2017. november 25. szombat Katalin
Menü

Negyven év a Felsővárosi Oviban

Negyven év a Felsővárosi Oviban
Éva néni generációk óvónője volt (Fotó: Horváth Reni)

Nem véletlen, hogy Mesterien rovatomban nem csak a szigorúan vett kézműves szakmák művelőit mutatom be hétről hétre, hanem mindazokat, akik választott foglalkozásukban évtizedek óta elhivatottan és sokak számára emlékezetesen tevékenykednek. Mert meggyőződésem, hogy nem csak a két kezünkkel lehet maradandót alkotni.

Ahogy a fazekas alakítja az agyagot türelmes mozdulatokkal, következetesen, úgy formálja a gyermeki lelket az óvónő bölcs törődéssel, szeretetteljes útmutatással. Negyven év alatt pedig száz meg száz ember személyiségén hagy nyomot, akik közül oly sokan aztán a gyermekeiket viszik vissza hozzá: tegye emlékezetessé számukra is a közösségben töltött első éveket. Ilyen négy évtizedet tudhat maga mögött Bisztriczné Macz Éva, aki több kollégájával együtt nyugdíjba vonulása alkalmából polgármesteri elismerő emlékérmet vehetett át az idei városi pedagógusnapon.  2006-ban Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelkedő intézményvezetői munkájáért főtanácsosi címet adományozott részére.
Éva néni – nem tudom őt másként szólítani, mert nekem is mindig az óvó nénim marad – teljes pályafutását a Felsővárosi Óvoda nevelőtestületében töltötte 1977. szeptembere óta. Sőt, ő maga is ebbe az óvodába járt kislánykorában!

„Felsővárosi születésű vagyok, a Móri úton nőttem fel. Gyakoriak itt az olyan családok, akik három vagy akár négy generáció óta is az óvodába járnak. Úgy emlegetjük őket egymás között a kollégákkal, hogy jönnek az unokáink… ” Bizony Éva nénihez már tényleg jönnek az unokák, ez is az egyik fő oka annak, hogy szeptembertől megválik szeretett hivatásától: szólítják a nagymamai teendők. „Bizony, megnyit a mamabölcsi! – nyugtázza nevetve. – Igyekszem most az unokáimnak visszaadni azt az időt, amit a gyerekeimnek a munka miatt nem tudtam megadni. Mindenben számíthatnak rám, igazodom hozzájuk. A lányom (Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – a szerk.) visszamegy dolgozni, a kisebbik unokám Emma most lesz egyéves, én pedig örömmel segítek nekik mindenben.”

Negyven év a Felsővárosi Oviban

A városi pedagógusnapi ünnepségen Bisztriczné Macz Éva is elismerő emlékérmet kapott a polgármestertől
(Fotó: Simon Erika)

Valahogy úgy képzelem, hogy aki egész pályafutását olyan korú kisgyermekek között tölti, akik hisznek a mesékben, a csodákban, a Télapóban, maga is jobban meg tudja őrizni lelkének tisztaságát, pozitív életszemléletét. Szerencsére Éva néni meg is erősít ebben. „Személyiségem alapvető része a feltétlen és megelőlegezett bizalom. Ezzel fordulok vezetőként a kollégáim felé is. A gyerekekben pedig nem lehet csalódni. Általuk  türelmesebbé váltam magánemberként is. A végtelen elfogadás, a gyermek mindenekfelettisége akkor csúcsosodott ki bennem, amikor magam is édesanya lettem. Akkor tudatosult bennem igazán, menyire igényli a gondoskodást, a testi közelséget az a kis pici hároméves, aki óvodába kerül. Minden gyermek egyedi és megismételhetetlen, és a velük töltött pillanatok is azok. Akkor és ott kell helytállni, a megfelelő módon visszajelzést adni a gyerekeknek, mert amit elmulasztunk, bepótolni már nem tudjuk.” – fogalmazta meg hitvallását az óvónő.

Negyven évvel ezelőtt, amikor a székesfehérvári óvónőképző szakközépiskola elvégzése után munkába állt Felsővároson, óriási óvónőhiány volt a városban, ugyanúgy, mint most. „Aki szeretett volna továbbtanulni a főiskolán, csak levelezőn tehette meg, és azonnal munkába kellett állni. Mélyvízbe csöppentünk, nem volt akkoriban gyakornoki idő meg mentor óvó néni… Hasonlóan fiatal óvónőtársammal együtt egy nagylétszámú, negyvenkét fős csoportot kaptunk. A mai gyerekből már negyvenkettővel nem is biztos, hogy elbírnánk. Generációról generációra sokat változtak a gyerekek. Leginkább az ingerküszöbük növekedett meg. A mai gyerekek sokkal több információhoz jutnak, több programon vesznek részt, sokkal látványosabb eszközökkel lehet őket lekötni. Másrészt a családok nevelése is jóval liberálisabb a szabályok betartatását illetően. Az óvodai nevelés is nagyot fejlődött: az individuum tisztelete sokkal erőteljesebb, most már minden gyereknek az egyéni tempójához igazítjuk a tevékenységeket, és a csoportszoba eseményei is párhuzamosan zajlanak.”

A gondoskodást és a figyelmet a sok száz gyerek után Éva néni most már a saját unokáinak adhatja tovább, akikkel igyekszik következetes nagymama lenni. „A családban én vagyok a racionális beállítottságú. Hagyom a gyerekeknek, hogy amihez már megvannak a képességeik, azt igenis hajtsák végre egyedül. A Mama ráér kivárni, amíg felöltöznek…”

Kapcsolódó cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

"Az elkövetkezendő két évnek két fő célja van számomra. Szeretnék minél több jégidőt kiharcolni magamnak, ezáltal sok gólt szerezni és igazán meghatározó játékossá válni."

Sárpátki Tamás Róbert

csatár, Fehérvár AV19

Eseménynaptár

 • Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
  Tömeggyilkos merénylet volt Egyiptomban
 • Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
  Kiürítettek egy londoni metróállomást incidens miatt
 • Elhunyt Komáromy Éva színművész
  Elhunyt Komáromy Éva színművész
 • Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet
  Sokszoros véradóknak mondtak köszönetet