12 hónapnál régebbi cikk

Egy rejtélyes édesanya Székesfehérváron kőbe vésett élete
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Egy rejtélyes édesanya Székesfehérváron kőbe vésett élete

Bemutattunk már néhány érdekes sorsú fehérvári alkotást. Az anyák napjához kapcsolódva most jöjjön egy ködös múltú dombormű, melynek alkotójára bő fél évszázad elteltével derülhet fény.

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek egyaránt egy csokor virággal, édességgel, öleléssel mondanak hálát a törődésért, a szeretetért, az óvó gondoskodásért édesanyjuknak, nagymamájuknak, esetleg keresztanyjuknak. Székesfehérvár képzőművészetében is fellelhető az anyai szeretet megörökítése, nem csupán emberi, de még az állatvilágból hozott minta alapján is. Utóbbi esetében elég csak a város kedves őzmamáját és kicsinyét megörökítő szoborcsoportra gondolni.

Érdekesség, hogy az egyik legtitokzatosabb fehérvári köztéri alkotás témája is az anyaság. Egy domborműről van szó, mely a Prohászka Ottokár út 12. szám falán található. A dombormű egy anyát és gyermekét ábrázolja. Egyes vélemények szerint az alkotó Szűz Máriát és a kis Jézust formálta meg, mások szerint a Földanya, Gaia látható a domborművön. Mivel nem egyértelmű a „modell” személye, ebből talán már rájött mindenki: az alkotó személye sem egyértelmű. Sőt, inkább mondhatjuk úgy, eddig nem volt az, most talán körvonalazódik a kérdésre a válasz.

Kezdjük a mű avatásával. A Prohászka Ottokár úton már 1936-ban épültek házak, azonban a vasútállomás közelsége miatt a II. világháborút alaposan megszenvedte ez a rész. A stratégiailag kiemelt fontosságú vasút bombázása a környező utcákat is érintette, így a Prohászka Ottokár út is jelentős építkezések helyszíne volt a háborút követően. A 12-es házszámot viselő épületet az ötvenes években húzták fel, átadása a hatvanas évekre tehető, valószínűleg a dombormű is ekkor, 1965 körül került fel a falra.

Az alkotó személye azonban sokáig rejtve maradt, bár ötletekben és teóriákban sosem volt hiány. Magony Imre legendás, Székesfehérvár szobrai című könyvében is ismeretlen készítőt jelöl meg alkotóként. Az évtizedek alatt rengeteg potenciális szobrászművész neve felmerült, mígnem a közelmúltban az Érdekes Fehérvár blog egy újabb nyomra bukkant, mely alapján elképzelhető, hogy Wagner Nándor a dombormű alkotója.

Előkerült ugyanis egy fotó, mely a művészt ábrázolja műtermében, mögötte pedig egy nagyobb méretű vázlat látható, mely szinte egy az egyben megegyezik a Prohászka úton található műalkotással. Aki esetleg rendelkezik még információval az alkotás kapcsán, kérjük, a blog fentebb linkelt oldalán megtalálható e-mail címen ossza meg a birtokában lévő infókat.

A rejtélyes édesanya tehát bő fél évszázada szerves része a környék életének. A vasárnapi anyák napján egy kicsit őt is köszöntsük, testesítse meg ő az elmúlt évszázadokban Fehérváron élt és a jelenben, illetve a jövőben itt élő édesanyákat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek