1 hónapnál régebbi cikk

Közel 7,5 millió forinttal támogatja az Óbudai Egyetemet a Howmet Alapítvány
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Közel 7,5 millió forinttal támogatja az Óbudai Egyetemet a Howmet Alapítvány

Újabb robottechnikai eszközöket szerezhet be az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A Howmet Köfém Kft., a Howmet Alapítvány 20 ezer dollárral támogatja az idei tanévet. A vállalat nem első alkalommal segít.

7 millió 353 ezer 400 forint - ekkora összeggel támogatja a 2023-2024-es tanévben a Howmet-Köfém Kft., a Howmet Alapítvány az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát. A cég nyolc éve minden esztendőben segíti az intézményt a leendő szakemberek képzésében.

"Azért fontos a vállalat számára ez a támogatás, hogy a végzősök közül olyan hallgatók kerüljenek ki az álláspiacra, akiket nem kell újra betanítanunk, nem kell újra képeznünk őket, hanem az egyetem berkein belül egy olyan tudásra tesznek szert, amelyet az első munkanaptól kezdve Székesfehérvár iparvállalatai használni tudnak" - foglalta össze az adomány jelentőségét Katus István, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója.

A mostani összeg a robotizációt fogja támogatni. Olyan technikai kiegészítő eszközöket vásárolnak majd, amelyek a robotok közötti kommunikációját támogatják.

"Műszaki felsőoktatást művelve szembesülünk azzal, hogy az eszközeink, a laborban használt eszközeink jó része erkölcsileg gyorsabban amortizálódik, mint fizikailag. Ezeket a berendezéseket kénytelenek vagyunk cserélni három-négy évente. Ez az összeg ezt a hozzáállást segíti, támogatja továbbra is" - mondta el Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja.

A Howmet Köfém Kft. 2016 óta 130 millió forintot adományozott eddig az egyetemnek. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a támogatások megadják a lehetőséget arra, hogy a diákok a legújabb technológiákkal találkozzanak, azok működését már az egyetemen elsajátítsák:

"Székesfehérvár számára kiemelkedően fontos a helyi ipar és gazdaság, hiszen ennek ereje határozza meg a város fejlődési lehetőségeit. Szerencsére ez Magyarországon, sőt Közép-európai szinten is kimagaslóan erős, de hogy így is maradjon, sokat kell tenni. Különösen akkor, amikor a technológia hihetetlen gyorsasággal alakul át, fejlődik. Akkor eljutunk az oktatásig. Fontos, hogy a mai fiataloknak megadjuk a lehetőséget, hogy a legkorszerűbb technológiákkal ismerkedjenek meg és így választhassanak maguknak pályát, hivatást."

A polgármester hozzátette, az idei felvételi adatok szerint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára jóval több diák jelentkezett, mint tavaly. A támogatások abban is segítséget nyújtanak, hogy minél többen akarjanak itt tanulni Székesfehérváron. A laborok felszereltek, naprakészek a támogatásoknak köszönhetően.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek