2017. október 23. hétfő Gyöngyi
Menü

Ombre, sombre, balayage. Tegyünk rendet a hajtrendek közt!

Ombre és a többi: mit kérj a fodrásztól? (Fotó: diamondszepsegszalon.hu)

Miben különbözik az ombre a sombrétől vagy a balayage-tól? Mit takar az écaille, a colormelt, vagy a pinwheel hajfestés? Eljött a pillanat, hogy rendet tegyünk a hajtrendek között! Ne ijedj meg, lesz egy pár, a természetes hatásúaktól haladunk az egészen extrémekig. Ne tévesszenek meg az egyes fotókon látható nem természetes hajszínek sem, ezeket csak a tisztánlátás, a festési típusok élesebb megkülönböztetésének kedvéért válogattuk be. Meg hát jól is néznek ki. Na, uccu neki!

Ombre

Az egyik legkedveltebb hajfestési mód 2015-ös kitalálása óta az ombre (francia szó magyar megfelelője: árnyék). Lényege, hogy a hajad színe a hajvég felé világosodik, mígnem a végül egészen más árnyalatú lesz, mint a fejtetőn. Magyarán: ha ombret kérsz a fodrásznál, akkor lenőtt hatású trendi hajjal távozhatsz. 

red-ombre-hair-color

(Fotó: thefashionweeks.com)

Az ombrenak egy fordított, felül világos, alul sötét verziója is létezik.

super_trendy_long_hairstyles_for_summer_ombre_hair_curls

(Fotó: therighthairstyles.com)

Sombre

A sombre tulajdonképpen az ombre világosabb verzója. Ennél a festésnél az árnyalatváltás magasabban kezdődik, így természetesebb, lágyabb, kevésbé lenőtt hatással bír az új frizura, és nem lesz olyan kontrasztos a hajszín, mint az ombrenál.

Aveda-Sombre

(Fotó: marieclaire.com)

Balayage

A balayage hajfestéssel (francia szó, magyarul sepregetést jelent) sötét és világos tincseid fokozatosan váltják egymást a fejtetőtől a hajvégekig, sokféle árnyalat játékával jutalmazva meg frizurádat. Nevét onnan kapta, hogy a fodrász szabad kézzel, "sepregető mozdulatokkal" viszi fel az új színt. 

balayage2

(Fotó: pinterest.com)

Flamboyage

A flamboyage az ombre és balayage keverékének eredménye. Ebben az esetben az új szín a haj közepe táján kezdődik, és egészen a hajvégekig tart. A balayage-hoz hasonlóan a fodrász itt is szabad kézzel dolgozik, a választott tincsek legfelsőbb rétegét megfestve halad. 

flamboyage-chicago-expert

 (Fotó: instyle.com)

Lived-in-color

Ombre és balayage másik ötvözete a lived-in-color. Természetes, egybesimuló hatása miatt nem olyan, mintha lenőtt volna, inkább mintha kiszívta volna a nap.

 lived_in_color_hair_1

(Fotó: pinterest.com)

Hajkontúr

Szintén egy szép és természetes hatású festés a hajkontúr, melynél árnyékolási módszerrel festik a hajat. Az alábbi képen jól látszik a különbség, hogy a jobb oldali festésnél már ezt az eljárást használták.

hajkontur

(Fotó: onehair.com.au)

Babylights

Az alábbi festéstípusnál a "babylights" olyan micro-kiemeléseket, világosított tincseket jelent, mellyel visszaadhatod hajadnak gyermekkori természetességét. Tulajdonképpen a fóliával elkülönített és befestett tincseket, és az így készült melírt takarja.

,babylights

(Fotó: pinterest.com)

Colormelt

Nem lehetetlen több színt felhasználni, ezeket összeolvasztva, sötéttől a világos színárnyalatig omlanak le válladra. Elég macerás festési típus, általában akkor szokták alkalmazni, ha az alany világos hajszínnel érkezik és sötétebb hajtövet szeretne, ami a haj vége felé világosba fordul.

colormelt

(Fotó: pinterest.com)

Écaille 

A francia écaille szót leginkább teknőspáncélnak lehet lefordítani. Ez a hajfestés többféle árnyalatból áll össze: az ombre festéshez hasonlóan itt is sötét tónus kerül a hajtőre, a hajvégeken pedig a világosabbak. Viszont a cikk-cakk festés miatt más lesz a színek játéka.

ecaille

(Fotó: fodraszinfo.com)

