Partly cloudy2 °C
2019. február 24. vasárnap Mátyás
Menü

Megtudtuk, hogy mikor kell utoljára átállítani az órát

Megtudtuk, hogy mikor kell utoljára átállítani az órát
Ha minden jól megy, akkor elfelejthetjük a megszokott gyakorlatot (Fotó: steveandalex.org)

Az Európai Bizottság elkészítette javaslatát a kötelező óraátállítás eltörléséről. Ha minden az előre eltervezett módon zajlik, akkor talán jövőre megszűnhet az emberek életét megkeserítő művelet.

Az Európai Unió 2019 októberétől eltörölheti az évente kétszer esedékes óraátállítás gyakorlatát, a tagállamoknak pedig áprilisig lehet idejük dönteni, hogy a nyári vagy a téli időszámításhoz tartják magukat - derült ki az Európai Bizottság közleményéből. Az EU eddig az összes tagállamot arra kötelezte, hogy március utolsó vasárnapján egy órával állítsák előre az órákat, októberben pedig vissza.

Az óraátállítás körüli mizéria régóta foglalkoztatja az embereket, az EU pedig ennek tükrében nemrég közvéleménykutatást végzett ebben a kérdésben, a visszaérkező 4,6 millió válasz alapján a kitöltők 84%-a nem kívánja a félévenkénti óraátállítást az életébe. A Bizottság szerint ráadásul a gyakorlat már idejétmúlttá vált, energiatakarékossági szerepe ugyanis a világháborúk és a '70-es évek olajválsága óta nem volt - írja a Reuters.

Az Európai Bizottság javaslata hamarosan az Európai Parlament és az Európai Tanács elé kerül elfogadásra. A zökkenőmentes áttérés érdekében a Bizottság javaslata alapján minden tagállamnak 2019 áprilisáig kellene jeleznie, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást szándékozik-e alkalmazni.

Az utolsó nyári átállás 2019. március 31-én lenne, a téli időszámítást választó tagállamok pedig 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. A javaslat elfogadása után ezen időpontot követően az óraátállítás alkalmazására nem lesz mód.

Az ütemterv feltétele, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács legkésőbb 2019 márciusáig elfogadja a Bizottság javaslatát. Ha megvan, akkor végleg eltörlik a feleslegesnek és macerásnak titulált óraátállítást.

Persze ez sem nyeri el a tetszését mindenkinek: az óraátállítás eltörlésének ellenzői szerint a váltásnak hosszú távon egészségügyi visszahatásai lehetnek, főként a fiatalok és az idősebbek körében. Más vélemények pedig az átállítás kihagyása miatti világosabb reggeleket éltetik, amelyek csökkenthetik a közlekedési balesetek számát és hozzájárulnak az alacsonyabb villanyszámlához.

Örülünk? Ti jöttök!

(Forrás: privatbankar.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Magyar hegymászót ölt a lavina
  Magyar hegymászót ölt a lavina
 • Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
  Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
 • Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
  Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
 • Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható
  Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható
 • Ösztöndíj-pályázatok fehérvári diákoknak
  Ösztöndíj-pályázatok fehérvári diákoknak
 • Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci fekete gólyáról
  Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci fekete gólyáról
 • Lőszergyártás is lesz Magyarországon
  Lőszergyártás is lesz Magyarországon
 • Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
  Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
 • Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik
  Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik