Mennyire penge a céged kibervédelemből? Ha nem az, meg is büntethetnek!
·Techkiberbűnözés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaMennyire penge a céged kibervédelemből? Ha nem az, meg is büntethetnek!
·Techkiberbűnözés·Utolsó frissítés: undefined

Épphogy a középmezőnyben végeznek a magyar vállalkozások kibervédelem tekintetében az EU-ban, pedig évente 30 milliárd forintnyi összeget csalnak ki interneten keresztül a hazai cégekből. Habár tavaly május óta törvény is előírja, a magyar vállalkozások háromnegyede nem alkalmaz megfelelő kibervédelmet cégénél – pedig 2026-tól ezért meg is büntethetik a vállalkozásokat. 

2023-ban Magyarországon a pénzügyi csalások kárértéke meghaladta a 30 milliárd forintot

Ezt az összeget a kibertérben csalták ki a vállalkozásoktól és magánszemélyektől a kiberbűnözők a tavalyi évben, világszinten nézve ez az összeg meghaladja a 8 ezer milliárd dollárt. Miután az ilyen típusú bűncselekmények száma egyre nő új információvédelmi kötelezettségeket előíró törvény lépett életbe múlt év májusában, mely 2026-ig több kötelezettséget is ró a vállalkozásokra.

A törvény betartását a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) ellenőrzi hazánkban, ugyanakkor workshopok keretében a szervezet informálja is az érintett vállalkozásokat a következő másfél év teendőiről.

Az első és legfontosabb, hogy a hatóságnál minden olyan vállalatnak, aki érintett ebben a törvényben, be kell jelentkeznie, nyilvántartásba kell vennie magát."

2025 év végéig pedig minden vállalatnak vannak saját feladatai, a legutolsó ilyen, hogy minden cégnek egy auditor által le kell ellenőriztetnie a saját hálózatát, informatikai rendszerét, ami ily módon, gyakorlatilag bizonyosságot ad majd saját maga és a hatóság számára is, hogy felkészültek arra, hogy elkerüljék a kibertámadásokat" - hívta fel a cégek figyelmét a teendőkre Bencsik Balázs, az SZTFH Kiberbiztonsági Tanúsítási Igazgatóság vezetője. 

A törvény tavaly májusi megjelenése óta az érintett 2500 vállalat elenyésző része kezdte el a felkészülést

Pedig a kötelezettségek mellett a vállalkozások érdeke is lenne, hogy minél előbb építse ki mindenki védelmi rendszerét. A tapasztalat azt mutatja, hogy hazai cégek 70 százaléka rendelkezik saját weboldallal, minden ötödik vállalkozás online is kereskedik, ugyanakkor a magyar vállalkozások közel háromnegyede nem alkalmaz informatikust, vagy a kor elvárásainak megfelelő kibervédelmi rendszert.

"Mindenkit ki kell ábrándítsak, nincs egy jó megoldás. Sok mindent kell egyszerre használni! Egyrészt érdemes konkrét visszaéléseket megmutatni a dolgozóknak oktatások keretében - például adathalász e-maileket, visszaéléseket -, hogy felismerjék a bajt. A másik oldal, hogy olyan informatikai típusú védelmi intézkedéseket kell megtenni – szoftveres és hardware-s védelem –, amik arra szolgálnak, hogy az online térből érkező, külső kiberbünözői csoportok által indított támadásokat a vállalkozások elkerüljék" - magyarázta a teendőket Bencsik Balázs. 

Ha valaki 2026 év elejéig nem teljesíti az EU-s szabályozás és az új törvény hozta feltételeket, akár bírságra is számíthat

Az EU pedig e tekintetben elég szigorú büntetési tételeket írt elő: Ahol nem lesz a szabályozásnak megfelelő a vállalat kibervédelme, ott akár 10 millió eurós bírságra is számíthat majd a cég, két év múlva.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek