2018. február 21. szerda Eleonóra
Menü

Kapjon-e a gyerek okostelefont és ha igen, mikor?

Kapjon-e a gyerek okostelefont és ha igen, mikor?
Egyre korábban kapnak a gyermekek saját mobilt. (Fotó: livescience.com)

A címben is szereplő kérdést igen gyakran szegezik nekem ismerősök, ovis szülők, de volt már, hogy gyermekes kollégákkal tartottunk ölre menő vitát a témával kapcsolatban. Nehéz kérdés. Én, mint kisgyermekes és informatikus apuka, különösen érintett vagyok a témában, de az igazat megvallva, nem vagyok népszerű az álláspontommal.

Napjainkban már annyira hétköznapi a mobilhasználat, hogy szinte azt nézzük ferde szemmel, aki a buszon ülve könyvet olvas. “Analóg” könyvet. Lassan-lassan ott tartunk, hogy már retrónak tekintjük a nyomtatott, finom, könyvillatú kiadványokat. De ezzel nincs mit kezdenünk. Világunk már nem olyan, mint gyermekkorunkban. Ez már egy digitális világ, azonban mi szülők sokat tehetünk annak érdekében, hogy gyerekeink megismerjék a könyv fílingjét.

De vissza az alapkérdéshez!

Mikor kapja meg a csemete élete első, nyilván már okostelefonját? Mi családilag azon az állásponton vagyunk, hogy a lehető legkésőbb. Épp a minap fejtettem ki álláspontomat egy baráti beszélgetés közepette, de nem arattam vele osztatlan sikert. Én ezt az időpontot ha lehetne, a 18. betöltött évhez kötném, de tudom ez lehetetlen. Kicsit talán túlzó is, de korábban már írtam az internet veszélyeiről, melyek kicsit sem alaptalanok. Szóval van szülői felelősség bőven.

Kapjon-e a gyerek okostelefont és ha igen, mikor?

Kisiskolás korban (leginkább) még csak a szülői féltés indokolja, hogy saját telefont kapjon a gyermek.

Azonban azt is be kell lássam, hogy világunk nem csak abban más, hogy digitális, hanem abban is, hogy a minket körülvevő élet is már egy más ritmusban halad. 25-30 éve a kutya sem foglalkozott azzal, ha fél óra késéssel értem haza a suliból, igaz nem is volt akkora forgalom az utcákon, mint manapság és a játszóterek sem voltak bekerítve. Szóval el tudom fogadni az aggódó szülők álláspontját, hogy őket megnyugtatja, ha a gyerek online és elérhető bármikor.

A legnagyobb befolyásoló tényező azonban az lesz, amikor az oviból már éppen kinőtt gyermek elkezdi nyüstölni a szülőket, hogy ő bizony mobilt szeretne. De most őszintén, ezen azért annyira nem kell csodálkozni. A gyermek első számú példaképe a szülő, és mit lát? Apa is, anya is nyomkodja. Sőt, ha körülnéz az utcán, a boltban, talán még az oviban is, ott is nyomkodják a felnőttek. Akkor már miért ne nyomkodhatná ő is? És itt van az a pont, amikor nekünk, szülőknek kell elmagyarázni a gyereknek, hogy az, hogy időnként nyomkodhatja apa telóját, még nem jelenti azt, hogy ő is kaphat. De az igazi kihívás a beiskolázás időpontja lesz, mert a kisiskolások jelentős részének már van saját mobilja.

Hogy hány éves kortól is ajánlott vagy adható a gyerkőc kezébe saját telefon, arról igencsak megoszlanak a vélemények. Más-más életkorról beszélnek a szülők, a pszichológusok, a tanárok, a tudósok és az orvosok is. Ráadásul nyilván a kérdésre a válasz családonként eltérő, és rettentően szubjektívek az érvek is. Jó válasz - szerintem - nincs, csak annyit tehetünk, hogy egy jó/rossz listát felállítva elkezdjük összeírni az érveket, ellenérveket, és a végére talán körvonalazódni fog fejünkben a válasz. Lássuk az én szubjektív listámat!

Negatívumok:

 • Magas havi telefonköltségek
 • Esetleges függőségek kialakulása
 • Élettani hatások (kevesebb mozgás)
 • Iskolai konfliktusok a gyakori órák alatti telefonhasználat miatt
 • Internetezés veszélyei
 • Telefonlopások

Pozitívumok:

 • Kapcsolattartás (főleg a szülőkkel)
 • Információszerzés (bár ez 10 éves kor alatt inkább negatívum)
 • Szórakozás (bár ez 10 éves kor alatt inkább negatívum)

Kapjon-e a gyerek okostelefont és ha igen, mikor?

A Nagydöntés Blog nem reprezentatív felmérése alapján a szülők zöme 10-14 éves korban venné gyermekének az első mobilt.

Az orvosok szerint az esetleges egészségügyi rizikók miatt 9 éves kor alatt nem ajánlott telefont vásárolni a gyereknek - hacsak nem járhat már 8 évesen is egyedül iskolába. Ebben az esetben jó, ha van nála telefon, amit vész esetén használhat. Szerintem 11-13 éves korról mondható el, hogy talán már kaphat a gyermek mobiltelefont, de azért ha lehet, próbáljuk minél későbbre tolni az első készülék beszerzését. Nem csak a mobilozásból fakadó káros sugarak miatt.

A felnőttek körében egyre nagyobb probléma a netfüggőség és mobilfüggőség. Ne tegyük ki a gyermeket annak, hogy már ilyen fiatalon beleessen ebbe a csapdába. Ők még általában nem ápolnak külföldi vagy távoli városban élő barátokkal mélyebb kapcsolatot, mindenki, aki fontos számukra, elérhető közelségben van (osztálytársak és családtagok), így a kommunikáció szempontjából nincs olyan nagy szükségük a telefonra. Játszani pedig kisiskolás korban még inkább a játszótéren kellene, mint a mobiltelefonon. Amint elkezdenek egyedül közlekedni, már vásárolhatunk nekik egy régebbi típusú telefont, amin még csak telefonálni és sms-ezni tudnak, és nem nyílik ki előttük az internet időnként veszélyes és függőséget okozó kapuja.

Bárhogy is döntünk, egy tuti, mindenképp beszélgetnünk kell a gyermekkel a telefon használatáról, főleg arról, hogy az nem játékszer és nem azért kapja, hogy olyannal töltse az idejét, ami nem neki való.

Kapcsolódó cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • OKF: nincs járhatatlan út, ezer fogyasztónál nincsen áram
  OKF: nincs járhatatlan út, ezer fogyasztónál nincsen áram
 • Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja - fehérvári megemlékezés
  Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja - fehérvári megemlékezés
 • Mátyás király-emlékév - pénteken lesz a nyitórendezvény Székesfehérváron
  Mátyás király-emlékév - pénteken lesz a nyitórendezvény Székesfehérváron
 • Magyar Idők – fehérvári leletek - sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-ét
  Magyar Idők – fehérvári leletek - sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-ét