Clear sky10 °C
2018. november 16. péntek Ödön
Menü

Székesfehérváron nem a kánikula hozza a betörőt

Székesfehérváron nem a kánikula hozza a betörőt
Van, ami ellen a legjobb zár sem véd (Fotó: PB)

Az országos átlag azt mutatja, a nyári nyaralási szezonban és különösen a kánikulai hétvégéken ugrik meg a lakásbetörések száma - legalábbis a Magyar Biztosítók Szövetségéhez beérkezett adatok alapján. Utánajártunk, hogy Székesfehérváron és megyénkben mi a helyzet?

A biztosítók tapasztalatai szerint a nyaralási időszakban, és különösen a kánikulai hétvégéken növekszik a betöréses lopások, illetve a besurranásos esetek száma. A magukra hagyott ingatlanok még egy rövidebb utazás idején is gyakran könnyű célpontot jelenthetnek a betörők számára.

Jó hír, hogy a rendőrségi statisztikák egyértelműen alátámasztják, Székesfehérváron és Fejér megyében is évek óta csökken a betöréses lopások száma – mondta el kérdésünkre Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátéve, nem is a nyári időszak kiugró ilyen téren, hanem karácsony és szilveszter környékén aktívabban a betörők városunkban és megyénkben.

Talán nem meglepő, hogy az elkövetők különösen a sokemeletes panelházi lakásokat részesítik előnyben, ahol a szomszédok kevésbé ismerik egymást. Ám míg az emeletes házakba a délelőtti időszakban szeretnek járni, addig a családi házas övezetben a kora délutáni órákat kedvelik, amikor a családok a nagy bevásárlást intézik.

Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban csökkenthetjük az esélyét annak, hogy magunk is áldozatokká váljunk:

 • A jó minőségű, nehezebben nyitható nyílászárók biztonságosabbak, ha pedig elmegyünk otthonról, ellenőrizzük, hogy mindent bezártunk-e!
 • Az elektronikus védelmi rendszerek, riasztók ma már elérhető áron szerezhetőek be, ha pedig üzemelnek is, amikor nem tartózkodunk lakásunkban, házunkban, akkor szinte biztos, hogy nyert ügyünk van.
 • Ha családi házban élünk és kutya is él velünk, akkor a tapasztalatok szerint kisebb eséllyel látogatnak el hozzánk a hívatlan vendégek.
 • Ugyancsak családi háznál érdemes ügyelni arra, hogy sövénnyel, magasra nőtt növényekkel ne takarjuk el a bejáratot. Igaz, hogy a kíváncsi szemek elől remekül védenek minket, de a betörőt is.
 • Biztosan jót tesz az egónknak, ha az ismerősök irigykedve nézegetik csodás nyaralásunk képeit a közösségi portálokon, de ha egy mód van rá, posztoljuk ezeket akkor, amikor már otthon vagyunk, ne kürtöljük világgá: üres a ház, szabad a pálya!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Hamarosan elkészül a játszópark a Halász utcában
  Hamarosan elkészül a játszópark a Halász utcában
 • Halálos baleset történt az egyik székesfehérvári üzemben
  Halálos baleset történt az egyik székesfehérvári üzemben
 • Szalmonellás fűszerkeverék volt forgalomban a Lidl-nél
  Szalmonellás fűszerkeverék volt forgalomban a Lidl-nél
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Sokan kérdeztétek....
 • Látványos megnyitóval készülnek a Vidi Újpest elleni mérkőzésére
  Látványos megnyitóval készülnek a Vidi Újpest elleni mérkőzésére
 • Szakmai képeskönyv készült a város építészetéről
  Szakmai képeskönyv készült a város építészetéről
 • Sokat javult a levegő minősége
  Sokat javult a levegő minősége
 • Éjfélig jelentkezhetnek a diákok a februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre
  Éjfélig jelentkezhetnek a diákok a februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre

Eseménynaptár