7 hónapnál régebbi cikk

Madách 200: különleges beszélgetéssel indult a Királykúti esték
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
Madách 200: különleges beszélgetéssel indult a Királykúti esték

Folytatódott a Királykúti esték programsorozata: az idei első találkozó vendége Praznovszky Mihály irodalomtörténész volt, aki Madách Imre életművének klasszikus darabja, Az ember tragédiája megszületésének körülményeit tárta a közönség elé.

Madách Imre születésének bicentenáriumán különleges beszélgetésnek lehettek tanúi azok, akik ellátogattak a Királykút Emlékházba. A Királykúti esték keretében Bakonyi István moderálása mellett Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a legenda életművének kutatója, az örökbecsű dráma, Az ember tragédiája megszületésének körülményeit tárta az irodalomkedvelő közönség elé.

Praznovszky Mihály előadásában számos tévhitet oszlatott el, és kiemelte: Madách vidéki magányában töltött mindennapjai adták az impulzust Az ember tragédiája megszületéséhez. Megerősítette, hogy a korszakos dráma megírásában sokat segített, hogy a mindennapos munka mellett az író megannyi gondolatébresztő információhoz jutott, a korabeli hazai és határon túli pályatársak munkáinak tanulmányozásával.

„Nem úgy készült, hogy tragédiát fog írni, Az ember tragédiáját, hanem úgy, hogy benne akkor gyűlt össze minden. A reformkor, a romantika ismerete és anyaga, és nem feledhetjük, hogy az európai irodalomban is naprakész volt. Vásárolta a könyveket, járatta a folyóiratokat, megtanult hat-nyolc nyelvet, hogy tudjon olvasni eredetiben, birtokában volt a klasszikus többnyelvű irodalomnak. Tehát a lelkében gyakorlatilag minden összegyűlt a kezdettől fogva” - emelte ki Praznovszky Mihály.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek