2 hónapnál régebbi cikk

2023 az egyik legnehezebb és egyben a legeredményesebb év volt az ASKA történetében
Fehérvár Médiacentrum fotója
ASKA
2023 az egyik legnehezebb és egyben a legeredményesebb év volt az ASKA történetében

A nehézségét a magas árak okozták, az eredményességét pedig, hogy sikerült megoldani az új problémákat, és a nagy létszámban érkező kutyák ellátását.

Nehéz, ám eredményes évet zárt az ASKA, ugyanis sikerült megoldani a kutyák ellátását. Mindezt természetesen, nem lehetett volna véghez vinni, a magánszemélyek adománya, ami 43.722.000,- Ft volt, illetve Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri hivatalának pályázati 2.660.000 forintos támogatása nélkül. Hatalmas segítséget jelentett a felajánlott 1%-os támogatás, ami az eddigi legmagasabb összeget érte el, 15.301.000 forint.

Erre az évre a hatósági eljárások voltak a jellemzőek. A beérkező állatok nem csupán csak kóboroltak, akiket senki sem keresett, hanem csapatostól érkeztek, 5-12, vagy éppen 72-es létszámmal. A telep és a gondozók munkáját már a kisebb csoportok érkezése is megnehezíti, de a hirtelen nagy létszámban érkező állatok, komoly gondot jelentettek.

Nagy valószínűséggel rekord létszámúnak számított a Pusztavámi 72 kutya érkezése, akiknek az ellátása még a rutinos, sokat tapasztalt dolgozóknak is feladta a leckét.

2023 tervei közé tartozott, az új kennel sor építése, mivel a beérkező létszám indokolttá tette, a bővítést. A nehezedő gazdasági helyzet, a magánembereket is ugyanúgy megterhelte, emiatt több esetben kerültek be kutyák amiatt, hogy a gazdáik nem tudnak megfelelően gondoskodni róluk. Az 54 új, modern, nagyméretű kennelt, szeptember végén már birtokba vették a lakók.

765 állat került be a menhelyre egy év alatt. Ezek nagy része sérülten, betegen, legyengülve. 70 kutya került haza eredeti gazdájához, és 441 kutya kapott új életet, új gazdái oldalán.

A menhelyen élő állatok mindegyike védőoltásokban részesül, korának megfelelően parvo elleni védőoltás, kombinált védőoltások, és a kötelező veszettség elleni védőoltást, valamint mikrochippet kapnak. Mindegyik állatnál megtörtént az ivartalanítás, illetve ezzel együtt a bőr-és szívféreg szűrés is.

A napi teendők mellett továbbra is fontos feladat az ASKA életében az oktatás, hiszen a jövő generációjának ismernie kell az állatvédelem, az állattartás szabályait. A jó idővel együtt, mindig érkeztek iskolai osztályok menhely látogatásra, illetve a menhely dolgozói is rendszeresen látogattak iskolákat, óvodákat, ahol bemutatták a menhely munkáját, az állatmentés fontosságát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek