Partly cloudy2 °C
2018. december 18. kedd Auguszta
Menü

2016-ban is mindent vitt a Facebook

2016-ban is mindent vitt a Facebook
A Facebook nagyobb hangsúlyt fektet a biztonságra (Fotó: Facebook)

Így az új év elején sorra jelennek meg a különböző kimutatások minden tekintetben. Nem kivétel ez alól a kocka világ sem. Az informatikában számtalan jól feldolgozható adat alapján jönnek majd a kimutatások, melyek egy része semmi meglepetéssel sem szolgál, de lesznek olyanok is melyektől tuti meglepődünk.

Ilyen számomra meglepetést okozó dolog, hogy egy a Nielsen által készített kimutatás szerint 2016-ban az amerikaiak által legtöbbet használt mobil alkalmazás a Facebook-applikáció lett. Ennek tekintetében a lista első tíz helyezettje már nem is oly megdöbbenő. Ez is csak azt bizonyítja számomra, hogy nem vagyunk tisztában okostelefonunk képességeivel és nem tudjuk a belezsúfolt csúcstechnikát kihasználni.

Persze azért igyekszem megérteni ezt az első helyezést. Ha jól belegondolunk a Facebook a tavalyi évben is mindent megtett azért, hogy a felhasználók millióit magához láncolja. Sorra jelentek meg 2016-ban is a Facebook háza tájáról a különböző frissítések, melyek hol betaláltak, hol csak éppen csicsássá tették a felületet.

2016-ban is mindent vitt a Facebook

Ilyen volt és talán az év legnagyobb dobása az élő videók, melyekkel már akár a magán felhasználók is élő videó adásban tudják a nagyvilággal és ismerőseikkel megosztani életük egy-egy kiemelt mozzanatát. De említhetnénk még a 360°-os videókat is, melyek telefonunk giroszkópos érzékelőjére is alapoznak (már amelyik telóban van ilyen), mert ezáltal úgy tudunk egy adott helyen körülnézni, hogy csak egyszerűen csak körbeforgatjuk a telefonunkat és máris elindul a kép. Vagy említhetnénk még a like gomb kiterjesztését is, mellyel a sima like helyett már érzelmeinket is tágabban tudjuk kifejezni. Megjelent öt érzelmet kifejező ikon is: imádom, vicces, hűha, szomorú, dühítő.

2016-ban is mindent vitt a Facebook

Az már egy másik kérdés és engem ez jobban érdekelne, hogy a Facebook felhasználók átlagéletkora mennyi is. Gyakorló apukaként gyakran teszik fel nekem is a kérdést, hogy én mikortól adnék a gyerek kezébe okostelefont, vagy, hogy mikortól engedném, hogy Facebook-lakó legyen. Jó kérdés! Elnézve azt, hogy a mai kisiskolások mindegyikénél találunk már okostelefont, ez teljesen átértelmezheti a facebookozás tényét. Erre jött rá a Facebook is. Persze ezt is csak a marketing mozgatja. A Facebook is kezdi érezni, hogy a fiatalok adják a legnagyobb felhasználói bázist és ebben azért vannak hatalmas kérdőjelek. Nem kell nagyon elrugaszkodnunk a valóságtól, ahhoz, hogy a Facebook jó inkognitót nyújt nem csak az átlag felhasználónak. Sok olyan visszaélés látott napvilágot, melyek a fiatalok ellen, főleg a fiatal lányok ellen irányultak. Persze ehhez azért szükséges az is, hogy a fiatal felhasználók nem igazából vannak felkészülve az ilyen ellenük irányuló visszaélésekre. Ezt a Facebook is felismerte és az ősszel útjára indította a Facebook Szülői Portált.

Magyar nyelven is elérhető és rendkívül hasznos szülői tájékoztató portált indított a Facebook

Nehéz dolguk van a szülőknek és a pedagógusoknak, sokan nem képesek lépést tartani a gyerekek által használt technológiákkal. A Facebook most elindított egy rendkívül hasznos tájékoztató oldalt, amelyen a szülők és a tanárok megérthetik a webhely működését, továbbá tanácsokat olvashatnak arról, hogy miként lehetséges biztonságban tartani a mindig online gyermekeket.

A Facebook szülők számára létrehozott oldala sok fontos kérdésre válaszol és segít a beállításokban is. Akinek tizenéves gyereke van, az előbb vagy utóbb akkor is ki fog kötni a Facebooknál, ha most azt mondja, hogy nem érdekli az egész. A kapcsolattartáshoz, a tájékozódáshoz annyira fontos lett a közösségi oldal, hogy már mindennapi eszközként használjuk, ami igaz a gyerekekre is. Ezzel együtt a Facebook egy rengeteg funkcióval megpakolt, hatalmas hely lett, ahol könnyű elveszni. Sőt, ez még a felnőtteknek sem egyszerű, nemhogy a fiataloknak. És most nem mindennek a technológiai részéről van szó, hanem a beállításokról, a megosztás alapvető szabályairól, a leírt szavak, gondolatok erejéről.

2016-ban is mindent vitt a Facebook

A fentiek megértése, alkalmazása csak akkor lehetséges, ha azt az ember lehetőleg a gyerekkel együttműködve teszi, ehhez ad most segítséget a Facebook egy szülői portál elindításával. Az oldal lépésről lépésre, és szerencsére magyar nyelven adagolja a legfontosabb infókat az oldallal kapcsolatban. Az alapokon túl nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy milyen veszélyek, problémák merülhetnek fel a használata során.

A Szülői portál részletesen foglalkozik a zaklatással és a megfélemlítéssel, tippeket ad az áldozatokkal és elkövetőkkel való kommunikációhoz. A tizenévesek is olvashatnak javaslatokat azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek, ha zaklatják őket vagy az ismerőseiket. A baloldali "Erőforrások" menüből hasznos tájékoztató brosúrák tölthetőek le, az iskoláknak érdemes lehet elgondolkodniuk a kinyomtatásukon és a diákok közti terjesztésükön is.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Eltűnhetnek Magyarországról a krumpliföldek
  Eltűnhetnek Magyarországról a krumpliföldek
 • Nem kell sokat várni az emeletes vonatokra
  Nem kell sokat várni az emeletes vonatokra
 • Megújul az 500 forintos
  Megújul az 500 forintos
 • Kiállítás nyílik Michael Schumacherről
  Kiállítás nyílik Michael Schumacherről
 • Januárban szavaznak a Brexitről
  Januárban szavaznak a Brexitről
 • Még olcsóbb lesz a dízel
  Még olcsóbb lesz a dízel
 • Gyárat épít Magyarországon az Airbus
  Gyárat épít Magyarországon az Airbus
 • Nézd meg az adventi vásárt a Városháza ablakából!
  Nézd meg az adventi vásárt a Városháza ablakából!

Eseménynaptár

 • Nem lesz fehér karácsonyunk
  Nem lesz fehér karácsonyunk
 • Baleset a stoptáblánál Székesfehérváron
  Baleset a stoptáblánál Székesfehérváron
 • Baleset az M7-es autópályán
  Baleset az M7-es autópályán
 • Fülöp: október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást
  Fülöp: október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást