5 évnél régebbi cikk

Árthat a gyerekek egészségének a slime gyurma
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Árthat a gyerekek egészségének a slime gyurma

Gyerekeknél hányást, hasmenést okozhat a benne található bór, kismamák bőrével érintkezve pedig a magzatot veszélyezteti. Egy brit vizsgálat tizenegyből nyolc slime gyurmában talált túlzott mennyiségű bórt.

A gyurmázás ősi divatja ma is töretlen, azonban a kornak megfelelően ma már léteznek hőre színt változtató, homokká alakítható, pattogó, világító, mágneses és még sorolhatnánk, mi mindenre képes gyurmák.

Az egyik legutóbbi őrület a kicsik körében, a szülők számára eléggé gusztustalannak tűnő (és természetesen a divatnak megfelelően ezer színben kapható), váladékra emlékeztető slime gyurmák.

Ha esetleg nem tudnád, mi is az a slime gyurma, picit többet megtudhatsz róla itt.

Kétségtelen, hogy a gyúró, formázó mozdulatok nem csak a kézügyességet, hanem még nagyon sok képességet fejlesztenek.(Bár e sorok írója még mindig hisz a jó öreg só-liszt gyurma örökérvényűségében, meg abban, hogy érdemes hagyni a gyermeket a nyers tésztával játszani, ha kedve támad segíteni sütés közben.) Mindenesetre a jó szülő még véletlenül sem hagyná, hogy éppen a csemetéje maradjon alul ügyességben, vagy csak játéklehetőségekben, és jóhiszeműen benevez a legkelendőbb újdonságokra.

A slime gyurmáról azonban újabban olyan vizsgálati eredmények láttak napvilágot, melyek szerint veszélyes lehet a gyerekek egészségére - a bennük lévő bór hányást, hasmenést okozhat. A hírt az nlcafe.hu tette közzé egy brit fogyasztóvédelmi szervezet adataira hivatkozva, mely tizenegy bevizsgált termékből nyolcban találtak az elfogadhatónál nagyobb mennyiségű bórt.

A cikk hozzáteszi: kismamák számára különösen veszélyes a slime bőrrel való érintkezése, nem csupán súlyos szemirritációt, de meddőséget, magzati károsodást is okozhat.

Utánaolvasva, hogyan is készíthető házilag a slime-hoz hasonló játék, kiderül, hogy a két ajánlott alapanyaga a mosószer és a ragasztó. Ez pedig valószínűleg nem olyasmi, amiben szívesen engednénk a gyerekeinket könyékig turkálni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek