7 évnél régebbi cikk

Szőrös vagy csupasz? Álomférfiak mellszőrzete a '60-as évektől napjainkig
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzőrös vagy csupasz? Álomférfiak mellszőrzete a '60-as évektől napjainkig

A szőrös mellkast, más néven a szerelempázsitot szereted, vagy inkább lecsupaszítanád a pasit, úgy modern módra? Esetleg csak kicsit legyen szőrös, mint amikor kevés csípőssel kéred a gyrost? Nézzük, hogyan változott a mellszőrzet trend az elmúlt évtizedekben és mi is a mai álláspont a témával kapcsolatban. Ennek bemutatására a filmtörténelmet hívjuk segítségül.

Bizonyára mindannyiunk fejében van egy elképzelés a 20. századról. Eszünkbe juthatnak a dekoratív, öltönyös-kalapos férfiak, akiknek mellényzsebében mindig ott lapult egy cigaretta tárca, és képesek voltak szó szerint bárhol rágyújtani. Felrémlenek a vállra vetett kabátok, a fényesre suvickolt cipők, revolverek és Agatha Christie-történetek, fantasztikus autók és csinos, de már éledező öntudattal bíró nők. No meg persze a rock&roll és a sikoltozó lányok.

Ez volt a század első fele. Aztán jött a '60-as és '70-es évek hippikorszaka párhuzamosan a filmipar fejlődésével, majd 80-as évek a bajuszokal - a legjobbak, úgymint Poirot és Magnum is dicsekedhetett egy-egy díszpéldánnyal. A 90-es évekre azonban a szépfiúk körében egyre inkább divatba jött a borotválkozás, mára meg totális káosz, pontosabban szabadság uralkodik. De vajon milyen mellkast rejtett az ing ez idő alatt? 

'50-es '60-as évek: a filmezés beindulásával először látta a világ, mi van az ingek alatt

A 20. század közepére Hollywood túlélt egy gazdasági világválságot, egy újabb világháborút, így az '50-es évekre elérkezett az idő a nézők visszacsalogatására a mozikba. Az Elfújta a szél című 1939-es sikerfilmben még állig beöltözött úriembereket láthattunk, az '50-es évekre azonban, így az ekkor készült Ben Hurban is, a színészek már ledobták a textilt. A film 11 Oscart kapott. 

Charlton Heston a Ben Hur-ban, 1959 (Fotó: pinterest.com)

Alain Delon a Ragyogó Napfény című, 1960-as filmben (Fotó: taddlr.com)

'60-as '70-es évek: éled a szőr

A '60-as éveket a filmiparon túl a hippik uralták, akik a szabadság minden formáját hirdették a vallástól, a szexualitáson át a békéig. A színkavalkádban úszó öltözeten, trapéznadrágon, fejékszereken és béke szimbólumokon kívül legfőbb ismertetőjelük a hosszú haj volt - ebből kiindulva valószínűleg az ingük alatt sem teljesen sima mellkas rejtőzött. A zeneiparban hasonló volt a trend, ez volt többek közt a The Doors, a Led Zeppelin, a Deep Purple és Jimi Hendrix fénykora. A filmiparban az évtized a Love Story-val kezdődött, majd a Keresztapával és a Csillagok háborújával folytatódott. Szóval már éledezőben volt a publikus mellkasszőr.

Ryan O'Neal szerepelt az 1970-ben készült Love Story című filmben (Fotó: neptsdepths.blogspot.hu)

'80-as évek: jelszó a férfias bajusz és szerelempázsit

Bruce Springsteen, Prince, Freddie Mercury. Sean Connery, Bud Spencer, David Hasselhoff. Kell még magyaráznom, miről van szó? Ugyanakkor olyan szőrtelen mellkasú testépítők nevei is fémjelezték ezt az időszakot, mint Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Batman (1989, Tim Burton, Michael Keaton).

Tom Selleck alias bajuszkirály a Magnum című sorozatban (Fotó: splendidlips.blogspot.com)  

Alec Baldwin mellszőrének már igényei vannak: hajszárító, zselé, (haj)csavaró... (Fotó: amed.go.th)

'90-es évek: ez is, az is

A '90-es évek (is) bővelkedett férfi ideálokban. Először is '80-as évek trendje még nagyban szárnyalt a férfi divat terén, azonban már szép arcú fiúkra is megjelent a kereslet-kínálat, gondoljunk csak az 1998-as Armageddonban szereplő Ben Affleckre, vagy Keanu Reeves-re és a Mátrixra, és persze Brad Pitt is ekkoriban rabolta el szívünket a Ha eljön Joe Black című 1998-as filmremekben. 

Baywatch: David Hasselhoff még szőrösen, fiatalabb kollégája már szőrnélküli mellkassal villog (Fotó: usmagazine.com)

Kevin Costnernek már barátibb a pázsitja (Fotó: allulahmorehead.blogspot.com)

'90-es évek vége és 2000-es évek: szépfiúk előnyben, hódít a csupasz mellkas 

Leonardo DiCaprio és a Backstreet Boys időszaka. Utóbbiaktól hallgassuk meg a Quit playing games with my heart című csodát, ha műesőben fürdő csupasz mellkasokat szeretnénk látni (2:13-tól). 

Leonardo DiCaprio A part című 2000-es filmben (Fotó: pinterest.com)

2000-es évek második fele, 2010-es évek: fazonírozott pamacska több típusban

A mai trend: van is mellkasszőr, meg nincs is. Szolíd és diszkrét. Egy enyhén csípős gyros.

Aston Kutcher 2008-ban a Míg a jackpot el nem választ című filmben (Fotó: irishcentral.com)

Hugh Jackman szintén 2008-ban az Ausztrália című filmben (Fotó: pinterest.com)

A film- és zeneipar tehát kiváló alapanyag ahhoz, hogy megtudjuk, milyen mellkast rejtett egy póló, egy ing. Az elején még csak megmutatta, később azonban már formálta is ízlésünket, mára meg abszolút divatdiktátorrá vált - és ennek köszönhetjük az esztétikusabb kinézetű szőrtelenítés trendjét is. A zenészek, sztárok hasonmásainak tömegét termeli ki világszinten.  A dilemma megmarad: kövessük a divatot, vagy merjünk egyediek lenni?  Bátorításként íme hét abszolút "trendkívüli" fickó a mindennapokból, akik a dögös és humoros külső közül ez utóbbit választották.

A "trendkívüliek"

1 A strandoló avagy "Mankini"

2 A szurkoló

3 A bajszos

4 A szuperhős

5 A reménytelenül romantikus

6 A vallásos

7 Az amerikai

Képek forrása: reclear.com

Végezetül szóljon Milos Forman Hair című musicaljének ikonikus dala! 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek