2 évnél régebbi cikk

Milyen a jó apa?
·Életmódvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Milyen a jó apa?
·Életmódvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Az elég jó apa pénzt keres, és mellette aktívan kiveszi a részét a gyereke életéből, de mi van akkor, ha valamilyen okból nem elérhető. Apák napi gondolatok.

A jó apa

Emlékszem az én gyerekkoromban, úgy bő húsz-huszonöt évvel ezelőtt a társadalom szerint az volt a jó apa, aki sokat dolgozott és eltartotta a családját. Lehet, hogy a gyerekeit nem sokat látta, mert pénzt keresett, de akkor más volt a norma. Ma már ez nem így van.

A KSH felmérése szerint a magyarok fele úgy gondolja, hogy az apának nem elég csupán az anyagiakat biztosítania, hanem az érzelmeit is ki kell mutatnia. Ha csak körbenézünk egy óvodai szülőértekezleten, az iskolai zsilip előtt várakozva vagy a játszótéren, láthatjuk, egyre több az apa.

Látszik, hogy társadalmi szinten itthon is egyre fontosabb, hogy az apa aktív részese legyen a gyerekei mindennapjainak. Nem alaptalanul.

Apa nem foglalkozik a gyerekkel

Több kutatás foglalkozik azzal, hogy a gyerekek sérülnek, ha az apjukat nem ismerik, nem ápolnak vele jó viszonyt vagy csak annyit látnak belőle, hogy reggeltől estig dolgozik. Ilyenkor nehezebben tanulják a meg szabályokat. Amint kilépnek az ajtón, úgy érzik, egy ismeretlen, félelmetes világ van körülöttük és nincsen előttük minta, amit követhetnének.

Világunkat hihetetlen módon tönkreteszi az apahiány, vagyis az apasebzettség. A legtöbb ember apasebekkel él.” - tartja Richard Rohr, börtönlelkész, aki szerint ha az apák elérhetőek lennének, akkor nem lennének tele a börtönök. A felmérések alapján a bűnözők jelentős hányada nem ismerte édesapját, vagy nem ápolt vele jó viszonyt – így nem tanulták meg tisztelni a társadalmi kereteket sem.

Ráadásul az apa nélkül felnövő fiúk folyamatosan úgy érzik, hogy bizonyítaniuk kell a férfiasságukat legyen szó fizikai erőnlétről, párkapcsolatról vagy munkáról. Hosszú távon ezek a srácok nehezebben köteleződhetnek el, hiszen a saját férfiasságuk bizonyítása rengeteg energiát emészt fel.

Ezek után nem meglepő, hogy a fiúk nagy részének egyszerűbb egy online világot felépíteni, ahol ők alakítják a szabályokat és akkor lehetnek hősök, amikor akarnak.

A lányok életében az első férfi akiért rajonganak az apjuk. Ha nincsen velük kapcsolatuk, akkor ők is nehezebben választanak párt, köteleződnek el, vagy sokáig benne maradhatnak egy bántalmazó kapcsolatban. Egyszerűen nem tudják megélni, elhinni, hogy van olyan férfi, aki számára ők saját maguk miatt fontosak.

Az apahiány okozta sebeket apasebnek nevezzük, amit be kell gyógyítani, ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek