6 évnél régebbi cikk

Szerdán éjfélkor lejárnak az autópálya-matricák - új fizetős szakaszok is vannak!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Szerdán éjfélkor lejárnak az autópálya-matricák - új fizetős szakaszok is vannak!

Január 31-én lejárnak az éves országos és megyei matricák. A díjak 2018-ban nem változnak, viszont új fizetős szakaszok kerültek be a rendszerbe.

Szerda, vagyis január 31-én éjfélig érvényesek már csak a 2017-ben vásárolt éves - megyei és országos - autópálya-matricák. Az új matricát továbbra is megvásárolhatjuk a benzinkutakon (térképért kattints ide), sms-ben, de legegyszerűbben az interneten lehet beszerezni. A pályamatricák díjai 2018-ban nem változtak.

Fontos! Vásárláskor minden esetben ellenőrizzük a rendszámot és a díjkategóriát, mivel a hibás adatokkal megváltott matrica esetén pótdíjfizetésre köteleznek minket. A most megvásárolt éves matricák 2019. január 31-ig érvényesek.


Új díjköteles szakaszok is vannak!

Mostantól csak érvényes autópályamatricával hajthatunk fel Győr-Moson-Sopron megyében az M85-ös Csornát elkerülő második szakaszra, valamint Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalu szakaszra.

Fontos változás, hogy míg korábban, ha valaki matrica nélkül lépett fizetős útszakaszra minden esetben pótdíjat kellett fizetnie. Az új szabályozás szerint, ha 60 percen belül észrevesszük, hogy e-matrica nélkül közlekedünk, és meg is vásároljuk azt, akkor megúsztuk a pótdíjfizetést. És nem keveset spórolunk így, hiszen míg a pótdíj mértéke a személygépkocsiknál továbbra is 14.875 forint, addig ugyanebben a kategóriában a  megyei matrica éves díja 5000 forintba került, a 10 napos, országos autópálya-matrica pedig 2975 forintba.

Fejér megyében a következő szakaszokra csak e-matricával léphetünk:
M1-es autópályára Herceghalom (27. kilométer) és Tatabánya-Óváros (56. kilométer) között,
M7-es autópályára Pusztazámor (23. kilométer) és Balatonvilágos (90. kilométer) között,
M6-os autópályára Százhalombatta (25. kilométer) és Dunaföldvár-dél (98. kilométer) között.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek