1 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: március 15-i utcaszínház, A kőszívű emberi fiai, Fonalvarázs, Bach Mindenkinek Fesztivál és Most vagy soha!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári programok a hétvégére: március 15-i utcaszínház, A kőszívű emberi fiai, Fonalvarázs, Bach Mindenkinek Fesztivál és Most vagy soha!

A március 15-ei hosszú hétvégén többek között megnézhetitek az ünnepi előadást a Városház téren, beülhettek a színházba A kőszívű emberi fiai premierjére, kézműveskedhettek a Fonalvarázs programon, vagy ellátogathattok a moziba, ahol a Most vagy soha! című is film bekerült a repertoárba.

Ünnep: A virágnak megtiltani nem lehet lehet – Lányregény a szabadsághoz
Mikor?: Március 15., péntek
Hol?: Városház tér

A Kodolányi János Gimnázium diákjainak ünnepi műsorával emlékezik 2024-ben Székesfehérvár a forradalom és szabadságharc hőseire. Az „A virágnak megtiltani nem lehet lehet – Lányregény a szabadsághoz” című darabot Bobory-Michna Boglárka írta és állította színpadra a Kodolányi János Gimnázium Színpadka színjátszó csoportjával.

A történet tizenkét lányról szól, akik az 1847-48-as tanévben Teleki Blanka iskolájába iratkoztak be. Az ő nézőpontjukból idézi meg a forradalom eszméit és történéseit: tizenkét lány, akinek a gondjai, élete sokban hasonlíthat a mai lányokéra, őket is foglalkoztatja a barátság, a szerelem és az előttük álló élet; ugyanúgy vágynak a boldogságra és a szabadságra, csak éppen a történelem kontextusa más. Az előadást kétszer, 10 és 14 órakor láthatják az érdeklődők.

További március 15-ei programok Fehérváron:

Kapcsolódó
Március 15-i programok Székesfehérváron

Idén is fehérvári fiatalok, ezúttal a Kodolányi János Gimnázium diákjai elevenítik meg 1848 tavaszát: a forradalmat női szemmel bemutató produkciót két alkalommal is látható majd a Városház téren; az ünnepi események másik helyszíne pedig a Zichy liget lesz.

Koncert: Neoton Família
Mikor?: Április 6., szombat
Hol?: Alba Regia Sportcsarnok

A Neoton Família zenekarnak kevés olyan turné helyszíne van, mint a Székesfehérvár, ahol 2007-től minden évben tavasszal fellépett! Ez így lesz idén áprilisban is! A népszerű csapat 1965-ös indulásuk óta nemcsak Magyarországot, de a világ számos országát is meghódították már könnyed, szórakoztató és fülbemászó dallamaikkal, amelyek aztán megkerülhetetlen részeivé váltak sokak életének. Szóval hajrá, hajrá!

Mozi: Most vagy soha!
Mikor?: Március 15., 18:48-tól
Hol?: Cinema City Alba

Amikor 1848. március 15-én a lánglelkű költő, Petőfi Sándor költeményével, a Nemzeti Dallal kirobbantja a magyar forradalmat, az osztrák elnyomók egy titkosügynököt bíznak meg a feladattal, hogy állítsa meg a felkelést.

Mozi: A repülő osztály
Mikor?: Március 14-től
Hol?: Cinema City Alba

A tehetséges Martina 13 éves, Berlinben él egy lakótelepen, és napról-napra rengeteg nehézséggel kell megbirkóznia. Egy nap a tini megkapja élete lehetőségét: ösztöndíjat nyer egy festői alpesi településen található, rangos bentlakásos iskolába. Az új gimnázium új esélyt jelent a lány számára, aki csak tanulni szeretne és elkerülni a bajt. A tini azonban hamarosan itt is a középiskolai rivalizálás középpontjában találja magát.

Cirkusz: Richter Flórián Cirkusz
Mikor?: Március 20-24., szerda-vasárnap
Hol?: Vásártér

Experience című vadonatúj műsorával tér vissza Székesfehérvárra a Richter Flórián Cirkusz március 20-án. A Vásártéren négy napon át, összesen hét előadásban hazai és nemzetközi rangos díjakkal rendelkező artisták kapnak szerepet.

A kupolában a The Flying Henriquez mutatja be egyedülálló produkcióját, ahogy Bódi Anna is a levegőben adja elő karikaszámát. Idén is lélegzetelállító műsorral készülnek a cirkusz motoros ördögei. Európában először a Richter Flórián Cirkusz nézői láthatják a nemzetközi szinten is elismert Los Tiki Takas bohócpárost, akik új köntösbe bújtatják a felhőtlen szórakoztatás élményét.

Richter Kevin és csoportja ezúttal is elképesztő produkciókkal kápráztatja el a közönséget, Richter Angelina pedig egy eddig nem látott, új szintre emelt lóidomítást mutat be, amely betekintést enged az ember és állat közötti szoros kötelékbe.

Richter Flórián cirkuszigazgató pedig ebben az évben is nagy erőkkel készül műsorszámaira csodás lovaival és Szandrával, az elefánttal.

További részletek az előadásokról a Facebook-eseménynél olvashatók.

A székesfehérvári előadások időpontjai:

  • március 20., szerda 19:00 - a Nemzeti Lovas Színházzal közös előadás
  • március 21., csütörtök 18:00
  • március 22., péntek 18:00
  • március 23., szombat 15:00
  • március 23., szombat 18:00
  • március 24., vasárnap 11:00
  • március 24., vasárnap 15:00

Jegyvásárlás a helyszínen vagy a cirkusz honlapján keresztül lehetséges.

Ünnep: Várostörténeti séta
Mikor?: Március 15., péntek
Hol?: Belváros

1848 márciusában a pesti forradalom hírét egy fiatal ügyvéd, Boross Mihály hozta Székesfehérvárra. Fontos papírok voltak nála, amelyekkel a város egyik legnevesebb kávéházából a nyomdába sietett, társai kíséretében. A résztvevők megtudhatják, mi is történt ezen a napon Fehérváron, hogyan folytatódtak a helyi események, kik voltak azok jeles résztvevői és milyen emlékeket őriz abból az időszakból a város?

A tematikus séta március 15-én, pénteken 16:00-tól a Tourinform Irodától indul.

Kézműves: Kreatív foglalkozások
Mikor?: Március 16., szombat
Hol?: Kézművesek Háza

Március 16-án, szombaton 10:00 és 16:00 óra között lesz gyöngyfűző műhely Heftner Anival, üvegékszer-készítés Dobrovitz Klárival és csipkeverő foglalkozás Bálint Zsuzsával.

Szintén március 16-án, szombaton új kezdeményezésként indítja el az Egyesület a Fonalvarázs című műhelyt, ahol megtanulható a kötés, a horgolás és a makramézás egyaránt. A műhelybe kezdők és már több ismerettel rendelkező haladók jelentkezését is várják a helyszínen 13:00 és 15:00 óra között.

Színház: A kőszívű ember fiai
Mikor?: Március 16-tól
Hol?: Vörösmarty Színház

Premierre készül a Vörösmarty Színház társulata, március 16-án szombaton 19 órakor mutatják be A kőszívű ember fiait. Ödön, Richárd és Jenő története bemutat egy szélsőséges országot a forradalom és szabadságharc viharaiban. Az előadást Jókai Mór regénye alapján Selmeczi Bea, dramaturg és Szikora János, rendező alkalmazza színpadra.

Zene: Bach Mindenkinek Fesztivál
Mikor?: Március 17., vasárnap
Hol?: Evangélikus-templom

A Bach in the Subways nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010-ben azzal a céllal, hogy növelje a klasszikus zene iránti általános érdeklődést. 

A kezdeményezéshez hazánk 2015-ben csatlakozott. Ekkor öt belvárosi helyszínen, köztük Székesfehérváron szólalt meg a mester muzsikája. A Bach Mindenkinek Fesztivál szervezőinek célja a zene lélekemelő erejének megismertetése és megszerettetése. A rangos komolyzenei programsorozat az 1685. március 21-én született géniusz, Johann Sebastian Bach születésnapjának hetében indul a Kárpát-medence összesen mintegy 100 településén több száz eseménnyel, ezt követően pedig folytatódik az egész esztendő során.

Székesfehérváron, az Evangélikus-templomban március 17-én, vasárnap 17 órakor korálok és kantáták csendülnek fel a Székesfehérvári Ökumenikus Kórus előadásában, Dóczi István vezényletével. Az esten közreműködik: Tóka Szabolcs (orgona), Somogyi Balázs (ének) és Novák Szironka (furulya).

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek