8 hónapnál régebbi cikk

Miért érdemes megismerni és alkalmazni a mosódiót?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/bierfritze
Miért érdemes megismerni és alkalmazni a mosódiót?

Egyre többen vagyunk, akik szeretnénk változtatni korábbi szokásainkon, s nemcsak az energiatakarékoskodással, hanem más módszerrel is tenni szeretnénk a környezet védelméért. Erre kiváló opció a hagyományos mosószerek leváltása mosódióra.

Nem mindegy, hogy milyen készüléknél alkalmazzuk!

A gyártók igyekeznek lépést tartani a vásárlók igényeinek változásaival, ezért egyre több mosógép alkalmas arra, hogy mosódióval varázsoljuk tisztára benne a szennyes ruhaneműket. A Márkabolt.hu Electrolux mosógépei között is több megfelelő modell közül válogathatunk. Ám ne felejtsük el ellenőrizni a gyártói javaslatokat sem ebben a kérdésben.

Mi is az a mosódió?

Ez egy olyan fa, amely a trópusi, illetve szubtrópusi övezetekben él. A Sapindaceae, vagy más néven a szappanfa-virágzatúak közé tartozik. Külalakját tekintve gömbölyded és kemény héjjal rendelkezik. A mosásra az teszi alkalmassá, hogy a magokban szappananyag található, ennek köszönhetően tudja megtisztítani a koszos ruhákat.

Alkalmazását tekintve önállóan is bevethetjük, de ha szeretnénk, mosózsákot is használhatunk. Ezt nem a mosóporos tartályba, hanem a tisztításra váró ruhanemű közé kell tenni. Abszolút természetes megoldás, amelyet előszeretettel választanak azok, akik nem szeretnék szintetikus mosószerekkel szennyezni a környezetet.

Van hátránya?

Alapvetően nincs, a természetre nem káros, de attól sem kell tartani, hogy tönkreteszi a ruhákat. Remek alternatívája a hagyományos mosószereknek, amelyekről nem feltétlenül mondhatjuk el ugyanezeket.

Mennyire tisztít intenzíven ez a módszer?

Két változója is akad ennek a dolognak, ugyanis a mosódió hatékonyságát befolyásolja az, hogy mennyire kemény a víz, illetve milyen magas hőmérsékleten mosunk vele. Környezettudatosság szempontjából természetes, ha ez utóbbit is mérlegeljük, ugyanis az alacsonyabb hőfokon történő mosással rengeteg energiát takaríthatunk meg.

Ha úgy tapasztaljuk, hogy nem értünk el megfelelő tisztaságot, akkor legközelebb használhatunk nagyobb mennyiséget a mosódióból. Idővel kellő tapasztalatot szerezhetünk, és hamarosan rutinosan tudjuk megválasztani az aktuálisan ideális mennyiséget.

Egy mosódió több alkalommal is használható, akár háromszor vagy négyszer is, de szem előtt kell tartani azt a tulajdonságát, hogy idővel veszít a hatékonyságából. A döntést, hogy hány darabot, illetve hányszor felhasznált mosódiót alkalmazunk, aszerint kell meghozni, hogy hány kilogrammnyi ruhát szeretnénk kimosni, és azok milyen mértékben koszosak.

Ha szeretnénk kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket, akkor fontos a használatot követően alaposan megszárítani, valamint száraz körülmények között tartani, így elkerülhetjük, hogy megtámadja őket a penész, és meg sem fognak romlani.

Érdemes a vételárra is odafigyelni, mivel ez a beszerzési helytől és a mennyiségtől is függhet. Por kiszerelésben is megvásárolhatjuk, és annak ellenére, hogy így többet kell fizetnünk érte, jobban megérheti, mert jóval többször tudjuk használni, mint eredeti formájában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek