2 évnél régebbi cikk

Hogyan hozzuk ki a lehető legtöbbet a 2022-es szabadságokból?
·Életmód2022·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Elena Kloppenburg
Hogyan hozzuk ki a lehető legtöbbet a 2022-es szabadságokból?
·Életmód2022·Utolsó frissítés: undefined

Ha ügyesek vagyunk, akkor 8 kivett szabadságból akár 19 szabadnapot is csinálhatunk magunknak jövőre. Aki tudatosan égeti a szabadságait, a rendelkezésre álló napjait közel meg is duplázhatja.

Azt mondják, kétféle ember létezik: az egyik azért él, hogy dolgozhasson, a másik azért dolgozik, hogy élhessen. Aki az előbbi csoportba tartozik, vagyis megrögzött munkamániás, nyugodtan ugorjon a következő cikkre. Akik viszont szeretnék az éves szabadságaikból kihozni a maximumot jövőre, naptárral a kézben és a főnökük telefonszámával a közelben folytassák az olvasást.

Néhány hete a Magyar Közlönyből kiderült, hogy 2022-ben összesen öt hosszú hétvégénk lesz: két háromnapos és három négynapos. Óriási pech, hogy a legtöbb mozgó, vagyis nem fix naphoz kötött ünnep hétvégére esik, így például szombat lesz rögtön január 1., majd augusztus 20. és a félig-meddig szabadnapként kezelt december 24. is, míg vasárnapra esik május 1. és október 23. mellett karácsony első napja is.

Vagyis a következő évben csupán március 15. (kedd) és mindenszentek (kedd) környéke ad lehetőséget arra, hogy néhány extra szabadnappal a megfáradt munkavállalók kicsit jobban kipihenjék magukat. Az ő kedvükért kiszámoltuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a rendelkezésre álló 2022-es szabadságolásokból.

Kapcsolódó
Öt hosszú hétvégénk lesz 2022-ben

A kormány májusi bejelentése után a Magyar Közlönyben is megjelent az ITM rendelete a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről, amely során két három- és három négynapos hosszú hétvégével számolhatunk jövőre.

A számítások során egy 35 éves munkavállaló szabadnapjait vettük alapul: vagyis az egyébként minden munkavállalónak járó 20 szabadnap mellé ekkor már további 5 nap jár. Így tehát - ha csak nem változik addig a jogszabály - 25 nappal számolhat a harmincas évei derekát már elhagyó valamennyi munkavállaló magyar.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint évente egyszer 14 egybefüggő napot köteles kiadni a munkáltató minden munkavállalónak, amibe beletartoznak a szabadnapok és ünnepnapok is. Vagyis ha valaki 10 nap (két munkahét) szabadságra megy el, akkor a hétvégékkel együtt az éppen 14 nap. Ezt célszerű leginkább a nyár közepén felhasználni, szóval a a 25-ből ezt a 10 napot le is vontuk.

A maradék 15 napból 3-at vésztartaléknak tekintünk váratlan helyzetekre, így azzal sem számolunk a továbbiakban, 4-et pedig az év utolsó hetén égetünk el december 27. (kedd) és december 30. (péntek) között. Maradt tehát 8 nap, amiből megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni az ünnepek segítségével.

A munka törvénykönyve úgy fogalmaz, hogy "évente hét munkanap szabadságot legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni a munkáltató, a munkaviszony első három hónapját kivéve". Ezt a 7 napot kettébontva érdemes 2022-ben azokon a heteken felhasználni, amikor egyébként is négynapos hétvége lesz a keddre eső ünnepek miatt. Például ha március 11. (péntek), 16. (szerda), 17. (csütörtök)., 18. (péntek) napokat kivesszük, akkor a négynapos hétvége és az utána következő hétvége miatt máris egy tíznapos szabadságot hoztunk össze magunknak.

A 7 napból megmaradt 3 napot pedig érdemes november 2. (szerda), 3. (csütörtök), 4. (péntek) napokon felhasználni, ami végeredményben a fenti logikához hasonló, de egy nappal rövidebb, azaz kilencnapos pihenést eredményez.

Az eredetileg szabadon felhasználható 8 napunkból végül megmaradt 1 napot érdemes például az egyik áthelyezett szombati munkanapra (március 26. vagy október 15.) kivenni, esetleg tetszés szerint valamikor csak úgy felhasználni.

Ezzel a módszerrel az éves 25 napos szabadságkeretből végül mindennel együtt 45 nap sajtolható ki 2022-ben, ilyen bontásban: 

  • 4 nap tavaszi szabadság (összesen 10 egybefüggő nap);
  • 10 nap nyári szabadság (összesen 14 egybefüggő nap);
  • 3 nap őszi szabadság (összesen 9 egybefüggő nap);
  • 4 nap téli szabadság (összesen 8 egybefüggő nap 2022-ben, plusz 2023. január 1., vasárnap);
  • 1 nap tetszőlegesen felhasználható szabadság;
  • 3 nap vésztartalék.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek