2018. június 21. csütörtök Alajos
Menü

Alaszka: az állam, amit az oroszoktól vett meg Amerika

Alaszka: az állam, amit az oroszoktól vett meg Amerika
Alaszka (Fotó: eekAdvisor.com)

Amikor 1867. márciusának 30. napján az USA fővárosában Eduard de Stoeckl cári nagykövet és William Seward amerikai külügyminiszter kézjegyével lát el egy mindössze két és fél oldalas, alig 1300 szót tartalmazó nemzetközi szerződést, senki sem gondolta volna, hogy távlatilag az Egyesült Államok fennállásának egyik legjobb, az Orosz Birodalom pedig talán legrosszabb üzletét köti: Alaszka (vagy ahogyan akkor nevezték: az Észak-Amerikai Orosz Területek) gazdát cserélt.

A Magyarországnál mintegy 18-szor nagyobb terület felfedezője az orosz szolgálatba szegődött dán származású haditengerész, Vitus Bering kapitány, aki 1741-ben egy tengeri vihar folyományaként kényszerből kötött ki a jórészt lakatlan, hideg és (akkor még úgy gondolták) gyakorlatilag értéktelen félsziget partjainál. Mivel az esetlegesen felbukkanó jávorszarvasokon és a még ritkább bennszülötteken kívül a terület más hivatalos képviselőjével nem találkozott, kapott az alkalmon és kitűzte a Nagy Péter-féle fehér-kék-vörös hadilobogót: a félsziget cári birtokká vált.

Moszkva nem hisz a könnyeknek

A nagyvonalú gesztust követő évtizedek még az alaszkai viszonyokhoz képest is eseménytelenül teltek. Természetesen megépültek az első görögkeleti templomok, megjelentek az első pópák, akik egyrészt a védtelen helybéli aleut népesség lelki üdvéért indítottak offenzívát, másrészt pedig a szomszédos szibériai Csukcsföldről áttelepülő prémvadászok erkölcsei fölött próbáltak (elég alacsony hatásfokkal) ellenőrzést gyakorolni. A szőrmekereskedelem cári monopólium volt, melynek érvényesítésére létrehozták az Orosz-Amerikai Társaságot, amely közel hetven éven át gyakorlatilag egyedüli képviselője volt a hivatalos Oroszországnak. 

Alaszka: az állam, amit az oroszoktól vett meg Amerika

Egy alaszkai őslakos család 1929-ből (Fotó: wikipedia.org)

Szegénylegények

A XIX. század középső harmadára az alaszkai orosz jelenlét kezdett elég sokba kerülni Szentpétervárnak, főleg, amikor az aktuális cár, I. Miklós és országa olyan eseményekkel volt kénytelen szembesülni, mint az orosz-török, majd a krími háború, valamint az európai forradalmak. A vidrabőrök és a fókazsír szállítási útvonala több ezer kilométeren keresztül húzódott a felvevőpiacot jelentő nagyvárosokig, melynek logisztikai és fegyveres biztosítása gyakorlatilag ráfizetésessé tette a teljes alaszkai exportot, és akkor még nem beszéltünk az amerikai földrészen létrehozott erődök fenntartásáról. 

Valami Amerika

A csendesen, de biztosan izmosodó és terjeszkedő USA nem nézte jó szemmel, hogy a lassan a saját homokozójának tekintett észak-amerikai kontinensen egy másik nagyhatalom is megvetette a lábát. A britekhez és a franciához a kanadai szomszédság okán már volt alkalmuk hozzászokni, az oroszokhoz viszont nagyon nem akartak. Az utolsó belpolitikai jellegű akadály 1865-ben, az amerikai polgárháború végeztével elhárult, s az „Amerika az amerikaiaké!” elv alapján az egyre nagyobb pénzügyi nehézségekkel küzdő oroszoknak Andrew Johnson elnök tesz egy visszautasíthatatlan ajánlatot.

Fogd a pénzt és fuss!

Így történt, hogy 150 évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államok 7,2 millió (akkori) dollárnyi aranyért megvásárolt egy akkora területet, mint amekkora Franciaország, Németország, a Benelux-államok, Svájc, Ausztria és a Visegrádi Négyek összesen. Mai vásárlóértéken nagyjából 42 milliárd forintot fizettek érte, ami azt jelenti, hogy négyzetkilométerenként 24 ezer forintba kóstált. Csak megismételni tudom: tényleg nem volt rossz üzlet - legalábbis a jenkik számára. 

Alaszka: az állam, amit az oroszoktól vett meg Amerika

Az Alaszkáért adott 7,2 millió dolláros csekk (Fotó: wikipedia.org)

Oldás és kötés

Alaszka jelentősen felértékelődik az 1896-os aranyláz idején: kalandorok százezrei kerekedtek fel és települtek át az északi területekre, majd jelentős hányaduk ott is marad, ritkásan bár, de betelepítve a gyakorlatilag néptelen tartományt. A közel egy évszázadon át közvetlenül Washingtonból irányított, korlátozott autonómiával rendelkező félsziget csak 1959-ben, egy helyi népszavazást követően válik az USA 49. szövetségi államává, amit az amerikai kongresszus is szentesít.

Alaszka: az állam, amit az oroszoktól vett meg Amerika

Aranyásók sátorfaluja Alaszkában 1897-ben (Fotó. pinterest.com)

Miért éppen Alaszka? 

A hatvanas évek második felében jelentős kőolaj-mezőket fedeztek fel az alaszkai északi partok mentén, ami vagy arra enged következtetni, hogy a washingtoni kongresszus csatlakozást engedélyező bölcsessége a jövőbe látásnak is betudható, vagy annak, hogy kiváló taktikai érzékkel altatták az információt, nehogy az akkor mindössze félmilliós lakosságot esetleg megkísértse a függetlenség és az önállóság bohókás gondolata. A hidegháború során Alaszka komoly stratégiai jelentőséget kapott, hiszen a szovjet partok innen mindössze 80 kilométerre voltak; akkor kezdték el komoly szárazföldi és légvédelmi erők telepítését, ami a nyolcvanas évek csillagháborús hangulatában számos rakétasilóban, majd napjainkra a rakétavédelmi rendszer különböző elemeiben is megmutatkozott. Ettől eltekintve a legészakibb szövetségi állam ritkán kerül az amerikai újságok címlapjára, a patrióta helybéliek legnagyobb bánatára.

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • HÍRADÓ 2018. június 20.
  HÍRADÓ 2018. június 20.
 • Vb-2018 - Uruguay - Szaúd-Arábia 1-0
  Vb-2018 - Uruguay - Szaúd-Arábia 1-0
 • Évforduló - 70 éves a mikrobarázdás hanglemez
  Évforduló - 70 éves a mikrobarázdás hanglemez
 • Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában
  Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában

A hét embere

 • Melóban a diákok is
  Melóban a diákok is
 • Június 28-án búcsúztatják Paudits Bélát
  Június 28-án búcsúztatják Paudits Bélát
 • Magyarország és Szlovákia rendezheti 2022-ben a férfi kézilabda Eb-t
  Magyarország és Szlovákia rendezheti 2022-ben a férfi kézilabda Eb-t
 • Migrációs mini csúcstalálkozó
  Migrációs mini csúcstalálkozó
 • Stop Soros - ellenzéki képviselők is támogatták
  Stop Soros - ellenzéki képviselők is támogatták
 • Sikeres – több száz adózó választotta a NAV új lehetőségét
  Sikeres – több száz adózó választotta a NAV új lehetőségét
 • Kabrió Ikarus, új honlap a Királyi Napok rendezvényeihez - turisztikai szezonnyitó volt a városban
  Kabrió Ikarus, új honlap a Királyi Napok rendezvényeihez - turisztikai szezonnyitó volt a városban
 • Robbanás a Londoni metróban - öten sérültek meg
  Robbanás a Londoni metróban - öten sérültek meg

Eseménynaptár

 • Kisbuszt kapott a Smart Grant Alapítvány
  Kisbuszt kapott a Smart Grant Alapítvány
 • Közszolgáltatók a civilekért - várják a jelöléseket
  Közszolgáltatók a civilekért - várják a jelöléseket
 • San Foca - cápa úszkált a fürdőzők közelében
  San Foca - cápa úszkált a fürdőzők közelében
 • Növényvédelem a főszerepben - kiállítás Velencén
  Növényvédelem a főszerepben - kiállítás Velencén
 • Sikeres pályázat - új autót kapnak a sárbogárdi önkéntes tűzoltók
  Sikeres pályázat - új autót kapnak a sárbogárdi önkéntes tűzoltók
 • Jóga világnapja - Flashmob a belvárosban
  Jóga világnapja - Flashmob a belvárosban
 • Amerika kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából
  Amerika kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából
 • Adótörvények - több változás is lesz
  Adótörvények - több változás is lesz
 • Elhunyt Kányádi Sándor
  Elhunyt Kányádi Sándor