Bronde

Ezt a hajfestési módot nem szükséges cifra szavakkal leírni. Egyszerűen a szőke (blonde) és a barna (brown) természetes hatású keverékéről, mondhatni napszítta barna hajszínről van itt szó.

bronde1

(Fotó: thefashionspot.com)

Ronze

A vörös (red) és a bronz (bronze) hajszín találkozik a ronze-nak nevezett hajfestésben. Ez a vörös beütésű festés a másodlagos szín észrevétele nélkül ugyan, de mégiscsak kap egy bronzos ragyogást. 

ronze

(hairworldmag.com)

Pinwheel

Roppant divatos hajtrenddé nőtte ki magát 2015 óta a Pinwheel, avagy szélkerék festés, egyszerű elkészítési módszere, valamint az izgalmas végeredmény miatt. 

pinwheel

(Fotó: pinterest.com)

Szivárvány/színes pasztel

A bevállalósabb, extrém trendeket kedvelőknek találták ki 2016-ban a pasztel hajstílust, melynek különlegessége, hogy a természetellenes színek valahogy mégis természetesen hatnak. Lehet többféle színösszeállítást választani - ez a szivárvány -, de lehet egy színnek több árnyalatát kérni olyan fantázianevekkel, mint például sellőkék, rózsaszín-arany, orgona, sugárzó zöld, frissítő menta. 

tumblr_m1xenj9EEQ1rsxv4ko1_500

(Fotó: pinterest.com)

Crownlights Coloring

A szivárvány, avagy pasztel ellentéte a crownlights (vagyis koronafény). Ennek a festésnek a lényege, hogy elvetemült formában viszi tovább a sötét hajtő-világos hajvég kombinációt. Éppen ezért megengedett a nem természetes színek használata.

crownlights-hair-color-technique-hajfestesi-technika-2016-fodraszinfo3

(fodraszinfo.com)

X-Presion/Pixel

Egy új őrület hódít a hajtrendek terén, ez pedig nem más, mint a pixeles frizura. Lényege, hogy az alap hajszíntől elütő, általában neonos színvilágú festéket tesznek fel, ami olyan, mintha pixelek lennének a frizurádban. Hiába, egyre mélyebben mászunk bele a modern korba, még a frizura divatban is.

pixel-hair-colors-for-layered-hair-2016

(Fotó: amazing-hairstyles.com)

Fénycsík/Aura coloring/Splashlight

A 19. század közepe-végének festészetben az impresszonisták a fény természetét vizsgálták és vitték vászonra. Nem kellett hozzá sok idő - csupán több mint egy évszázad -, hogy a fodrászatban is elkezdjenek foglalkozni a kérdéssel, és a természettől kölcsönzött fénysávot a frizurába is beleoperálják. A hajad kap egy optikai illúziót, mintha a fény világítaná meg tincseidet. 

aura_coloring

(Fotó: hairline.hu)

splashlights-hair-color-technique-hajfestesi-technika-2016-fodraszinfo.1

(Fotó: fodraszinfo.com)

Stencil/hajmatrica

Igazi fesztiváltrend a hajmatrica, avagy stencil hajfestés. A fodrászok hajspray-vel egy rajzot visznek fel a hajadra. A mintázat határa a kreativitás: lehetnek geometrikus, organikus alakzatok, de akár konkrét formák, például virágok is. 

stencil-dyeing-hair-2015

(Fotó: fashionbeautynews.com)

stencil

(Fotó: joico.com)

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Gulyás Gergely: 1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak
  Gulyás Gergely: 1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak
 • Október 23. - Karácsony: '56 rendkívül sokszínű volt
  Október 23. - Karácsony: '56 rendkívül sokszínű volt
 • Iszlám Állam - A dzsihadisták több mint száz civillel végeztek
  Iszlám Állam - A dzsihadisták több mint száz civillel végeztek
 • Kurd függetlenség - Jelöltek híján elhalasztják a kurdisztáni választásokat
  Kurd függetlenség - Jelöltek híján elhalasztják a kurdisztáni választásokat

A hét embere

Eseménynaptár

 • Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeznek a magyarok szerte a világban
  Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeznek a magyarok szerte a világban
 • Premier előtti filmekkel indul a Cinema City Filmünnep Fehérváron is
  Premier előtti filmekkel indul a Cinema City Filmünnep Fehérváron is
 • Nagy volt a nyomás a határokon
  Nagy volt a nyomás a határokon
 • Ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót
  Ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót