2 évnél régebbi cikk

Loki kritika: sanszos, hogy a Marvel a valaha készült legjobb sorozatát hozta tető alá
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Disney
Loki kritika: sanszos, hogy a Marvel a valaha készült legjobb sorozatát hozta tető alá
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

A Loki sorozat első epizódja olyan elemi erővel robbant be, hogy szó szerint sokkot kaptam a közel egyórás etap után. És csak ezután kezdődik az igazi móka... Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Loki! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A Disney a Marvel-filmek és a Netfixen debütált alkotások (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Vasököl), na, meg A mandalori sikerein felbuzdulva úgy döntött, hogy a szuperhősös sorozatok világában is kipróbálja magát és olyan produkciókat hoz tető elő, amely történetei a hivatalos kánon részét képezik majd.

Ennek örömére gyorsan be is harangoztak néhány szériát, amelyek jól ismert, ám mégis keveset szerepelt karakterek történeteit kívánták folytatni és egyben mélyíteni.

Első körben bejelentették a WandaVíziót, A Sólyom és a Tél katonáját és jelen alkotásunkat, a Lokit, majd szépen sorban érkeztek a finomabbnál finomabb sorozatok címei, így a jövőben például láthatunk egy Sólyomszemről, Amazonról, Ms. Marvelről, vagy Holdlovagról szóló produkciót is.

Mondjuk a WandaVízió és A Sólyom és a Tél katonája sikereit látva nem lennék meglepődve, ha ez a lista idővel bővülne, ugyanis vannak olyan figurák és történetek, amelyeket epizodikusan érdemes elmesélni.

A Lokiról előzetesen nem sok mindent lehetett tudni, kivéve azt, hogy a csínytevés istene lesz a központi karakter, emellett hatalmas szerepe lesz az időutazásnak és a multiverzumnak. Figyelsz, Dr. Strange?

Sztori

Miután a Bosszúállók: Végjáték időutazásos akciója után véletlenül a 2012-es Lokinál (Tom Hiddleston) landol a Tesseract, a csínytevés istene nem tétlenkedik sokat, és azon nyomban Mongóliába (???) teleportálja magát azt remélve, hogy ezzel ismételten túljár a szuperhősök eszén.

Ott aztán mielőtt a helyieket az uralma alá vonná, hirtelen a semmiből (konkrétan kinyílik egy ajtó a Góbi-sivatagban) felbukkan a Idővariációs Hatóság (IVH), akik - mivel Loki turpisságának köszönhetően megtörte a szent idővonalat - azon nyomban letartóztatják és főhadiszállásukra hurcolják, ahol bíróság előtt kell felelnie tetteiért.

Persze Lokit nem olyan fából faragták, hogy könnyen megadja magát, így egy sor fortélyt bevetve megszökik a kihallgatója, Mobius M. Mobius (Owen Wilson) elől, ám miután képtelen használni isteni képességeit, nem is beszélve a Végtelen Kövekről, ráébred, hogy a IVH-tól bizony nincs menekvés.

Hosszas agonizálás után aztán belemegy az ügynök által kínált alkuba (mondjuk sok választása nincs, mert ha nemet mond, megsemmisítik), hogy elkapjanak egy veszélyes bűnözőt (vagy ahogy a sorozatban hívják, variánst), aki a különböző korokban szörfözve gyilkolássza az embereket.

Karakterek

Hát, most mit mondjak? Mind Loki, mind az őt megformáló Tom Hiddleston (aki az őt számos alkotásban megszólaltató Csőre Gáborral az igazi) hatalmas istencsászárkirályok. Igen, így egyben.

Maga Loki - csínytevései ellenére - már korábban is közönségkedvencnek számított, ám amióta a Bosszúállók: Végtelen háborúban utolsó trükkjét pont Thanos ellen használta fel, azaz éppen nem a jófiúkat, így testvérét árulta el, végképp belopta magát a rajongók szívébe.

Akik Tom Hiddlestonnal egyetemben meg is kapták a maguk várva várt jutalomjátékukat. Merthogy az angol színész ismételten csak úgy lubickolt a csínytevéses mesterének szerepében, ráadásul mivel még nem következett be a nagy pálfordulása, a Loki-sorozatban azt a világuralomra törő, minden lében kanál, nyikhaj istenkét láthattuk, akit sokan úgy hiányoltak.

Igen ám, de így sem feltétlenül Loki vitte el a show-t a széria első felvonásában, hanem sokkal inkább az Owen Wilson által életre keltett Mobius M. Mobius, aki például olyan hanyag eleganciával furakodott be Loki elméjébe, hogy öröm volt nézni.

Annak ellenére, hogy Wilson eddig főleg habos-babos vígjátékokban mutatta meg magát, szerintem toronymagasan vitte a prímet, ugyanis olyan érett és klasszis játékkal rukkolt elő, amelynek köszönhetően a jövőben egy percre sem fogom megkérdőjelezni létjogosultságát egy Marvel-produkcióban.

Hasonlóan jó véleménnyel vagyok róla, mint egy másik jópofa színészről, Vince Vaughnról A törvény nevében második évadában nyújtott alakítása után. Szeretem, ha a művészek kísérletezgetnek, ekkor derül ám ki, hogy ki az, akit tényleg átjár az Erő - ha értitek.

Összegzés

Annak ellenére, hogy a Loki első része szenzációsra sikeredett, nekem valahogy volt egy apróka hiányérzetem a végefőcím után - nem, nem a következő epizódot beharangozó stáblista utáni jelenet(ek)re gondolok.

Hosszasan agyaltam rajta, hogy mégis mi miatt elégedetlenkedem, de egyszerűen nem tudtam dűlőre jutni, és ez azért is furcsa, mert amúgy nekem aztán tényleg mindent el lehet adni, ami szuperhősös sztori - főleg ha Marvelről van szó.

Talán picit többet vártam volna a közel egyórás játékidőtől, valami nagyobb hókuszpókuszt, extra karaktert, vagy normálisabban kikövezett utat, hogy merre is lesz az előre, de például a WandaVízió nyitó darabjában meg ennyit sem láthattunk, úgyhogy... tényleg nem tudom mi van velem.

Mert amúgy a látvány a Marvel-filmekben tapasztaltakkal vetekedett, a teóriagyártás is azonnal beindult az agyamban, az újonnan megismert figurák nagyon is érdekesnek tűntek (főleg Mobius), és még fan service-t is kaptam rendesen - a Végtelen Kövekről szóló rész volt az abszolút kedvenc.

Szóval jobb lenne, ha befejezném a rinyálást és csak élvezném az őrületet, amit az elkövetkezendő öt hétben Loki fog a nyakunkba zúdítani, vagy éppen Kang, a hódító, esetleg Rémálom? Inkább meg sem szólalok... Marvel-rajongóknak kötelező!

10/9 - Semmi sallang, semmi cifrázás, csak színtiszta szórakozás, Loki módra

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek