6 hónapnál régebbi cikk

Védelem a netes csalások ellen: KiberPajzs
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com/TowfiquBarbhuiya
Védelem a netes csalások ellen: KiberPajzs

Az online világ jelentette veszélyek cseppet sem elhanyagolhatók. Azonban a sok negatív élmény és tapasztalat ellenére még mindig sokan válnak áldozattá.

Az internetes csalások elleni védekezés igen komoly kihívás és nem csak a szakemberek számára. Hiába a figyelemfelhívás, hiába a sok rendőrségi feljelentés, az esetek száma nem csökken. Ráadásul a megtévesztők folyamatosan újabb és újabb trükkökkel bombázzák a gyanútlan felhasználókat, kijátszva azok éberségét.

A valóság az, hogy mire a felhasználók egy-egy trükkös átverést megtanulnak kezelni és felismerni annak tipikus jeleit, a csalók már egy még újabb ötlettel állnak elő, mely annak ismeretlensége végett újabb áldozatoknak állít csapdát. Olyan ez, mint egy ördögi kör, mely sosem zárul le. 

Napjainkban az online bűnözőknek már nem igazából a jelszavaink és az adataink megszerzése a fő célpontja. Ha jól belegondolunk, már ők is kinőttek a gyermeteg dolgokból és sokkal komolyabb cél lebeg a szemük előtt. Ez pedig nem más, mint a pénztárcánk, vagyis annak digitális formája, a bankszámlánk. És hogy ez mennyire jövedelmező tud lenni, azt jól mutatja a rengeteg csalás és megtévesztés, melynek a siker százaléka cseppet sem csekély.

Kapcsolódó
Egy internetes átverés tanulságai: mire figyeljünk, hogy ne legyünk áldozatok?

Az internet jó hely. Szeretjük, mert szórakoztat, informál, segít, és ráadásul a kommunikáció csatornáit a sokszorosára bővíti. Azonban, ahogy a való életnek, ennek is vannak veszélyei.

Az elmúlt jó pár hónapban, lassan már években, a bankok ügyfelei sérelmére elkövetett online bűncselekmények számának meredek emelkedése miatt az Országos Rendőr-főkapitányság összefogást kezdeményezett a  Magyar Nemzet Bankkal, az NMHH-val és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetével “KiberPajzs” néven. Az összefogáshoz idén ősszel csatlakozott a Magyar Államkincstár is.

Az összefogás nem titkolt célja és kitűzése az ügyfelek kiberbiztonsági tudatosságának a növelése és a digitális pénzügyi csalások megelőzése.

Ennek érdekében kampányt indítottak A kulcs Te vagy! címmel. Az azonos címen elérhető honlapon és a KiberPajzs.hu oldalon olyan információk, esetleírások, ismertetők, hírek és tanácsok olvashatók, melyek hathatósan tudják a felhasználókat segíteni abban, hogy egy megtévesztésre okot adó helyzetben helyesen tudjanak dönteni és meg tudják magukat és pénzüket védeni a csalóktól.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek