Partly cloudy11 °C
2019. február 18. hétfő Bernadett
Menü

Szeretnél boldog és sikeres lenni? Erre érdemes figyelned!

Szeretnél boldog és sikeres lenni? Erre érdemes figyelned!
(Fotó: theodysseyonline.com)

Meddig lehet bírni a munkát, ha szív és lélek nélkül csináljuk? És mit tehetsz azért, hogy újra megtaláld a lelkesedésed, hogy reggelente úgy ébredj, a helyeden vagy? S mi van akkor, ha a gyermeked nem lelkesedik a suliért?

Te hogy magyarázod el a csemetédnek, hogy miért érdemes tanulni? Miért fontos gyakorolni és a lehető legjobb eredményre törekedni? Szülőként a prédikáció és a kioktatás helyett a példamutatás erejében hiszek - no meg a saját felismerésekben, ezért is lettem többek között coach. Igen ám, de hogyan beszéljek egy 8 éves gyereknek arról, hogy a jó és a kiváló között a befektetett energiát illetően sokszor egészen kicsi a különbség, ám a végeredményt tekintve már óriási lehet? Hogy azok, akik megteszik azt a bizonyos pluszt, azok többet is kapnak majd, mint amit várnak?

Őszintén szólva gyakran éreztem egy-egy ilyen szituáció után, hogy mégis csak prédikáltam, és végül valami olyasmibe gabalyodtam, hogy aki igazán jól tanul, az majd minőségi életet teremthet. Ezzel persze nincs baj, hiszen a minőségi élet és az ahhoz szükséges pénz nagyon fontos, a kerek élet alapfeltételei közé tartoznak. De ezt így nagyon leegyszerűsítettnek éreztem. Pont a lényeget, az értékrendemet visszatükröző miértet nem találtam meg benne. 

Amikor rátaláltam erre a képre, szinte percekig a hatása alatt voltam. Szülőként, emberként, és persze coachként is. Szülőként azért, mert úgy éreztem valaki végre megfogalmazta helyettem azt, amit nem tudtam igazán jól szavakba önteni. Ez a kép számomra tökéletes válasz az „élet nagy dolgaira” egy 8 éves szintjén is.

Szeretnél boldog és sikeres lenni? Erre érdemes figyelned!

Na de mit üzenhet a kép egy felnőtt embernek? 

Kérdeznék valamit. Hogyan indulsz el reggel otthonról? Büszkén, hogy ma is értéket hozol létre, vagy csak pénzt teremtő funkciója van a munkádnak? És egyáltalán: te miért dolgozol nap mint nap? Pénzért, hivatástudatból, karrierért? Most pedig idézd fel az első napod az új munkahelyeden vagy az új munkakörödben. Milyen érzésekkel,elképzelésekkel, tervekkel léptél be az ajtón? Ha más volt, mint a mai reggel, akkor valószínűleg érted, miről beszélek.

Hiszek abban, hogy akár tulajdonos, akár főnök, akár alkalmazott vagy, az az érdeked, hogy érezd: értéket hozol létre. Mint a Sellye intézetet munkatársai, ahol még a takarítónő is azt vallotta, hogy ő itt a legfontosabb munkatárs, mert az általa teremtett tiszta környezet lehetővé teszi a többi dolgozó számára, hogy hatékonyan alkossanak.

Úgy gondolom, hogy érdemes megkeresni, mi az, amivel értéket teremtesz a szervezet számára, mi a te pluszod a történetben. Ha nem találod, esetleg nagyon más az értékrended, mint a munkahelyedé, akkor érdemes a szabad idődben, a hobbidban értéket teremteni. Mert a sikeres, boldog élet kulcsa az alkotás, a létrehozás, a teremtés, hogy hasznosnak érezd magad. Ha úgy tetszik az, hogy jobb világot hagyjunk hátra. Ahogy Ralph Waldo Emerson amerikai szerző is írja: "… jobbítani egy kicsit a világon - egy egészséges gyerekkel, egy parányi kerttel, vagy azzal, hogy biztos lábon állva élsz; tudni, hogy legalább egy valaki könnyebben lélegzik, mert Te voltál. Ez a boldogság, ez a siker.”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.
 • Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
  Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
 • Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
  Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
 • Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
  Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
 • Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
  Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
 • Elfogták a zuglói gyilkost
  Elfogták a zuglói gyilkost
 • Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
  Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
 • Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról
  Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról

Eseménynaptár

 • Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt
  Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt
 • Egyre több bliccelő fizeti be a bírságot
  Egyre több bliccelő fizeti be a bírságot
 • Magyar ápolók napja - Siák Gabriella lett az év asszisztense Fehérváron
  Magyar ápolók napja - Siák Gabriella lett az év asszisztense Fehérváron
 • Patikaleidoszkóp - gondolatok az intelligens növényekről
  Patikaleidoszkóp - gondolatok az intelligens növényekről