Partly cloudy10 °C
2019. február 20. szerda Álmos
Menü

Hogyan válassz karácsonyfát? - Műfenyő, luc, nordmann, ezüstfenyő és társaik

Hogyan válassz karácsonyfát? - Műfenyő, luc, nordmann, ezüstfenyő és társaik
Kis karácsony, nagy karácsonyfa (Fotó: Pinterest)

Vágott vagy gyökeres? Nordmann, luc, vagy ezüst? Élő vagy műfenyő? Karácsony környékén sokakat foglalkoztatnak ezek a kérdések. Aki már rutinos a fenyővásárlásban, és határozott elképzelései vannak e témát illetően, az nyugodtan lapozzon. Aki viszont kíváncsi arra, hogy melyik típusnak milyen előnyei/hátrányai vannak, és szívesen megnézné kedvenc élő csúcsdíszemet is, az bátran olvasson tovább!

Műfenyőt karácsonyra!

Az első, amit el kell döntenünk, hogy igazi vagy műfenyőt válasszunk? A műfenyőt régen főként az idősebbek vásárolták, mert nem kellett vele sokat bajlódniuk, és kis helyigénnyel számolhattak. Választékként volt a kicsi csutvasz - valamint a kicsi csutvasz.  Egyenfenyő, egyen méretben és formában.

Elfért a konyhaasztal közepén is, három szaloncukortól pedig már igazán díszesnek mutatkozott és bátran nevezhettük roskadozónak, hiszen az öt-hat picurka vékony drót - rajta zöld műszálakkal - teherbírását tekintve nem jelentett épp csúcskategóriát. (Bár ha belegondolok, akkor az volt a full extra.) De jó volt arra, amire szánták, s amit az adott korszak elvárt tőle. (És mint tudjuk, az elvárások nagyban meghatározzák a produktumot, mert a kínálat a kereslethez alkalmazkodik - bizonyos stratégiák szerint legalábbis.)

A helyzet mára megváltozott. Nagyon sok színben, méretben és formában található műfenyő a boltokban. Egyes darabok olyan szépek, hogy senki meg nem mondaná, hogy nem igaziak, hacsak azért nem, mert nagyon szabályosak, és az ugye elég ritka a természetben.

Bevallom, nekem is műfenyőm van, melynek oka, hogy nem szeretem kivágva látni a fát. Tudom, ezeket direkt azért nevelik, hogy aztán karácsonyfa legyen belőlük, de engem mégis szomorúsággal tölt el, ha látom a tűleveleket potyogni, és valahogy érzem a haldoklását.

Az én fenyőm olyan, mint az igazi - legalábbis látványra. Darabokból állítható össze, magasabb nálam is (összerakva legalább 180 cm), és ha akarom, akkor az ágakat szabálytalanul görbítgetem meg a „tökéletes tökéletlenség” jegyében. Mivel nem potyog a tűlevele sem, így nem kell az ezzel kapcsolatos takarítással foglalkoznom, s a baltát sem kell forgatnom, hogy a fenyőtalpba belecsiszoljam az alját.

Az a finom fenyő-illat persze hiányzik, és a feeling is, hogy az utcai árusoknál válogassak a fenyők között - kezemben egy forró teával, miközben szakad a hó és a gyerek forró gesztenyére vágyik. Úgy romantikusan, mint a giccses amerikai, karácsonyi filmekben szokás. Jelenleg viszont nem nagyon látszik úgy, hogy szakadó hóesésre kéne számítani a fenyővásárláskor, és még gesztenyéssel sem találkoztam Fehérváron. Egyedül a forró tea adott a Fő utcán, az Országalma környékén, ahol viszont fenyőket nem látni. Úgyhogy ez a vízió marad a fejben, s a megvalósulás esélye alapjában is kevés.

Hogyan válassz karácsonyfát? - Műfenyő, luc, nordmann, ezüstfenyő és társaik

Kis autó, kis karácsonyfa (Fotó: eyeballsbydaycraftsbynight.wordpress.com)

Gyökeres, földlabdás fenyőt karácsonyra!

Amikor családi házban éltem, mindig gyökeres fenyőm volt. Decemberben vettem egy szép, kisebb méretű földlabdásat, ami aztán a kert díszévé vált. Amit tudni kell élő fenyő választásakor:

Az élő fenyő nem szobanövény! Vagyis: a száraz levegőjű, fűtött szobában nem érzi jól magát. A dézsás növényt kb. két hétig tarthatjuk csak a lakásban, különben megsérülhet szegény. A fenyőt megvásárlása után fagymentes, napos, szélvédett helyen kell tartanunk, és szenteste kerülhet csak a lakásba. Mielőtt áthelyezzük díszes helyére, egy olyan térbe ajánlatos tartanunk 4-6 órán át, amely a kültérnél melegebb, ám a szobánál hűvösebb, hogy megkíméljük a hősokktól. Betehetjük a garázsba, hidegebb előszobába, vagy a beépített erkélyre is.

A lakásban ne tegyük túl meleg helyre, inkább az ablak közelében álljon, s ne legyen a közelében fűtőtest. Jól tesszük, ha a földjét 3-5 cm vastagon befedjük fakéreggel, hogy kevésbé száradjon ki (és még jól is mutat). Díszítés során ne tegyünk rá túlságosan nehéz gömböket, figurákat! Alacsony hőleadású izzósort válasszunk (nehogy megzavarják a pihenőidőben lévő növényt, amely kiültetéskor fagykárt szenvedhet), néha permetezzük vízzel az ágait, s szilveszter után rögtön bontsuk le!

Hasonló zsilippeléssel vigyük ki a kertbe, mint ahogyan behoztuk a lakásba, illetve, ha béreltük, akkor mehet vissza a tulajdonoshoz. (Mivel már létezik ilyen opció is azok számára, akik emeletes házban laknak, s nem tudják hova kiültetni a növényt.)

A gyökeres fenyőt már januárban ki lehet ültetni, és mindenképpen gondoljunk arra, hogy egyszer majd megnő. Kerüljük a járdák, kapuk közvetlen környékét. Sok helyen láttam olyan kerítést, amelyet a megnőtt fenyők pattintottak ketté, illetve olyan lebetonozott kerti utat, ami megszakítás nélkül nem járható be egy középre benőtt fa miatt. Arról már nem is beszélek, hogy valahol az egész lakást beárnyékolja az ablakot teljes egészében eltakaró, egyre terebélyesebb és terebélyesebb fa, amely közeledésétől a házfal is félni kezd egy idő után… (Kivágni pedig sajnálta a tulajdonos a fát, mivel „olyan szép”…)

Ha a szilveszteri bódulat után nincsen kedvünk ásót ragadni - ami érthető, ha másnaposak vagyunk, és még a föld is fagyos, esetleg hóvihar tombol a kertünkön (bár ebből elég nagy nézettséget produkáló youtube-os videó készülhet a szomszéd ablakából kamerázva) -, akkor se aggódjunk: több hónapon át maradhat a dézsájában sorsára várva, s néha megöntözve.

Hogyan válassz karácsonyfát? - Műfenyő, luc, nordmann, ezüstfenyő és társaik

Kis autó, kis karácsonyfa (Fotó: eyeballsbydaycraftsbynight.wordpress.com)

Vágott fenyőt karácsonyra!

A Nordmann típusú formás, szimmetrikus, nagyon tartós. Levelei dúsak, nem haullanak le, nem szúrnak (a talpat sem, ha esetleg mégis a szőnyegen landolna néhány tűcske, mi pedig mezítláb közelítjük meg a tetthelyet).

A lucfenyő finom illata miatt közkedvelt, valamint alacsony(abb) ára miatt. Hátránya, hogy hamar kiszárad (két hét múlva már zörög(het) ), ezért kisgyermekes családoknál nem túl praktikus. (Bár én szerettem gyerekkoromban gyűjtögetni a tüskéket a fa alatt, és élveztem, amikor a fa lebontásakor egy mozdulattal leomlott a fáról több kiló levél.)

Az ezüstfenyőnek is finom illata van, közepes árfekvésű, viszonylag tartós, dús, formás. Levelei nagyon szúrósak.

Az erdei fenyő is közkedvelt. Ez a típus is viszonylag tartós és jó illatú. Ágai viszont szabálytalanul nőnek, ezért nehezen találunk igazán formásat. Sőt, sokszor a gyanta is folyik belőle.

A Douglas fenyő egyre inkább elterjed hazánkban is. Szép, nyúlánk, enyhén citrusos illatú, közepes árfekvésű.

Hogyan válassz karácsonyfát? - Műfenyő, luc, nordmann, ezüstfenyő és társaik

Kis autó, kis karácsonyfa (Fotó: eyeballsbydaycraftsbynight.wordpress.com)

Végül jöjjön, amit ígértem, kedvenc élő csúcsdíszem: egyik gyönyörűségem, Kami, amikor legutóbb felmászott a karácsonyfánk tetejére s le se akart jönni onnan:

Hogyan válassz karácsonyfát? - Műfenyő, luc, nordmann, ezüstfenyő és társaik

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Folk est - a Tilinkó muzsikál
  Folk est - a Tilinkó muzsikál
 • Az időben felfedezett mellrák gyógyítható - mammográfiai szűrés Fehérváron
  Az időben felfedezett mellrák gyógyítható - mammográfiai szűrés Fehérváron
 • Nemzeti Eszközkezelő - a visszavásárlási határidőre figyelmeztetik az ügyfeleket
  Nemzeti Eszközkezelő - a visszavásárlási határidőre figyelmeztetik az ügyfeleket
 • Politológus: a V4-ek közös külpolitikája egy erőközpont
  Politológus: a V4-ek közös külpolitikája egy erőközpont

A hét embere

 • Szmog - Székesfehérváron és Dunaújvárosban is egészségtelen a levegő
  Szmog - Székesfehérváron és Dunaújvárosban is egészségtelen a levegő
 • Szja - már kérhetik a tervezet postázását
  Szja - már kérhetik a tervezet postázását
 • Lemaradt? - nem kell sokáig várni
  Lemaradt? - nem kell sokáig várni
 • Lavina sodort el síelőket Svájcban
  Lavina sodort el síelőket Svájcban
 • Több pénzt keresnek a diákok - a lányok vannak többségben
  Több pénzt keresnek a diákok - a lányok vannak többségben
 • Ápolói ösztöndíj - jövő keddtől lehet jelentkezni
  Ápolói ösztöndíj - jövő keddtől lehet jelentkezni
 • Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő
  Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő
 • Fehérvári dagadtak? - Ugye ezt most nem gondoltad komolyan?!
  Fehérvári dagadtak? - Ugye ezt most nem gondoltad komolyan?!

Eseménynaptár

 • Okos füvek, okos fák - előadás az intelligens növényvilágról
  Okos füvek, okos fák - előadás az intelligens növényvilágról
 • Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
  Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
 • Megszorítások jöhetnek az Audinál
  Megszorítások jöhetnek az Audinál
 • Nőtt a diákmunkások órabére
  Nőtt a diákmunkások órabére
 • Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
  Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
 • Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
  Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
 • Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
  Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
 • Ingyenes városnéző séták Budapesten
  Ingyenes városnéző séták Budapesten
 • Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek
  Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek