10 hónapnál régebbi cikk

Nemzeti értékek Fehérváron - jönnek a Hadtörténeti Múzeum kincsei és érkezik a Munkácsy-kiállítás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Nemzeti értékek Fehérváron - jönnek a Hadtörténeti Múzeum kincsei és érkezik a Munkácsy-kiállítás

Nagyszabású és reprezentatív kiállítások mutatkoznak be a Rendház épületében: megnyílik a Hadtörténeti Múzeum időszaki tárlata, és 15 év után újra Fehérvárra érkezik a Munkácsy-kiállítás.

Nagyszabású és különleges kiállításokkal készül a Szent István Király Múzeum a Rendház épületében. 2023. augusztus 15-én nyílik a „Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből” című időszaki kiállítás. Pákh Imre Munkácsy-kollekciójának reprezentatív alkotásából összeállított időszaki tárlatot láthatja a nagyközönség 2023 őszén. A kiállítás várhatóan 2024. január 19.-ig lesz látogatható.

A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be Székesfehérváron. Az eseményen részt vettek: Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Jelen volt Töll László, ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója és Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója. A Munkácsy-kiállítás részleteiről Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke számolt be.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott, hogy büszke arra, hogy a kormány támogatta a Szent István Király Múzeum, volt ciszterci rendház épületének rekonstrukcióját.

Nagyon sikeres volt a felújítás utáni első, a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás, melyet augusztusban egy szintén fontos, mérföldkőnek számító tárlat követ. 

„Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből” címmel időszaki kiállítás nyílik augusztus 15-én 16 órakor. A Rendház épületének földszintjén, öt teremben lesz megtekinthető a tárlat, amely egyúttal a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának hírnöke.

Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka megtiszteltetésnek nevezte a Szent István Király Múzeummal való együttműködést. A parancsnok arról is beszélt, hogy Székesfehérvárra egy különleges válogatás érkezik a legbecsesebb, leginkább féltett és őrzött műtárgyaikból.

A „Hadi múltunk kincsestára” kiállítás révén a Hadtörténeti Múzeum 2023 augusztusában Székesfehérváron bepillantást enged gazdag gyűjteményeibe, mintegy 150 műtárgy bemutatásával. A válogatott kiállítási anyag kiemelt jelentőségű ereklyéi az elmúlt időszakban rendkívül ritkán vagy egyáltalán, még egy alkalommal sem kerültek a látogatók elé. 

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei közül, több nemzeti ereklyének számító műtárgyat lehet megtekinteni, köztük Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát. A jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból egy látványos elrendezésű összeállítás várja a látogatókat.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum időszaki kiállítása 2023. december 3-ig lesz látogatható Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Rendház épületében.

Ugyancsak augusztus 15-én nyílik meg és december 3-ig látogatható a Katonazenészek - zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig című fotókiállítás. Belényesy Károly, a Múzeum szakmai igazgatója elmondta, a tárlat tematikájában illeszkedik a Hadtörténeti Múzeum kiállításához. A fotókiállítás mellett helyet kap számos, a témához köthető látványos műtárgy, melyek közelebb hozzák a látogatókhoz a katonazene mindennapjait.

Érkezik a Munkácsy-kiállítás

Az előzetes tervek szerint 2023. szeptember 15-én nyílik meg a Rendház első emeleti kiállítótereiben „Munkácsy Székesfehérváron” címmel. 

Fásy Ádám elmondta, hogy Pákh Imre Munkácsy-kollekciójának az értéke mintegy 16 milliárd forint. Minden korszakból van festménye és átöleli az egész életútját Munkácsynak. A fehérvári tárlaton 83 festmény lesz és még plusz rajzok, kiegészítő darabok.

Mintegy 100 alkotást fognak majd itt kiállítani. A kiállítás jelenleg Szarvason van. Ezt követően érkezik majd Székesfehérvárra, ahol – a jelenlegi számítások szerint – az 5 milliomodik látogatót fogadják majd.

Fásy Ádám fontosnak tartja, hogy magyarként legyünk büszkék a világhírű Munkácsyra, aki jó hírét vitte hazánknak szerte a világban.

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án született Bereg megyében, Munkácson. Életútja, festői pályája, született lelki érzékenysége, az alkotásain megjelenített alakok magas szintű jellem- és karakterábrázolásai korának elismert, népszerű, sokat foglalkoztatott festőművészévé avatta. Életműve mintegy 800 alkotást jelent, köztük számos portrét, tájképet, szalonképet, történeti témájú festményt tart számon a kutatás, a műtárgyak egy része muzeális intézmények gyűjteményeiben, más részük magántulajdonosok kollekcióiban található.

Pákh Imre amerikai műgyűjtő 1994-ben hozta létre Munkácsy-kollekcióját, melyet az elmúlt évtizedek során folyamatosan gyarapított. Az ismert New York-i üzletember 1950-ben született Munkácson. Napjainkban a Pákh Gyűjtemény több, mint 70 Munkácsy-festményt, illetve 50 Munkácsy-grafikát őriz. Pákh Imre 2009-ben hozta létre a Munkácsy Alapítványt, melynek céljai között szerepel Munkácsy Mihály hagyatékának gyűjtése, őrzése, feldolgozása és közkinccsé tétele. A Munkácsy Alapítvány tervei szerint Munkácsy-monográfiát kíván megjelentetni, további Munkácsy-képeket felkutatni, és az alkotásokat kiállításokon bemutatni. 

Nemzeti értékek érkeznek Fehérvárra                                           

A bruttó 5,1 milliárd forintos pályázati támogatás révén az Árpád-ház program keretében megvalósult infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően a Szent István Király Múzeum Rendház épületében egy korszerű, 21. századi múzeumi tér jött létre.

A Fő utca 6. szám alatti muzeális intézményben 1800 négyzetméteren, 17 teremben, a legmodernebb múzeumi feltételek szerinti kiállítási terek jöttek létre. A Rendház a következő évek során nagyszabású kiállításoknak, programoknak szolgál helyszínéül.

"A kiállításokkal a kultúrát ünnepeljük és missziót teljesítünk, hiszen múzeumpedagógiai foglalkozások szervezésére is lesz lehetőség.

Kuriózum lesz, hogy a nagy értékű kiállítások egyszerre lesznek jelen és bízhatunk a magas látogatói számban" – mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Székesfehérvár polgármestere azt is hangsúlyozta, hogy a tárlatok megadják a legmagasabb minőségű referenciát a Szent István Király Múzeumnak, amely a legmagasabb minőségű, XXI. századi technikai felszereltséggel rendelkezik. "Így tudunk idehozni hazai és nemzetközi gyűjteményeket, ezáltal még értékesebbé, gazdagabbá tehetjük a város kulturális életét" - mondta el Cser-Palkovics András.

Pokrovenszki Krisztián, a Múzeum főigazgatója arról beszélt: a Királyok és Szentek című nyitó kiállítás után fontos cél volt, hogy folytassák a nagyszabású tárlatok sorát. A felújításoknak köszönhetően ehhez minden technikai feltétel adott. Az intézmény bármilyen műtárgyat képes fogadni, ami a fizikai valójában elfér a kiállítóterekben. A főigazgató bízik abban, hogy a közeljövőben nyíló kiállításokon több tízezer látogatót fogad majd a Szent István Király Múzeum. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek