6 évnél régebbi cikk

Rákkeltő lehet két, a Müllerben kapható bögre
Fehérvár Médiacentrum fotója
portal.nebih.gov.hu
Rákkeltő lehet két, a Müllerben kapható bögre

Magyarországra is került abból a kínai eredetű kávésbögréből, amit a német hatóságok a termékből mért magas kobaltkioldódás miatt kivontak a forgalomból.

Magas kobaltkioldódást mért a német hatóság a Müller vállalat által forgalmazott kínai porcelánedények (teás- és kávésbögre, illetve csésze) vizsgálata során, így a cég az érintett termékeket visszahívja az üzleteiből. A porcelán kávésbögréből egyébként összesen tíz EU-tagállamba és Svájcba is szállítottak. 

A fő problémát az jelenti, hogy a porcelánból készült termékek esetén a kobalt - amennyiben a gyártási folyamat nem megfelelő - a kékszínű festékből oldódhat ki. A német hatóság pedig ezúttal többszörös mennyiségű kobaltkioldódást tapasztalt, ami a termék rendszeres használata mellett egészségügyi aggályt vethet fel. Ráadásul a magasabb hőmérsékletű italok az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat.

Kérik, hogy aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő bármelyik kávéscsészével, egészsége megóvása érdekében ne használja azt tovább!

A termékek azonosító adatai:

Név: Kávésbögre (Kaffeebecher), 350 ml
Márka: „Ethno Indigo” és „Marble Indigo”
Tételszámok: 36398, 36848
Cikkszámok: 2220578, 2220576
RASFF referenciaszám: 2018.0348

Amit a kobaltról tudni kell:
A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, amelyre kis mennyiségben az emberi szervezetnek is szüksége van. Nagyobb mennyiségben azonban nemkívánatos anyag az emberi szervezetben. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobaltot és a kobaltvegyületek csoportját lehetséges rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek