5 évnél régebbi cikk

Te használnád a szívességbankot?
Fehérvár Médiacentrum fotója
szka.org
Te használnád a szívességbankot?

Terjedőben vannak az úgynevezett szívességbankok. Az alapelv talán sokaknak ismerős lehet, hiszen régen még teljesen természetes volt az úgynevezett kaláka, vagyis egymás segítése kölcsönsegítésért. Te használnád a lehetőséget?

A napokban futottam bele az nlcafe.hu írásába, amely a kisújszállási szívességbankról szólt. Hogy mi a szívességbank? Ha úgy mondom kaláka, talán többeknek beugrik a kép: az a hiánypótló tevékenység, főként a kilencvenes évek előtti évtizedekben, amikor családtagok, barátok együtt építették egymás otthonát, hogy aztán a munkában minden résztvevőt viszontsegítsék. Egy alig néhány évtizede jól működő rendszer talán újra szárnyra kap(hat), bár egy kicsit más formában. 

Körbenézve az azonnal látszik, hogy egyelőre még gyerekcipőben jár a régi hagyomány felélesztése, néhány karitatív és önkéntes szervezet próbálja meg egyengetni a kölcsönös segítés útját, de például Székesfehérváron vagy Fejér megyében nem bukkantam ilyen lehetőségre. Az is egyértelmű, hogy a mostani szívességbankok kicsit át is alakultak a hagyományos kalákához képest, hiszen például az egri Szent Jakab Katolikus Általános Iskola által működtetett oldalon írják, a felajánlás vagy kívánság nemcsak szolgáltatás, de tárgyi jellegű is lehet.

Kisújszálláson sem maradtak a szolgáltatásoknál, a gyermekfelvigyázás, a segítség a ház körüli munkákban, vagy eszközök kölcsönadása mellett a felkínált termékek lehetnek akár használt ruhák, bontott építési anyagok, házilag készített kézművestermékek is. Ám az alapító, Farkas Zsolt szigorúan felügyeli a rendszert: pontosan vezeti, hogy mennyi órát töltött valaki a szívességgel, hogy kiszűrhetőek legyenek azok a tagok, akik csak folyamatosan kérnének, ők maguk viszont nem adnának. Nyolc óra szívesség az, ami után addig nem kérhetnek újat, amíg nem adtak segítséget.

A fent említett cikkben egy érdekes mondat megragadta a figyelmemet. Bár már tizenöt tagnál jár a szívességbank, az ötletgazda szerint nem volt egyszerű beindítani, mert az emberek szívesebben adnak, mint kérnek. Ez mindenesetre biztató hír. Vajon Székesfehérváron működhetne egy szívességbank? Ti csatlakoznátok? 

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek