bővebb információ: www.nagymagyarorszagpark.hu

 

Sport: Sárkányhajó Roadshow 2021
Mikor?: Június 4-5., péntek-szombat
Hol?: Csónakázó-tó

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) idén is több helyszínen megrendezi a Sulisárkányt és a Sárkányhajó Roadshow-t. A cél, hogy a kisiskolásoktól egészen a felnőttekig minél többen kedvet kapjanak a vízisportokhoz. A fehérvári helyszínen, a Csónakázó-tavon a Vitál Club Sportegyesület vállalta fel a program szervezését.

Mint arról a sajtótájékoztatón Szipola Antal beszámolt, június 4-én, pénteken reggel 8 órától a Sulisárkány versenyben három korcsoportban szállnak vízre a diákok. A Sárkányhajó Roadshow június 5-én, szombaton reggel a premier csoporttal indul, majd a települések, cégek tízfős csapatai szállnak vízre. A minimum 6, maximum 10 fős legénységnek 200 méteres távot kell teljesítenie. A 2010 óta futó versenysorozat célja, hogy a gyerekeket megismertesse e sportággal, valamint a felnőtteket ösztönözze a rendszeres testmozgásra.

 

Növény: 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok
Mikor?: Június 4-6., péntek-vasárnap
Hol?: Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok ezúttal is lehetőséget biztosít csemetekertészek, növénynemesítők, dísznövénytermesztők és -terjesztők, szökőkutak és kerti kiegészítők gyártói, vállalkozások, tájrendezők, tájépítész hallgatók és szakemberek találkozójára, bemutatkozására. A díszvendégek Franciaországból, Portugáliából, valamint Szlovéniából érkeznek, és a magyar szakemberekkel közösen tartanak előadásokat a víz- és erdőgazdálkodás témában.

Szó lesz többek között a két természeti erőforrás összekapcsolódásáról, a klímaváltozásról és az erdészeti szakképzés változásairól. Különlegességként érkezik Farkas Szilvia szarvasgombász, kutyakiképző, aki bemutatót tart.

A programok június 4-én, pénteken 10 órától a standok megnyitásával indulnak, a hivatalos megnyitó 12:30-kor kezdődik. A háromnapos eseményt kiállítások, komolyzenei koncertek, gyermekprogramok, a kastélyparkban vezetett botanikai séták és könyvdedikálás színesíti. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar két alkalommal, pénteken és szombaton 17 órai kezdettel ad hangversenyt. A székesfehérvári Fekete Sas Patikamúzeum is bemutatkozik, a munkatársak izgalmas és érdekes előadásokkal, interaktív növénybemutatókkal érkeznek szombaton és vasárnap 10 és 17 órától.

 

Sport: eXtreMan51.5 verseny
Mikor?: Június 6., vasárnap
Hol?: Fehérvár több pontján

Újra triatlonverseny házigazdája lesz Székesfehérvár a hétvégén. Az 51,5 km-es eXtreMant ezúttal is az Alba Triatlon SE és a Vitál Club szervezik, és a program a már jól ismert uszoda-Ligetsor-Bregyó köz távon zajlok majd úgy, hogy az úszást a Csónakázó-tónál teljesítik a versenyzők.

Az eXtreMan reggel 8 órakor regisztrációval kezdődik, a verseny várhatóan 11 órakor rajtol, és az eredményhirdetést 16 órakor, a Csónakázó-tó partján felállított célkapunál tartják.

A kerékpáros versenyszám pontos útvonala: Ligetsor-Szeder utca-Szeder köz-Palotai út, az Új-Csóri úti körforgalomba történő ráhajtással és vissza. Az érintett útvonalon lezárással kell majd számolni vasárnap.

 

Kézműves: Népi bútorfeső workshop
Mikor?: Június 6., vasárnap 15:00
Hol?: VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár

Sáringer Éva népi iparművész közös alkotásra várja az érdeklődőket: június 6-án, vasárnap 15 órától a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban lesz bútorfestő foglalkozás, Felvirágoztatjuk címmel. A résztvevők ajtódíszeket vagy fali kulcstartókat díszíthetnek, festhetnek, elsajátítva néhányat a népművészet színes, autentikus motívumaiból.

A részvétel regisztrációhoz kötött: a vokemuvhazszfvar@gmail.com vagy a 22/315-512-es telefonszámon lehet jelentkezni. A foglalkozás díja 1500 forint, ami tartalmazza az anyagköltséget is.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a rendezvényen csak védettségi igazolvány és személyi okmány bemutatásával lehet részt venni.

 

Sport: 10. TESZ futóverseny
Mikor?: Június 6., vasárnap 17:00
Hol?: Várkörút

Jubileumi, tizedik alkalommal rendezik meg a környezetvédelmi világnaphoz közeledve a Tiszta Egészséges Székesfehérvárért tömegfutást. Június első vasárnapján - a tavalyi online kihívás után - újra a megszokott helyszínen és távokon futhatnak majd a nevezők a Várkörúton.

Az esetleges sorbanállás elkerülése érdekében a szervezők már június 4-én, pénteken 16 és 19 óra között várják a futókat a Panoráma Offices előtt, de vasárnap a helyszínen 14 órától is lehet majd nevezni.

A TESZ futás immár évtizedes hagyománnyá vált Székesfehérváron: 10 éves története alatt időről-időre egyre több futót mozgat meg a Belvárosban. A tavalyi év után az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy az idén a hagyományos módon meg tudják-e tartani a szervezők az eseményt, azonban a hatályba lépett könnyítések mégis lehetővé teszik, hogy kicsit több óvintézkedéssel ugyan, de a megszokott módon hódolhassanak a fehérváriak a futás iránti szenvedélyüknek.

2021-ben is lehet egyéniben, váltóban, illetve csapatban is teljesíteni a választott távot, ami lehet 4.8 kilométer (3 kör a pályán) vagy 11 kilométer (7 kör), és a környezettudatos életmódot propagáló tömegfutáson idén is lesz egykörös Depónia-futás is.

 

Film: Spirál: Fűrész hagyatéka
Mikor?: Június 3-tól
Hol?: Cinema City Alba

Most, hogy végre valahára kinyitottak a mozik, a Spirál: Fűrész hagyatéka is terítékre került, amely - ahogy a nevéből is kitalálhattátok - a legendás Fűrész-széria örökségét kívánja továbbvinni.

Hogy a Spirál: Fűrész hagyatéka ne feltétlenül csak a vérfürdőről és az indokolatlanul repkedő végtagokról szóljon, olyan neveket csábítottak a produkcióhoz, mint Chris Rock vagy Samuel L. Jackson, így sejthető, hogy nem mindennapi gyilkolászásnak lehettek szem- és fültanúi.

A sztori szerint a rámenős detektív, Zeke Banks (Chris Rock), és újonc partnere (Max Minghella) egy szadista sorozatgyilkos után nyomoznak, aki városszerte halálra kínozza áldozatait. Az eset ijesztően emlékeztet a kegyetlen játékairól elhíresült Fűrész vérontásaira. Amikor a nyomozó egyre közelebb kerül a tettes kilétéhez, váratlanul csapdába kerül, és apjával (Samuel L. Jackson) együtt a gyilkos morbid játékának középpontjában találja magát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek