1 hónapnál régebbi cikk

Ezüsthársfát ültettek a megszületett fehérvári gyermekek tiszteletére
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Ezüsthársfát ültettek a megszületett fehérvári gyermekek tiszteletére

Újabb fával gazdagodott Székesfehérvár. A Születés fája kezdeményezés keretében a 2023-ban világra jött fehérvári babák tiszteletére egy ezüst hársfát ültettek idén a Jávor Ottó térre. 

A kezdeményezést, hogy fát ültessenek a fehérvári babák tiszteletére, pár évvel ezelőtt Horváth-Tancsa Ágnes egykori önkormányzati képviselő indította el. 

"Az eredeti kezdeményezés az arról szólt, hogy minden városrészben ültessünk valamilyen növényt. Akkor rózsabokorról volt szó, de tulajdonképpen, hogy ez most fa, rózsa vagy bármilyen más növény, az ebből a szempontból mindegy volt. A cél az lett volna akkor, hogy minden városrész büszke lehessen azokra a gyerekekre, akik ott születtek abban az évben, és egy kicsit össze is hozza a közösséget egy ilyen ünnep" -mondta el az ötletgazda.

Először 2019-ben ültettek fát a Jávor Ottó téren a kisgyermekek számára. Azóta minden évben gondolnak a megszületett életekre. 

"Akkor a Városgondnokság szakembereinek véleményét meghallgatva elfogadtuk, hogy ez minden évben történjen meg, és itt történjen meg a Jávor Ottó téren, hiszen parkosítás zajlott akkor, és kialakultak olyan zöld területek, ahol erre a faültetésre is lehetőség van. Ez évről évre megtörténik, most 2024 elején a 2023-ban születettek számára"-mondta el Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette, nem véletlen, hogy a faültetés időpontjának a Down-szindróma világnapját választotta az önkormányzat, hiszen minden gyermek egyforma, születésük öröm és boldogság.

Idén egy zentai ezüst fajtájú hársfát telepítettek születés fájának.  

"Az ezüsthársak nagyon jól viselkednek a városban, a szélsőséges, klimatikus viszonyokat elég jól viselik. Telepítés után a legfontosabb időszakban majd öntözni kell, és utána pedig egy két-három év múlva már el lehet engedni, akkor már önállóan szépen a fa már fejlődni fog"- ismertette a fa jellemzőit Homoki László, a Városgondnokság parkfenntartási divízióvezetője.

Az ezüsthárs 15 méter magasra nő meg, és várhatóan tojásformájú lombkoronája lesz. Tavaly 2626 kisgyermek született Székesfehérváron, közülük 695 gyermeknek van fehérvári lakcíme. Az ő tiszteletükre ültették el a fát. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek