Fair28 °C
2021. június 18. péntek Levente
Menü
Házhozszállítás

Mennyit lehet keresni alapszakos diplomával, és hol éri meg továbbtanulni?

Mennyit lehet keresni alapszakos diplomával, és hol éri meg továbbtanulni?
Hol éri meg továbbtanulni? (Fotó: pixabay.com/Pashminu Mansukhani; marcela_net )

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) gyorsjelentése alapján legjobban az informatikai, az államtudományi és a műszaki diplomások keresnek, ám közel sem annyit, mint egy jó burkoló.

Mindig nagy kérdés, hogy megéri-e a diploma megszerzésébe fektetett munka, energia és persze anyagi ráfordítás. Most pedig, hogy az építőipari szakmákban a képzett szakemberek bérei folyamatosan és megállíthatatlanul emelkednek, még inkább aktuális a dilemma, hogy milyen szakmát érdemes választani.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) gyorsjelentésében egy 2020-as kutatás eredményeit tette közzé az Oktatási Hivatal, ahol a 2011 és 2018 között nappali tagozatosként abszolutóriumot szerzett hallgatók adatait vizsgálták. A kutatásban több adatbázist is összevetettek, felhasználták például a NAV, az egészségbiztosítási alapkezelő, a Felsőoktatási Információs Rendszer és a Diákhitel Központ adatait is, és a fizetési, valamint az elhelyezkedési eredményeket ezek vizsgálata adta.

Az eredmények alapján az alapképzéseken végzettek havi bruttó átlagjövedelme 345 468 forint.

Legjobban továbbra is az informatikusok keresnek, de az államtudományi és a műszaki diplomások is 400 ezer forint feletti bruttó bérrel számolhatnak a kutatás szerint. A középmezőnyben a gazdasági, a természettudományi, az agrár-, a társadalomtudományi és a művészeti szakok vannak.

Szomorú tény, hogy a legrosszabbul fizető szakmákat között továbbra is ott van a pedagógusi: itt a bruttó átlagkereset 226 077 forint, de még a legmagasabb fizetéssel rendelkezők keresete sem éri el a 250 ezer forintot. A tanároknál kevesebbet csak a művészetközvetítés képzési területen diplomázók keresnek: bruttó 212 830 forintot.

Összehasonlításképpen: a Profession.hu bériránytűje szerint Fejér megyében egy pályakezdő kőműves nettó (és nem bruttó) átlagfizetése 242 500 forint, egy gyakorlattal rendelkezőé pedig 300 ezer.

A burkolók nettó bére ugyanakkor 800 ezer forintot is elérheti Fejér megyében.

További ajánlatok:
www.dekra.hu

A profession.hu 2021.06.07-i kalkulációja szerint (Fotó: profession.hu)
A profession.hu 2021.06.07-i kalkulációja szerint (Fotó: profession.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár