Partly cloudy2 °C
2019. február 24. vasárnap Mátyás
Menü

Grosics Gyulának is köszönhetjük - 40 éves a fehérvári hoki

Grosics Gyulának is köszönhetjük - 40 éves a fehérvári hoki
(Fotó: fehervarav19.hu)

Bizony, már négy évtizede él hokilázban Székesfehérvár, a Székesfehérvári Volán SC 1977-ben játszotta első hivatalos mérkőzését. A történet folytatását mindenki ismeri, bajnoki címek, kupagyőzelmek, EBEL-szereplés, megszámlálhatatlan kinevelt válogatott játékos. Mi most azonban fókuszáljunk a kezdetekre.

Mert bizony nem szokványos a sztori. Ugyan a fehérvári Volán 1977-ben játszotta első mérkőzését, maga a szakosztály mégsem ekkor, hanem 1970-ben indult útjára, akkor még a fővárosban. Az 1970/71-es szezonban új csapat jelezte indulási szándékát a magyar jégkorong-bajnokság első osztályában. A KSI ifjúsági csapatából „kiöregedő” fiatalokat a Budapesti Volán SC újonnan létrehozott jégkorong-szakosztálya igazolta át, és indította el a felnőtt mezőnyben. Érdekesség, hogy a Budapesti Volán akkori elnöke Grosics Gyula volt, aki imádta a jégkorongot, így tulajdonképpen neki (is) köszönhető a későbbi, fehérvári aranykorszak. Az új csapat első alkalommal 1970. november 1-én az Újpest vendégként korcsolyázott jégre, a lila-fehérek 7-2-re győzték le a frissen alakult szakosztályt.

A csapat végül a hatcsapatos bajnokság negyedik helyén végzett. A dobogóra először az 1974/75-ös szezonban sikerült felállni, igaz ekkor mindössze négy klub versengett az élvonalban.

A Volán tröszt vezérigazgatójának testvére volt a Fejér megyei tanács elnöke, ez a kapcsolatrendszer elősegítette a sportág fejlődését a megyeszékhelyen. Az 1977/78-as szezonra Székesfehérváron már üzemelt a nyitott műjégpálya. A Székesfehérvári Volán SC pedig átvette a Budapesti Volán SC teljes szakosztályát. A játékosok a fővárosban edzettek, de a koronázóvárosban játszották a bajnoki mérkőzéseket. Az utánpólás-nevelés is azonnal beindult a sérülése miatt a sportpályafutását kényszerűen befejező Ocskay Gábor vezetésével.

- A Kisstadionban játszottunk az Újpesttel, amikor egy Bálint Attilával történő ütközés következtében súlyosan megsérült a gerincem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy csigolyarendellenesség miatt már középiskolás koromban is voltak panaszaim, amire csak ráerősített a rendszeres súlyzózás. Az ütközés után speciális ágyon vittek le a pályáról, kórházba kerültem, az orvosok pedig közölték, ha nem akarom tolószékben végezni, búcsút kell intenem a hokinak. Huszonhárom éves voltam, s egyik pillanatról a másikra összeomlott körülöttem minden. A Jóisten azonban jól irányította a sorsomat, s nem lehetek eléggé hálás a Volán-tröszt akkori vezérigazgatójának, Tapolczai Kálmánnak, illetve Grosics Gyulának, a Volán SC elnökének sem.

Tapolczai Kálmán nem hagyott magamra a bajban, azt mondta, ad egy évet, addig nézzek körül, gondoljam végig, milyen munkakörben szeretnék a jövőben dolgozni. Így kerültem a Czabán Samu téri sportirodába, ahol lényegében Grosics Gyula jobbkeze lettem. Hozzátartozik a történethez, hogy Tapolczai Kálmán testvére, Tapolczai Jenő akkoriban a Fejér megyei tanács elnöke volt, és 1977-ben felépíttetett Székesfehérváron egy nyitott műjégpályát. S mivel a Volán hokicsapatának a fővárosban nem volt saját otthona, felvetődött az ötlet, hogy a szakosztály költözzön le Fehérvárra. Emlékszem, egy vidéki útról tartottunk hazafelé, amikor Gyula bácsi megpendítette, szükség lenne Fehérváron egy fiatal edzőre, aki segít meghonosítani a városban a sportágat. Hazamentem, megbeszéltem a dolgot a feleségemmel, és nekiláttunk csomagolni. 1978 tavaszán költöztünk le, azóta is itt élek” - emlékezett vissza a Magyar Jégkorong Szövetség honlapján azokra az időkre Ocskay Gábor.

Érdekes maga az "üzleti része" is a dolognak: A Székesfehérvári Volán átvette a csapatot, a Volán Tröszt pedig utalta a korongozókra szánt évi 800 ezer forintot, átadta a játékosokat, de továbbra is gondoskodott munkahelyükről és lakásukról, s mindenekelőtt a saját jégpályájára szánt összeg egy részével hozzájárult a fehérvári pálya befedéséhez.

Mindezek után pedig jöhetett az első, fehérvári meccs: 1977. november 15-re datálódó tudósítások szerint (ki más?) az Újpesti Dózsa látogatott Alba falai közé. Az akkor még csak nevében fehérvári csapat kicsit megszeppenve készült a meccsre, egyrészt ez volt első fellépése új pályáján, másrészt eleve ez volt az első olyan meccse, amit pályaválasztóként játszott. A Volán a következő összeállításban szerepelt: Kovalcsik – Farkas, Kolbenhayer, Kiss, Gogolák, Szőllős. Csere: Bálint, Vrbanics, Földi, Pápai, Gilián, Tóth, Szabados, Szigetvári, Fodor, Kövesi, Veres. A találkozó első harmada nagy újpesti fölényt hozott, három gólt ütöttek a fővárosiak, majd a második felvonásban újabb kettőt. Ekkor azonban már a hazai csapat is ünnepelhetett, Gilián talált be.

A meccset ugyan végül az Újpesti Dózsa nyerte 6-1-re, az azóta eltelt 40 év azonban bizonyította, érdemes volt Fehérváron jégkorongcsapatban gondolkodni. 13 bajnoki cím, 6 Magyar Kupa-elsőség, rengeteg színvonalas nemzetközi mérkőzés - soha rosszabb következő 40 évet!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Egyre többen sportolnak Magyarországon
  Egyre többen sportolnak Magyarországon
 • Tanárok fejleszthetik digitális készségüket
  Tanárok fejleszthetik digitális készségüket
 • Pápai Joci nyerte a Dal 2019 döntőjét
  Pápai Joci nyerte a Dal 2019 döntőjét
 • Szélvihar pusztít Olaszországban és Horvátországban
  Szélvihar pusztít Olaszországban és Horvátországban

A hét embere

Eseménynaptár

 • Több tucat ember halt meg Indiában pancsolt szesz fogyasztása miatt
  Több tucat ember halt meg Indiában pancsolt szesz fogyasztása miatt
 • Kolbásztöltő Fesztivál a Jancsárkertben
  Kolbásztöltő Fesztivál a Jancsárkertben
 • Raktár lángolt Izsák külterületén
  Raktár lángolt Izsák külterületén
 • Ma lesz A Dal 2019 döntője
  Ma lesz A Dal 2019 döntője
 • 38 éves lesz Fehérvár leghíresebb kígyója
  38 éves lesz Fehérvár leghíresebb kígyója
 • Magyar hegymászót ölt a lavina
  Magyar hegymászót ölt a lavina
 • Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
  Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
 • Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
  Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
 • Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható
  Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható