1 évnél régebbi cikk

Fejér vármegye, emelkedő minimálbér és nyugdíj: így változott az élet januártól
·Hírekváltozás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gáspár Péter
Fejér vármegye, emelkedő minimálbér és nyugdíj: így változott az élet januártól
·Hírekváltozás·Utolsó frissítés: undefined

Vasárnap óta Fejér vármegyében élünk. Emelték a minimálbért, a garantált bérminimumot, a nyugdíjakat, de az autópálya-matricák árát is. Ezek a legfontosabb változások januártól.

Vármegyékben élünk

Január 1-től a vármegyék váltják a megyéket. Így innentől kezdve nem Fejér megyében, hanem Fejér vármegyében élünk.

Kapcsolódó
Január 1-jétől már Fejér vármegyében élünk

A megye elnevezés használható mindaddig, amíg a vármegye kifejezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

Minimálbér, garantált bérminimum, nyugdíj

Január 1-től a kötelező legkisebb munkabér 16 százalékkal 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 14 százalékkal 296 400 forintra nő. Ugyanekkortól 15 százalékkal megemeli a nyugdíjakat a kormány, amit még december közepén jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

Adómentesség a 30 év alatti anyáknak

A kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert, és mostantól nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák is. A családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is.

Megszűnnek a SZÉP-kártya zsebek

Az új jogszabályok szerint 2023. január 9-től csak egy számla marad a SZÉP-kártya mögött, az eddigi három zsebből csak a szálláshely zseb marad meg. A kártyával fizethető szolgáltatások ugyanazok maradnak, csak január 9-től a szálláshely zsebről lehet majd mindenért fizetni, amit korábban a három zseb bármelyikéről lehetett. 

A korábban a vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket január 8-án átvezetik a szálláshely zsebre. Az OTP tájékoztatása szerint az el nem költött összegek díjterhelése nem változott, a 2022. október 15. előtt utalt összegeket 2023. május 31-ig lehet díjmentesen felhasználni, az el nem költött összegrészre június 1-jén terhelik a 15 százalékos díjat.

Már nem kötelező magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmit

Vasárnap óta nem szükséges magunknál tartani a jogosítványt és az autó forgalmi engedélyét, mert a rendőrök a helyszínen, elektronikusan is tudják ellenőrizni ezeket az igazolványokat.

Kapcsolódó
Vasárnaptól nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt

Viszont baleset esetén továbbra is meg kell adni a kárrendezéshez szükséges adatokat.

Drágultak az autópálya-matricák

2023 első napjától drágultak az autópálya-matricák és a büntetések összege is. Az éves vármegyei matricák ára 5450 forintról 5720 forintra emelkedett. A tíznapos matrica ára 5500 forint lett az eddigi 3820 helyett, míg a havi matricáért már 8900 forintot kell fizetni az eddigi 5210 forinttal szemben. 

Kapcsolódó
Így drágulnak az autópálya-matricák január 1-től

A 2023. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet az idei 46 850 forintnál, a jövő évi éves megyei matricák ára pedig 5720 forint az idei 5450 forint után.

Már nem kell megállni a horvát határnál

Horvátország vasárnap óta a schengeni övezet tagja, így nem kell megállni a magyar-horvát határon. A szomszédos országban január 1-től az euró lett a hivatalos fizetőeszköz.

Kapcsolódó
Már nem kell megállni a magyar-horvát határátkelőkön

Horvátország vasárnap nulla órától tagja a schengeni övezetnek, így a horvát-magyar határátkelőket is megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek