3 évnél régebbi cikk

Hol vagy, Eszter? - hős katona feleségét keresi a Honvédség
Fehérvár Médiacentrum fotója
honvedelem.hu
Hol vagy, Eszter? - hős katona feleségét keresi a Honvédség

Jegygyűrű alapján keresi a Honvédelmi Minisztérium egy a hősi halált halt ejtőernyős katona feleségét. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei Sülysáp határában végeznek kutatást a napokban, ott került elő az izgalmas lelet.

A Pest megyei szántóföldön egy igazán megható történet kezdett kibontakozni. Lakossági bejelentés alapján indultak el a szakemberek, ugyanis egy szemtanú elmondása alapján a területen magyar katonákat temettek el az 1944 novemberi harcok után. Itt aztán három ejtőernyős földi maradványait találták a kutatók, de több érdekes lelet is előkerült.

A legkülönlegesebb pedig egy jegygyűrű, melynek belső fele gravírozott. Az áll benne: „1942 Esztike”. Mivel a katonák beazonosításához szükséges azonossági jegytok nem került elő, így a hadisírgondozók a nyilvánosságtól kérik a segítséget, hogy kiderülhessen, kihez tartozik a gyűrű.

Több, mint valószínű, hogy a gyűrű párját is gravírozták, de a kérdés, hogy az 1942-es dátum mellett vajon milyen név szerepelhet, és egyáltalán a viselőjükön kívül láthatta-e más is?

Az biztos, hogy a férj 1944-ben hősként áldozta életét a hazájáért. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint ekkor ugyanis az 1/I. ejtőernyős zászlóalj katonái több szovjet támadást is megakasztottak az Isaszeg és Sülysáp közötti területen, miközben komoly veszteségeket szenvedtek el. A korabeli nyilvántartás szerint 1944. november 15. és november 22. között a zászlóalj állományából 42-en haltak hősi halált a harcok során, az Attila védvonal előterében, köztük Eszter férje. A katonák parancsnoka a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett Tassonyi Edömér őrnagy volt.

"Ha magadra ismersz, Eszter, kérjük, jelentkezz!
Ha bárki ismeri Esztert, vagy emlékszik az asszony történetére, információjával most a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakembereinek munkáját segítheti az elhunyt katonák személyazonosságának kiderítésében." -áll a felhívásban. Információkat a hadisir@hm.gov.hu email címre vár a Honvédelmi Minisztérium. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek