3 évnél régebbi cikk

Az megvan, hogy Szibériában melegebb van, mint Fehérváron?
Az megvan, hogy Szibériában melegebb van, mint Fehérváron?

Ha igazi, hamisítatlan nyári kánikulára vágytok, amely során nem kell amiatt aggódnotok, hogy mikor csap le és borítja fel a terveiteket egy indokolatlan zivatar, akkor tudjuk a megoldást: irány Szibéria, ahol a kőkemény téli mínuszok után ezúttal 30 fokok uralkodnak, sőt, szombaton Verhojanszkban 38 fokot is mértek, amely abszolút melegrekordnak számít a térségben!

Bár a héten már egyre több napsütéssel találkozhatunk, azt el kell ismerni, ez a nyár eddig rendesen alulmúlja a várakozásokat és folyamatosan megkavarja a szabadidős terveinket.

Ha egy kis állandóságra vágynátok és 30 fok közeli átlaghőmérsékletben szeretnétek élvezni az év leglazább időszakát, akkor nincs más dolgotok, mint repülőre pattanni és irány Szibéria, ahol olyannyira felforrósodott a helyzet, hogy szombat új melegrekord is született: a Föld északi féltekének egyik leghidegebb pontján, Verhojanszkban nem kevesebb, mint 38 fokot mértek.

Hetek óta 30 fokos kánikula tombol Kelet-Szibériában, az északi sarkkör környékén, szombaton pedig rekord méreteket öltött a rendkívüli meleg a térségben.

A 38 fokos verhojanszki maximum nemcsak ezen a településen, de Szibériában is új melegrekordnak számít, ugyanis az északi sarkkörtől északra sem mértek még soha ilyen magas hőmérsékletet. 

Verhojanszk főleg a kemény telek miatt lehet ismerős sokak számára, hiszen itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét, -67,8 fokot.

A kontinentális éghajlatnak köszönhetően azonban olykor előfordulnak melegebb nyarak, amikor a maximum-hőmérséklet a 30 fokot is megközelítheti. A mostani 38 fokos csúcshőmérséklet viszont majdnem 18 fokkal haladja meg júniusi maximum hőmérsékleti átlagot (19,9 fok).

Az új melegrekorddal a bolygónk egy adott pontján mért legnagyobb hőmérséklet ingadozás (abszolút minimum és maximum különbsége) is növekedett: 105,8 fok az új érték. 

Clare Nullis, a WMO szóvivője kedden elmondta, a műholdas felvételeken aggasztó kiterjedésű vörös területet láttak, és a genfi központú ENSZ-szervezet várhatóan napokon belül megerősítést kap az orosz meteorológiai hatóságtól, a Roszgidromettől, ekkor fogja elkezdeni saját igazoló folyamatait, hogy ellenőrizzék a korábban leolvasott értéket, amely minden idők legmelegebb hőmérséklete a térségben.

"Hónapról hónapra meglepődünk, aggódunk a hőmérsékleti értékek miatt. Nyilvánvalóan Kelet-Szibéria ezen régiójában a telek nagyon, nagyon szélsőségesen hidegek, de a terület ismert nyári extremitásairól is, tehát a 30 Celsius-fok feletti júliusi meleg nem szokatlan. Viszont a 38 Celsius-fok egyértelműen kivételes" - közölte a szóvivő.

A régiót erdőtüzek is sújtják, ami tovább növeli a hőmérsékletet, az oroszországi erdőtüzeket figyelő hatóság, az Avialeszohrana adatai szerint 275 ezer hektár erdő áll lángokban a Szaha Köztársaságban - írja az MTI.

A mostani szibériai helyzet többek között a globális felmelegedésnek is köszönhető, ha minden így marad, akkor a klímaváltozásnak a jövőben beláthatatlan következményei lehetnek:

(Forrás: Időkép)

Borítókép: ogimet.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek