1 hónapnál régebbi cikk

Látványos Google Térkép funkció már hazai helyszíneken is
Fehérvár Médiacentrum fotója
unspalsh.com/YucelMoran
Látványos Google Térkép funkció már hazai helyszíneken is

Az már nem annyira újdonság, hogy a világ talán legnépszerűbb térképes szolgáltatása a Google Maps, mely folyamatos fejlesztéseivel mindig meg tudja lepni a felhasználókat.

Az egyik leglátványosabb és egyértelműen a leginkább technológiailag összetettebb funkciója a Google Térképnek a tavaly tavasszal bemutatott Immersive View. Ez az új navigációs nézet a hagyományos térkép és az Utcakép (Street View) egyfajta ötvözete, melyet a mesterséges intelligencia segítségével hoztak létre.

Technológiai szempontból a Google nagyon sokféle eszközt vet be a komplex térkép megalkotása és létrehozása érdekében. Az évek alatt, a fejlődés előrehaladtával a kezdetben csak autók tetejére telepített kamerák szépen lassan megjelentek háromkerekű tricikliken, sőt az utóbbi időkben már vállra vehető hátizsák formájában is. Ezek közül a Google-autókkal és a hátizsákos kamerákkal itt, Fehérváron is találkozhattunk nem is egyszer. Így készültek például az Országalmát és a Belvárost bemutató utcaképek is.

A legújabb nézet formátum létrehozásához azonban már ezek az eszközök kevésnek bizonyultak. Az Immersive View elkészítéséhez a Google repülőgépekre szerelt kamerákkal dolgozott, melyek segítségével háromdimenziós modellként tudják létrehozni az adott terület modelljét. Az így megalkotott új nézet legnagyobb előnye, hogy ez már rekonstruált animációkkal dolgozik, szemben a korábbi csak statikus képekkel szemben. Ennek segítségével akár az adott helyszínnek megfelelő élő időjárási körülményeket is a térképre tudják vinni a nap bármely időszakára vonatkozóan is.

Az Immersive View tavalyi bevezetésekor csak a világvárosok kiemelt, idegenforgalmi szempontból érdekes helyszínei voltak elérhetők. Azonban az elmúlt hónapok munkájának köszönhetően ez a nézet megérkezett kis hazánkba is. Párizs, London, Berlin, Amszterdam és az amerikai nagyvárosok után az Immersive View megérkezett Budapestre is.

Érdemes rákeresni a Google Térképen a Halászbástyára, a Budavári Palotára, az Országházra, a Lánchídra vagy a Nagy Vásárcsarnokra. A Térkép megnyitásakor elég csak az egér mutatóját a megnevezés fölé navigálni, kattintani sem kell, csak várni egy pillanatot és már nyílik is az Immersive View 3D-s nézete.

Kíváncsian várjuk, hogy Fehérváron vajon melyik épület lesz az első Immersive View nézetű nevezetesség.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek