Partly cloudy2 °C
2019. február 24. vasárnap Mátyás
Menü

Ha kell, aranypókot is készít Tatár János ötvösmester

Ha kell, aranypókot is készít Tatár János ötvösmester
Tatár János ékszerkészítő és ötvös mester (Fotó: Pápai Barna)

Az amerikai filmekben sokszor ábrándoznak a hölgyek a New York-i Tiffany’s ékszerüzlet kirakata előtt álmaik karikagyűrűjéről. De csak azért, mert valószínűleg nem is sejtik, hogy van Székesfehérváron egy ötvösmester, aki még a legegyedibb kívánságot is valóra váltja. Még akkor is, ha egy arany pókról van szó, ami az egész kezünket behálózza…

Lassan öt éve viselem az arany karikagyűrűt az ujjamon, de bevallom őszintén, eddig még soha nem jutott eszembe, hogy is nézhetett ki nyersanyag formájában és pontosan hogyan is készült. „A nyers aranyat, ha meglátná az utcán, lehet, hogy belerúgna, mert azt hinné, értéktelen vacak. Hiszen ilyen állapotban még nem fénylik, kidolgozatlan. Többnyire egy ceruzára emlékeztető kis rúd, vagy kisebb lemezek formájában kerül a kezembe először, és különféle hengerek között lapítom, vékonyítom a szükséges mértékben. Leginkább arannyal szeretek dolgozni egyébként, mert az ezüst sokkal puhább, nehezebb precízen formázni.  Látja, ez a fél milliméter vastag arany fülbevaló például egy négy milliméter vastag lemezből készült – nyújtja felém egyik munkáját Tatár János ötvösmester, ékszerkészítő.  Arany és ezüst karkötők, nyakláncok, fülbevalók, gyűrűk kerülnek ki a keze alól nap mint nap.

Ha kell, aranypókot is készít Tatár János ötvösmester

Az úgynevezett filigrán stílusban készült karperec aprólékos munkát igényel
(Fotó: Pápai Barna)

Reggelente, amikor Távirda utcai kis üzletét még nem nyitja ki, már az otthoni műhelyében dolgozik, ahogyan sokszor zárás után és hétvégén is. Azért ma már nem kel feltétlenül hajnalban, mint pályája kezdetén, 1974-ben. „Az ötvösműhelyben, ahol ipari tanulóként kezdtem, reggel 6-től délután kettőig tartott a műszak. Egyedül voltunk a városban, és sosem fogytunk ki a munkából.” János negyed évszázada már a saját üzletében dolgozik, az ihletből pedig azóta sem fogy ki: „Igazság szerint nekem első a megrendelő kérése. Bejönnek, elmesélik, hogy mit szeretnének, mostanában netről letöltött képeket is mutatnak hozzá. Aztán megbeszéljük, hogy mi mennyire megvalósítható, és valóra váltom az elképzeléseiket. A saját tervezésű darabokhoz pedig a legváratlanabb pillanatokban jön az ihlet. Néha elalvás előtti pillanatokban jelenik meg előttem egy kép, máskor épp az utcán sétálva.”

Ha kell, aranypókot is készít Tatár János ötvösmester

Karikagyűrűből a klasszikus mindig divat (Fotó: Pápai Barna)            

A mester hozzátette: a fiatal megrendelők mostanában leginkább a letisztultság hívei. „Sokan kérnek teljesen sima arany karikagyűrűt. Egy eljegyzési gyűrűnél is gyakori kérés, hogy csak egyetlen pici kő legyen benne. Esetleg egy nagyobb, és mellette két pici. Az a legritkább, hogy az egész gyűrűt szeretnék telerakni kövekkel.” János nem is nagyon követi az aktuális ékszertrendeket, szívesebben mélyül el abban, hogy a hozzá fordulók saját elképzeléseit megvalósítsa. Egyik legemlékezetesebb műve egy pók formájú ékszer volt. „Sajnos nem tudok fényképet mutatni róla, pedig nagyon látványosra sikerült. A hölgy kézfején ült a pók, négy lába az ujjain lévő gyűrűkben végződött, a többi lába pedig egy karkötőhöz kapcsolódva hálózta be az egész kézfejét.”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Egyre többen sportolnak Magyarországon
  Egyre többen sportolnak Magyarországon
 • Tanárok fejleszthetik digitális készségüket
  Tanárok fejleszthetik digitális készségüket
 • Pápai Joci nyerte a Dal 2019 döntőjét
  Pápai Joci nyerte a Dal 2019 döntőjét
 • Szélvihar pusztít Olaszországban és Horvátországban
  Szélvihar pusztít Olaszországban és Horvátországban

A hét embere

Eseménynaptár

 • Több tucat ember halt meg Indiában pancsolt szesz fogyasztása miatt
  Több tucat ember halt meg Indiában pancsolt szesz fogyasztása miatt
 • Kolbásztöltő Fesztivál a Jancsárkertben
  Kolbásztöltő Fesztivál a Jancsárkertben
 • Raktár lángolt Izsák külterületén
  Raktár lángolt Izsák külterületén
 • Ma lesz A Dal 2019 döntője
  Ma lesz A Dal 2019 döntője
 • 38 éves lesz Fehérvár leghíresebb kígyója
  38 éves lesz Fehérvár leghíresebb kígyója
 • Magyar hegymászót ölt a lavina
  Magyar hegymászót ölt a lavina
 • Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
  Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
 • Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
  Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
 • Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható
  Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható