7 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári Menyhárt Bendegúz történelmet írt az ifjúsági hőlégballon-világbajnokságon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács Szilvia
A fehérvári Menyhárt Bendegúz történelmet írt az ifjúsági hőlégballon-világbajnokságon

Menyhárt Bendegúz első magyar hőlégballon-pilótaként szerepelt sikerrel az ifjúsági hőlégballon-világbajnokságon. A 21 éves pilóta ezzel történelmet írt.

Történelmet írt a székesfehérvári Menyhárt Bendegúz, aki első magyar pilótaként szerepelt sikerrel az augusztusi ifjúsági hőlégballon-világbajnokságon. A Unique Ballonsport Club 21 éves pilótája csapatával versenyszámot nyert, valamint a versenybírók dicséretét is bezsebelhette.

Ritkaságnak számít ugyanis, hogy valaki ilyen fiatalon, ráadásul ilyen ügyesen repüljön. A ballonozás és a versenyzés kezdeteiről, az ifjúsági világbajnokságról, valamint a jövőbeli terveiről és céljairól Cser-Palkovics András polgármester beszélgetett a fiatal pilótával a Városházán.

Bendegúzt már egészen fiatalon, mindössze 14 évesen beszippantotta a hőlégballonok világa. Nem sokkal később csatlakozott a Unique Ballonsport Clubhoz, ahol a rendszeres repüléseket a pilótaképzés követte. Első nemzetközi versenye rögtön az ifjúsági világbajnokság volt, ahova közel 100 repült órával érkezett. A világversenyen Bendegúz és csapata (Nagy Ákos, Domonkos Ákos, Beleznay Péter) különböző feladatokat kapott.

Ezek során általában oda kell repülni a célhoz és egy célkereszthez minél pontosabban ledobni a jelzőszalagot, de vannak úgynevezett területfoglalós versenyszámok is. Az ifjúsági világbajnokságra 27 éves korig lehet nevezni és kétévente rendezik meg, így a fiatal pilótának bőven van még lehetősége szerepelni.

A fiatal jövőbeli tervei között szerepel egy versenyballon megvásárlása és a felnőtt világbajnokságon való indulás. A fehérvári pilóta egy hagyományos ballonnal indult a világversenyen, ez pedig behatárolja a lehetőségeket. Míg egy versenyballon képes az akár másodpercenkénti 9-10 méteres emelkedésre és süllyedésre, a hagyományos ballonoknál ugyanez 5-6 méterben korlátozódik.

Ahhoz tehát, hogy a felnőtt világbajnokság mezőnyében is eséllyel induljon, szükséges lesz a versenyballon beszerzése. Ezekhez a célokhoz várja a szponzorok és támogatók jelentkezését, hiszen mint elhangzott: a hőlégballonozás egy igencsak költséges sportág. Bendegúz jelenleg – ha teheti és az időjárás is engedi – minden hétvégén felszáll.

A város nevében Cser-Palkovics András polgármester gratulált az eddig elért eredményekhez és sok sikert kívánt a jövőbeli célokhoz. Ahogy a városvezető fogalmazott: örömteli, hogy ebben a látványos és izgalmas sportágban is van egy sportoló, akire büszkék lehetünk, és aki öregbíti a város hírnevét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek