7 évnél régebbi cikk

Mi fán terem a minifoci?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMi fán terem a minifoci?

Augusztus 21. és 27. között Székesfehérváron rendezik a kispályás labdarúgó Európa-bajnokságot. Hogy ne csak a játékosok, hanem a közönség is felkészülten várhassa a rajtot, itt az ideje kicsit elmerülni a sportág történetében és szabályaiban.

Hetedszer mérhetik össze erejüket Európa legjobb minifutball-csapatai, a helyszín pedig ezúttal Székesfehérvár, az Alba Plaza mögötti murvás parkoló, ahol a napokban már a műfű is a helyére került. A sportág történelemkönyve egyelőre csupán pár oldalból áll, hiszen mindössze 2010-ig tudunk visszalapozni benne.

Hat évvel ezelőtt Pozsony volt az első kispályás labdarúgótorna helyszíne. Összesen négy csapat, a házigazda mellett a végső győztes Románia, Csehország és Görögország együttese vett részt a megmérettetésen, amit ekkor még Európai Minifutball Kupának neveztek. 2011-ben a romániai Tulceában már hét válogatott szerepelt, keleti szomszédjaink pedig hazai pályán megismételték sikerüket. A rendezvény népszerűnek bizonyult, és a második kupa után néhány hónappal meg is alakult az Európai Minifutball Szövetség (EMF). 2012-től így már hivatalosan is Európa-bajnokságról beszélhetünk (angol nevén EMF miniEURO). Azóta sorrendben Moldova, Görögország, Montenegró és tavaly Horvátország volt a rendezvény helyszíne. Időközben egyre több és több országban találtak rá a sportágra, így a létszámot először 16-ra, majd 24-re növelték, a 2015-ös EB óta pedig már 32 válogatott játszik a trófeáért. Viszont ezt a bizonyos trófeát eddig csupán egyetlen nemzet csapata emelhette a magasba: Románia mérlege hat részvétel, hat végső győzelem.

A minifutball szabályai

Nézzük, mire számíthatunk, ha kilátogatunk a mérkőzésekre! Az Országos Minifutball Szövetség honlapja szerint a murvás parkolóban felépített ministadionban a pálya hosszúsága a nemzetközi szabványnak megfelelően 46, szélessége pedig 26 méter. A nagypályás labdarúgáshoz hasonlóan két félidőt játszanak egymással a csapatok, a játékrészek azonban csak 20 percig tartanak, közöttük öt perc szünettel.

Egyszerre öt mezőnyjátékos és a kapus tartózkodhat a pályán. A keretben összesen 15 játékos kaphat helyet, a cserék pedig a nagypályás focival ellentétben folyamatosan zajlanak, és nincsen korlátozva a számuk. Sárga és piros lapokkal a kispályán is találkozhatunk, utóbbi esetén pedig amellett, hogy az érintett játékos már nem léphet pályára a mérkőzésen, csapata öt percig kerül emberhátrányba. Két sárga kártya itt is piros lapot jelent az adott futballistának. Fontos, hogy mind kirúgásból, mint középkezdésből közvetlenül szerezhető gól – kispályán pedig mindkettőre könnyen lehet példa. A mérkőzéseket két játékvezető vezeti az oldalvonalak mentén, a harmadik bíró a cseréket és a kispadokat felügyeli, a negyedik pedig időmérőként tevékenykedik.

Magyarország legjobbjai (Fotó: .facebook.com/mmfsz)

A magyar válogatott

Magyarország tavaly vett részt először az Európa-bajnokságon, a csoportkörből Szlovénia (3-0), Moldova (1-0) és Olaszország (6-2) legyőzése után jutott tovább Magyarország, a nyolcaddöntőben aztán Angliát is búcsúztatták a mieink büntetőkkel (6-5), végül pedig a legjobb nyolc között a házigazda Horvátország jelentette a végállomást (0-1). A csapatot idén, hazai pályán a végső győzelemre esélyesek között tartják számon, a szövetség első számú célkitűzése pedig a legjobb négy közé kerülés.

A torna megnyitójára augusztus 21-én, vasárnap 16:30-kor kerül sor, a 17:30-ra kiírt nyitómeccsen pedig Szlovénia lesz a házigazda magyar válogatott ellenfele. Reveland Zoltán szövetségi kapitány együttese a csoportkör második mérkőzésén, augusztus 23-án, kedden 20 órától Törökország, a záró fordulóban pedig egy nappal később 18 órától Szerbia válogatottjával csap össze. Nemcsak ezekben az időpontokban érdemes kilátogatni a helyszínre, hiszen hétfőtől péntekig délelőttől késő estig folyamatosan zajlanak a mérkőzések. Végül augusztus 27-én, a szombati zárónapon az elődöntőket, a bronzmérkőzést, majd 21 órától a döntőt rendezik – remélhetőleg magyar részvétellel.

A kispályás labdarúgó Európa-bajnokságról szóló összes írásunkat itt olvashatod el: EMF Euro 2016.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek