2018. február 17. szombat Donát
Menü

Földközelbe kerül Florence, az óriás aszteroida

Földközelbe kerül Florence, az óriás aszteroida
Itt az újabb világvége? (Fotó: sci-news.com)

2017. szeptember 1-én egy negyven éve ismert hatalmas égitest, a Florence halad el szeretett bolygónk mellett. Első olvasásra igencsak para lehet, ám izgalomra semmi ok, ugyanis a kisbolygó éppen hogy csak beköszön, a csillagászok szerint mintegy 7 millió kilométerre közelíti meg a Földet.

Biztos sokan felkapják a fejüket a hír hallatán, hiszen a katasztrófafilmekből kiindulva sosem jelent semmi jót, ha valami óriás "cucc" tart az űrből felénk. Ez a szitu a Florence-el is, amely bár a közelünkbe kerül, de a 7 millió kilométeres bekacsintás így is a Föld-Hold közepes távolság 18,4-szerese. Tehát igencsak távol lesz tőlünk, szóval kényelmesen, hátradőlve vészelhetjük át az újabb "világvégét." Hurrá! Az egész sztori inkább azért érdekes, mert a Florence a maga 4-5 km-es átmérőjével az egyik legnagyobb földközeli objektumnak számít, a csillagászok tehát jobban szemügyre tudják venni a Földre ténylegesen veszélyt jelentő égitest kibekkelésére.

A Florence-ről annyit kell még tudni, hogy 1981-ben fedezte fel egy Schelte J. Bus nevű amerikai csillagász egészen pontosan Ausztráliában, a Siding Spring obszervatóriumban. A szokásos számozásos, tudományos, megjegyezhetetlen elnevezés (3122) után - Florence Nightingale (1820-1910), angol ápolónő és statisztikus, a modern nővérképzés, valamint betegellátás reformjának elindítójára emlékezve - kapta a Florence nevet. Csillagászati adatokkal inkább nem untatnálak titeket, ám a számok alapján elmondható, hogy az objektum egy Amor típusú kisbolygó (pályájuk a Marsig nyúlik), illetve a Földre nézve a potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák csoportjába is tartozik. Mondom én, hogy para!

 (Fotó: danspace77.com)
(Fotó: danspace77.com)
img

A Florence szeptember 1-i villámlátogatása a kisbolygó történetének egyik legközelebbi elhaladásának számít, ugyanis 1890 óta aszteroida nem járt ilyen közel bolygónkhoz, és egészen 2500-ig ne is számítsunk hasonló földközeli élményre. A hatalmas égitest viszonylag fényesen ragyog, így augusztus végétől szeptember elejéig amatőr csillagászati távcsövekkel is nyomon követhetjük útvonalát. Amikor a legközelebb lesz hozzánk, akkor az égen délről északi irányba mozog: a Déli Hal, a Bak, a Vízöntő és a Delfin csillagképeket keresztezi majd. Távcsőre fel!

Az alábbi videóban a Florence mozgását láthatjuk:

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Fehérvári katonák indulnak Bosznia-Hercegovinába
  Fehérvári katonák indulnak Bosznia-Hercegovinába
 • Ukrán válság: lazulhatnak a szankciók, ha megállapodnak a békefenntartásról
  Ukrán válság: lazulhatnak a szankciók, ha megállapodnak a békefenntartásról
 • Holnap rendezik meg először a Magyar Széppróza Napját
  Holnap rendezik meg először a Magyar Széppróza Napját
 • Dunaújváros a házigazdája az idei Fejér Megyei Diáknapoknak
  Dunaújváros a házigazdája az idei Fejér Megyei Diáknapoknak
 • Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó városunkban
  Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó városunkban
 • Összehangolt terrortámadás történt Nigériában
  Összehangolt terrortámadás történt Nigériában
 • Naspolya: amikor a „szottyos” az igazi!
  Naspolya: amikor a „szottyos” az igazi!
 • Változott a szakképzési és felnőttképzési törvény- konferencia Székesfehérváron
  Változott a szakképzési és felnőttképzési törvény- konferencia Székesfehérváron
 • Holnap hajnalban 1 órára leáll az e-matrica értékesítés
  Holnap hajnalban 1 órára leáll az e-matrica értékesítés