5 évnél régebbi cikk

Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMegszűnik a Google+! Hogyan tovább?

Az elmúlt hetekben minden Google felhasználó e-mailt kapott, hogy valami változik. Igaz, az értesítésben kiemelték, hogy a változás - vagyis a megszűnés - csak és kizárólag a Google+ szolgáltatást érinti, de ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy akkor most mi is lesz? Tényleg megszűnik a Google?

Hozzánk, az Excom-ba is többen jöttek, hogy akkor most mit is csináljanak, mert levelet kaptak a Google-től, hogy mentsék le személyes dolgaikat, mert megszűnik a Google. Többen kétségbeesve kértek segítséget, hogy akkor most új mail címet is kell létrehozniuk?

Nos, a hír igaz, csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak - hogy a szakállas viccet idézzem.

A valóság az, hogy a Google nem szűnik meg! Tehát a Gmail, a Google kereső, a Google Fotók, a YouTube és a többi Google által gründolt dolog marad. A megszűnés a Google+ (gugli plusz) szolgáltatást érinti. Csak azt, és mást nem!

És amikor ezt elkezdjük magyarázni a hozzánk érkező ügyfeleknek, sokan csak kerek szemekkel néznek, hogy de mi az a Google+? Igen, ez egy jó kérdés, és részben magyarázza is azt, hogy miért állítja le a nagy mamutcég ezt a szolgáltatását. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe (ha valakit érdekel, nyugodtan guglizzon rá), ezt a platformot közel nyolc éve indította a Google, mégpedig a Facebook riválisaként.

Az volt az alapötlet, hogy a Google+ lesz a Facebook konkurense. Mit konkurense? Rövid távon lenyomja azt, és segítségével kifogják a szelet Zuckerberg vitorlájából, no, meg azt a rengeteg pénzt is, melyet az a bizonyos szél összefújt nekik. Mint látjuk, ehhez nem volt elég a nyolc év sem. Sőt, gyanítom a következő nyolc év sem lenne rá elegendő.

Persze, hogy ez megtörténhessen, a Google mindent elkövetett. A Google+ lett a minden Google szolgáltatást összefogó rendszer. Vagyis csak szerették volna, ha az lett volna, de a felhasználókat enyhén szólva is hidegen hagyta, hogy a Facebook mellett még egy közösségi portál létezzen. Szóval a Google+ egy igen erős bukás lett, mely nem igazán rengette meg a Google-t. Viszont azt belátták, hogy ha már nyereséget nem termel, akkor a továbbiakban kár is pénzt feneketlenül beleönteni.

Az elmúlt években több biztonsági rést is feltártak a Google+ rendszerében, melynek toldozása, foltozása oly kiadást generált már, mely biztosan nem volt kifizetődő. Így aztán már tavaly év végén jelezték, hogy ezt a felületet bezárják. Akkor még arról szóltak a nyilatkozatok, hogy erre idén augusztusban kerülhet sor. Azonban a felhasználók millióinak az elmúlt hetekben küldött e-mailekben már az április 2-a szerepel, mint zárási dátum.

Minden bizonnyal a Google elvesztett egy csatát a Facebookkal szemben, de ez sokat nem befolyásol a dolgok állásán. A Google+ nem sokaknak fog hiányozni, azonban a Facebook még mindig csak szeretne oly sok lábon állni, mint azt a Google teszi.

Hogyan tovább április 2-a után?

A legfontosabb, hogy a Gmail nem szűnik meg! A levelezés és az e-mail címünk is marad ott ahol van. Sőt, a Google Fotókban tárolt képeink sem vesznek el! Igazából, ha eddig nem használtuk a Google+ szolgáltatást, vagy azt sem tudjuk mi az, akkor sok teendőnk nincs is. Sokat nem fog minket zavarni, hogy a Google+ eltűnik. Talán észre sem vesszük a hiányát.

Ha lelkes rajongóként (van ilyen egyáltalán?) a Google+ rendszerét használtuk, akkor az ott elérhető adatainkat lementhetjük. Már ha van ott valami fontos. De mik is ezek az adatok? A Google ebben is segít nekünk. Létrehoztak egy oldalt, amin keresztül megnézhetjük, elérhetjük és szükség esetén le is menthetjük a Google+-ban elérhető dolgainkat.

Ilyenek például a Google+ köreink (ismerősök), a Google+ Fal (mint a Facebook hírfolyam)  és a +1-ek (mint a Facebookon a Like gomb). Talán ezekből a legfontosabb a Google+ hírfolyamban megosztott kommentek és az oda feltöltött fotók, melyek nem azonosak a Google Fotókban látható képekkel. Szóval ha szeretnénk, ezeket lementhetjük saját számítógépünkre vagy akár a Google Drive felhő tárhelyébe is, és később kutathatunk emlékként bennük.

Nyugodj békében Google+! Sok vizet eddig sem zavartál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek