5 évnél régebbi cikk

Tanévkezdésre hangolódva
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Tanévkezdésre hangolódva

Bár még belefér egy utolsó csobbanás a strandon vagy egy esti séta a Királyi Napokon, de már vészesen közeleg szeptember elseje! Az írószerboltokat, a hipermarketeket, a diszkontokat, de még az online játékboltokat is elárasztották a füzetek, tolltartók, irattartók és iskolatáskák.

A témával kapcsolatban több tanítót is megkérdeztünk. Egyikük azt mondta, a legfontosabb, hogy a hosszú és fárasztó tanév után a gyerek nyáron kipihenje magát. Ha ez megtörtént, akkor augusztusban megkezdődhet az iskolára való hangolódás: „A legtöbb gyerek néhány osztálytársával nyáron is tartja a kapcsolatot. Érdemes egy-egy délutánra áthívni a barátokat, amikor együtt kötetlenül jól érezhetik magukat. Egy ilyen alkalom után a kisiskolás elkezdhet vágyódni a többiek, a közösség iránt.”

Ismétlés helyett társasjáték

Egy másik fontos kérdés, hogy ismételjen-e a diák? A tanító szerint nem szabad kötelező jelleggel leültetni tanulni. Az viszont fontos, hogy nyáron is olvasson. Mindegy, hogy képeskönyvet, mesét vagy képregényt. A lényeg, hogy örömmel tegye: „A vakáció utolsó napjaiban át lehet lapozgatni az előző év játékos feladatait. Legalább ennyire hasznos a közös társasjátékozás, ahol nemcsak számolni, hanem a szabályokat követni is kell.”

Ne zárjuk el a tanszereket!

A lelki ráhangolódás másik fontos része a tanszerek vásárlása. A füzeteket, tollakat, ceruzákat és az iskolatáskát is érdemes augusztus első felében beszerezni, mert akkor még nyugodtabb körülmények között lehet a gyerekekkel együtt végignézni a kínálatot.

„Rossz minőségű írószerrel nehezebb dolgozni, főleg a kisebbeknek, akik most kezdik az elsőt. A mennyiség helyett inkább a minőséget részesítsük előnyben. A száz tonna grafitceruza helyett vegyünk kettőt, aminek nem törik ki rögtön a hegye, ha egyszer véletlenül leesik. Egy jó minőségű hegyező is megkönnyíti a mindennapokat. A színes, mintás radírok szépek, de szétkenik a ceruzát a füzetben, ezért inkább egy hagyományos fehéret válasszunk!”

A megvásárolt tanszereket nem szabad elzárni, sokkal inkább adjuk a gyerek kezébe! Főleg, ha most kezdi az iskolát, hogy pontosan tudja, melyik a grafit, melyik a postairón, vagy hogy néz ki a derékszögű vonalzó.

Otthoni munka és korai fekvés

A legnagyobb izgalomban a leendő elsősök és családjaik vannak. Mivel a magyar oktatási rendszerben viszonylag nagy a különbség az óvoda és az első osztály között, éppen ezért nem árt a váltásra időben felkészülni.

Még a nyár előtt tartottunk egy szülői értekezletet, ahol arra kértük a szülőket, hogy az iskolába készülő gyereküknek adjanak rendszeresen otthoni feladatot: például vigyék le a szemetet, öntözzék meg a virágot. Ez nagyban segíti a kötelességtudat kialakulását.

Az iskolára felkészítő feladatlapok helyett sokkal fontosabb az anyával, apával alkotás élménye. A gyöngyfűzés, a gyurmázás, a homokozás mind fejleszti a finom motorikát azon túl, hogy a család remekül szórakozik.”

– emelte ki a másik általunk megkérdezett pedagógus, majd hozzátette: az iskolában nincs már délutáni alvás, ezért a kicsik napirendjét is át kell alakítani. Ha eddig még nem történt meg, augusztus utolsó két hetében érdemes elhagyni az ebéd utáni szunyókálást, és este fél órával előbb altatni, hogy a szeptemberi korán kelés senkinek se okozzon gondot.

A szeptember szóljon a gyerekről

Mindkét pedagógus szerint az iskolába ugyanúgy be kell szoktatni a gyerekeket, mint az oviba. Éppen ezért az első napokban a szülők, ha meg tudják oldani, délben vigyék haza a gyereket. Ha az elsős jól vette az akadályt, akkor maradhat kettőig, hiszen a napköziben a leckeírás előtt szabad közös játék van, ami a közösségépítés egyik sarokköve. Ha ezt is sikerül abszolválni, akkor maradhat négyig.

A tanítónők ezen kívül azt is kiemelték, hogy legalább szeptemberben még ne vigyék a szülők különórára az elsősöket, mert az új környezet és a tengernyi feladat kiveszi belőlük az erőt. Ha azt látják, hogy a gyerek fizikailag és lelkileg is bírja az iskolát, akkor lehet máshová is járatni.

Legalább tízezer forintba kerül
Tízezertől harmincezer forintig terjed az alapvető iskolai eszközök beszerzésének költsége – derült ki a Regio Játék felméréséből. A válaszadók harmada gyerekenként tíz-tizenöt ezer forintot, egynegyedük tizenöt-húsz ezer forintot, szintén egynegyedük akár húsz-harminc ezer forintot költ.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek