1 évnél régebbi cikk

Ruhatisztító vagy ipari mosoda? Melyiket válasszam?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Adrienne Andersen
Ruhatisztító vagy ipari mosoda? Melyiket válasszam?

A ruhatisztító és ipari mosoda közötti különbség igen jelentős, még ha hirtelen nem is tudjuk, mi lehet az. Ha pedig még a vegytisztítás is bejön a képbe, akkor nem csoda, ha senki sem tud különbséget tenni. Pedig a különbség kézzel fogható.

A ruhatisztító

A ruhatisztító az, amivel átlagemberként inkább találkozhatunk. Sokszor a plázákban kapnak helyet, és egy komplex körű szolgáltatás - mosás, szárítás, vasalás is beletartozik. Odamegyünk, átadjuk a makacs foltokkal szennyezettruhát, textíliát, majd másnap visszamegyünk a frissen mosott anyagért. Ami azonban a színfalak mögött történik, az az anyagtól függően változó. 

A ruhatisztítók ugyanis vállalják függönyök, abroszok, öltönyök, kabátok, tollkabátok, szörmék, ágyneműk, huzatok tisztítását is, és még a listát hosszan lehetne folytatni. Emellett a legtöbb tisztító javítja is a sérült anyagot: felvarrja a leszakadt gombot, fixálja a felszaladt varrást. Az viszont, hogy ezt milyen módszerrel teszik, teljesen eltérő. 

A vegytisztítás egy kémiai mosás, más néven száraz tisztításnak is hívják, ugyanis vízzel nem találkozik az anyag. Öltöny, kosztüm, szőrme, bunda vagy bőr mosása esetén, de akár függönyök, bútorhuzatok esetén is ezt alkalmazzák. Célzottan a folt eltávolításán van a hangsúly, és legnagyobb előnye, hogy nincs zsugorodás vagy deformálódás. Megőrzi a ruha az eredeti színét, és puha is marad utána. Főleg akkor használatos, ha valami nagy foltot kell eltávolítani, vagy, ha az anyag alapvetően nem alkalmas mosásra, például a frakkok vagy a koktélruhák egy jelentős része. 

Ezen felül létezik még a sima mosás, amely során asztalterítők, ágyneműk, ingek, fehérneműk mosását vállaljálja a ruhatisztító, és szintén higiénikus csomagolásban adja azokat vissza. A bio mosás pedig az allergiások és érzékeny bőrűek számára jelent megoldást, hiszen vegyszermentes anyagokat használnak. A folttisztítás, foltkezelés vagy a folt eltávolítása során pedig az olajos, zsíros szennyeződéseket távolítják el speciális eljárást alkalmazva. 

A bőr anyagok otthon nem moshatók átlagos mosógépben, így ezekkel az anyagokkal érdemes tisztítóhoz fordulni. Emellett bőrfestést és bőrszínezést is vállalnak a ruhatisztítók, tehát az anyag színét is felújítják a tisztítás után - így valóban olyan lesz a bőrdzseki, mint új korában! 

Az ipari mosoda előnyei

Mindezzel szemben az ipari mosoda legfőképp a dolgozói munkaruházat mosására van kitalálva. Ennek oka, hogy az ipari mosoda professzionális szárítógépekkel és mosógépekkel, mosószerekkel működik. Az ipari mosoda önkiszolgáló, és az átlagos 5 kilogrammnyi ruha helyett akár 10-15 kilogrammot is betehetünk a gépekbe. A szárítógép még a legtöbb lakásból még hiányzik, pedig higiénikusan szárítja a ruhákat, és nem kell utána a teregetéssel bajlódni. Az ipari mosodában erre is lehetőség van, és másfél óra alatt el is készülnek a frissen mosott és szárított ruhák. A dolgozók egyenruháin, mint amilyen a szakácsdzseki vagy a hegesztő nadrág is, nagyon makacs foltok, akár kemikáliák is lehetnek. Ezt hagyományos mosógépekkel lehetetlen kiszedni, egyszerűen nem tud vele a gép megbirkózni, ha pedig mégis, akkor roncsolódni fog a textília. Az ipari mosoda pont erre kínál megoldást - cégként akár az összes dolgozó munkaruháját leadhatjuk, majd pár órán belül vissza is kapjuk. 

Az ipari mosoda ráadásul akár előre megbeszélt időpontban, rendszeresen házhoz jön a koszos ruhákért, és visszahozza a frissen mosottakat. Vállalkozóként ez a megoldás óriási terheket vehet le a vállról, hiszen biztos, hogy nincs erre ideje egy valódi cégvezetőnek. Sok esetben pedig a ruha javítása is megtörténik, hiszen így lesz olyan a frissen mosott ruha, mintha most jött volna ki a boltból. 

Összefoglalva tehát, a ruhatisztító a magánemberek számára szuper megoldás, aki nem biztos benne, hogy hogyan kellene egy bizonyos anyagot mosni, foltot eltávolítani. Az ipari mosoda pedig főképp a nagy cégek barátja, hiszen segítséget kaphatnak a munkaruhák mosásában, szárításában, legyen szó akár óriási mennyiségről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek