7 évnél régebbi cikk

Így készíts könnyen, egyszerűen csuhépillangót, avagy Do It Yourself mesterfokon!
Fehérvár Médiacentrum fotójaÍgy készíts könnyen, egyszerűen csuhépillangót, avagy Do It Yourself mesterfokon!

Pápai Barna fotós kollégám erdélyi származású és mint ilyen, egyrészt nagyon jól tudja, hogy a medve nem játék, másrészt remek érzéke van a kézművességhez. Ezért is örült nagyon a Kultúrházak éjjel-nappal programjainak, ezek nagy részébe ugyanis be lehetett csatlakozni. Volt bőrműves szakmai nap a Mesterségek Házába, míg a Művészetek Háza csuhé, szalma szakmai nappal és festő szakkörrel készült. Barna fára fente svájci bicskáját, de végül csak a csuhéban élhette ki kétbalkezes kézműves képességeit.

Hogy ne a mi szerencsétlenkedésünkről szóljon e poszt (mint a madáretető esetében), megkértük inkább Bárány Mara csuhémestert, mutassa meg, hogyan lehet könnyen és egyszerűen csuhépillangót csinálni. 

Nos, először is veszünk öt beáztatott csuhélevelet. A beáztatásra azért van szükség, mert nedvesen puhák és formálhatók lesznek a levelek.

A kemény végüket levágjuk, méretre szabjuk, majd az egyiket félbe hajtjuk.

Eztán egy másik levelet hosszában félbevágunk, a végeiket összekötjük, majd egyenletesen összetekerjük. Valahogy így:

Még mindig tekerjük serényen:

Majd fogjuk, és a másik végén is összekötjük. Ha ez kész, középen meghajlítjuk. Valahogy így kell kinéznie:

Eztán megfogjuk a harmadik levelet és összesodorjuk.

Félbehajtva ez lesz a pillangó teste.

A negyedik levél lesz a szárnya. Ezt méretre vágjuk, a végét lekerekítjük, középen összenyomjuk. Csinálhatunk egy, de akár két szárnyat is.

Az ötödik levél tulajdonképpen a kötözőanyagunk, ezt tanácsos hosszában keskeny csíkokra vágni. Amikor már a fenti képhez hasonló a pillangónk formája, akkor a csápjánál és a szárnyánál X alakba megkötjük és elvileg készen is vagyunk. A végeredménynek pedig valahogy így kellene kinéznie:

Persze ha valakinek ez már túl egyszerű, kipróbálhatja az álarckészítést is, de ahhoz inkább keresse fel a Művészetek Házát, vagy Marát személyesen, mert ahhoz én már kevés vagyok. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek