Fair29 °C
2021. június 19. szombat Gyárfás
Menü
Házhozszállítás

Orbán Viktor: 200 ezer forintos minimálbér a cél

A magyar miniszterelnök a Világgazdasági Konferencián beszélt erről.

Orbán Viktor szerda délelőtt tartott beszédében elmondta, hogy a poszt-Covid-szindrómát a gazdaságban el kell kerülni. A teljes foglalkoztatottság egy olyan eszköz, ami a pandémia elleni bizonytalanság ellen hat. Nem szabad kiugrani a moratóriumból.

Szeptemberig marad a mostani moratóriumi szisztéma - tette hozzá.

A kormányfő szerint a legfőbb kérdés, hogy mikor lesz szufficites költségvetés. A kormány azzal számol, hogy idén 7,5 százalékos hiány lesz, míg jövőre, 2022-ben 5,9 százalék lesz - tette hozzá. Orbán Viktor kiemelte, hogy nem elérhető jövőre a 3 százalékos hiány.

Orbán Viktor elmondta, hogy egy rugalmas megoldást kell találni a kkv-k támogatására a megváltozó monetáris politika miatt. A kormányfő közölte, hogy ennek nincs felső határa. "Vagy teljes foglalkoztatást akarunk, vagy ha nem adunk eszközöket, akkor nem lesz teljes foglalkoztatottság." - hangzott el.

 

200 ezer forintos minimálbér a cél

A kormányfő elmondta, hogy az adatokat tekintve sokkal jobb intézményrendszerre van szükség a következő időszakban. Orbán Viktor minimálbért tekintve elmondta, hogy a horizonton a 200 ezer forintos minimálbér van. Ha ezt rázúdítják a kkv-szektorra, akkor munkanélküliség lesz.

Egy magasabb minimálbér-kifizetéséhez forrásokat kell adni, vagy adót kell csökkenteni.

50 ezer újabb álláshelyre van szükség

Ma 4,5 millió felett van a dolgozók száma, és ez 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában. Ezt pótolni kell, és még 50 ezer plusz álláshelyre van szükség - mondta a kormányfő.

A kormányfő szerint a legfontosabb cél, hogy több munkahely legyen, mint amennyien dolgoznak, mert így mindenki megtalálhatja a helyét. A migráció országon belül is rossz dolog - tette hozzá. A következő hét évben ez a szempont legyen a döntő.

Visszakaphatják a gyermekesek a 2021-es szja-t

A kormányfő közölte, hogy a gyerekeket nevelő családokat megviselte a mögöttünk hagyott időszak. Orbán Viktor bejelentette, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják a 2021-ben befizetett adót.
 Mindez 550-580 milliárd forintot jelent.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár