10 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári postás hosszú útja
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
A fehérvári postás hosszú útja

A postások munkájának elismerését fejezi ki Stöckert Károly alkotása, mely hosszú útját 68 éve Budapesten kezdte, majd számtalan fehérvári helyszín után állapodhatott meg jelenlegi helyén.

Stöckert Károly (alkotónevén Soproni) szobrászművész 1910. május 20-án született Sopronban. 1929 és 1931 között az Iparművészeti Iskola tanulója volt, itt gyorsan felfigyeltek tehetségére, melynek köszönhetően ösztöndíjjal Münchenben, Henrich von Waderé mentorálása mellett tanult. Ezt követően 1931 és 1936 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója lett, mestere Sidó Ferenc volt, akinek később a tanársegédje is lett.

Számos portrészobrot és kisplasztikát készített, realista köztéri szobrok, domborművek, épületszobrászi munkák megformálójaként vált ismertté, akinek nem okozott gondot egyetlen alapanyag sem: dogozott márvánnyal, kővel, bronzzal, alumíniummal és fával egyaránt. Előbb Sopronban, majd Budapesten alkotott, a fővárosban is hunyt el, 81 esztendősen, 1991. június 11-én.

Rengeteg köztéri alkotást készített, a sorban az első között készült el a „Postakocsis” vagy „Rákóczi Postáslegénye” neveken egyaránt ismerté váló alkotása, mely nagyjából másfélszeres életnagyságú, eredetileg aranyszínű metállal bevont alumínium szobor. Mára ez a bizonyos bevonat már eltűnt, bronzhatásúvá alakult. A szobor egy évszázadokkal ezelőtti magyar postakocsist ábrázol, ezt a behatárolást nagyban segíti, hogy egyik kezében egy ostort, a másikban a posta jelképeként is ismert postakürtöt tart.

A szobornak nem volt könnyű sorsa, legalábbis állandóság csak az első évei után költözött létezésének történetébe. Stöckert Károly alkotása 1955-re készült el, ekkor a fővárosi posta előcsarnokába került. Innen azonban hamarosan mennie kellett, 1959 volt a dátum, mikor a sors Székesfehérvárra, a vasútállomás postaépületének sarkára hozta. A hetvenes évekig itt figyelte a vontra menők és onnan érkezők tömegét, majd költöznie kellett, mivel a területre új buszmegállót terveztek.

Átkerült az állomás régi teherpostájához, majd a nyolcvanas évek közepére elkészült az új vasúti posta épülete, ekkor vetődött fel először, hogy a Kaszap István utcai épülethez kellene költöztetni Magyarország vélhetően egyetlen postás-szobrát. Az ötlet megvalósulására sokat kellett várni, végül 2007. október 9-én, a Posta Világnapján avatták fel jelenlegi helyén.

Sajnos a vandálokkal nem volt szerencséje: ostorának hegyét letörték az évek során, ettől eltekintve azonban korának megfelelő, összességében jó állapotban teljesíti szolgálatát, reméljük, hosszú-hosszú ideig így is marad ez. Közvetlen környezete már nem fest ennyire jól, nem óvják az arra járók, sajnos sokszor fedezhető fel jelentős szemetelés a közelében, ennél sokkal nagyobb megbecsülést érdemelne Stöckert Károly alkotása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek