1 évnél régebbi cikk

Mennyi áramot fogyaszt a mosógép?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/stevepb
Mennyi áramot fogyaszt a mosógép?

Manapság igen fontossá vált a háztartások számára, hogy az adott készülék mennyi áramot fogyaszt a mindennapok során. Mivel az energiaárak merőben emelkednek, így igen fontossá vált az energiahatékony gépezetek beszerzése. A régebbi típusú eszközöket mindenképpen érdemes lecserélni, hiszen több ezer forintot lehet megspórolni a modern készülékekkel éves szinten. Ebben a cikkben kifejtjük, hogy mennyi áramot fogyaszt egy mosógép.

A mosógépek energiahatékonysága

Az energiaválság hatással van minden egyes háztartásra. Mivel a legtöbb gépet minden nap használatba vesszük, a hűtőszekrény például 0-24-ben működik, így nagyon nem mindegy, hogy mennyi áramot fogyasztanak. Az onlineMárkaboltokban kapható elöltöltős mosógépek például igen kevés energiát igényelnek, még akkor is, ha minden nap használni kellene. Fontos azonban, hogy amennyiben régebbi típusú készüléke van otthon, mindenképpen cserélje le, ezzel csökkentve a rezsiszámlákat. 

A készülékek áramfogyasztását általában 100 ciklusra adják meg. Tehát azonos 100 mosást az “A” energiabesorolású eszközzel 47 kWh fogyasztással oldhat meg, míg egy “D”-s változat esetében már közel dupla annyival kell számolni. Ez hosszú távon igen sokba kerülhet, így ha éppen cserében gondolkodik, akkor mindenképpen vegye számításba a besorolás mértékét. 

De mi a helyzet az áram tarifákkal?

Nagyon nem mindegy viszont, hogy mikor és hogyan mos. A szolgáltatóknál tudniillik van nappali és éjszakai áram, aminek az árai között van némi eltérés. Általánosságban elmondható, hogy nagyjából másfélszer többe kerül a nappali, így például bojler esetében ez igen meredek összeg lehet. 

A mosógépeket tekintve egy “A”-s készülék esetében, ha például 40 forintos áramdíjjal számolunk, akkor heti 3-szori mosás esetén 168-szor kapcsolja be a gépet éves szinten. Ez nagyjából 3200 forintot jelent. Ez a “D”-s modellek esetében már közel 5000 forintba kerülhet. Persze a legtöbb családnál a berendezés sokkal többet megy, viszont ebből látható, hogy nagyon nem mindegy, mikor és milyen géppel tisztítja a ruhákat. 

Mit tehet annak érdekében, hogy kevesebb energiát használjon?

Az egyik fontos dolog, hogyha csökkenteni szeretné az áramdíjat, hogy energiatakarékosra cseréli a készülékeket. Persze nem muszáj mindenből azonnal újat vásárolni, viszont egy nagyon régi hűtőt vagy mosógépet érdemes egy újabb modellre váltani, hiszen ezeket rendszeresen használja. A konyhai gépek, a kisebb eszközök, amiket csak néha kapcsol be, maradhatnak, hiszen ezek nem jelentenek akkora kiadást. 

Ami éppen nem megy, azt húzza ki. Igaz ez a töltőkre, a nagyobb berendezésekre, hiszen a szárítógépet hétköznap nem biztos, hogy napi szinten bekapcsolja, így érdemes azt áramtalanítani. A televízió csak akkor menjen, ha azt nézi, háttérzajnak kapcsoljon inkább a telefonon zenét, hiszen az jóval kevesebbet fogyaszt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek